COGNITROM pentru grădinițe

Știai că...

Este important ca o întârziere în dezvoltare să fie depistată cât mai devreme?

Depistarea şi intervenţia timpurie în cazul întârzierilor în dezvoltare sunt deosebit de importante. Mare parte dintre aceste întârzieri nu sunt pe deplin înţelese şi explicate din punct de vedere medical în ceea ce priveşte etiologia lor. De vreme ce nu există o explicaţie clară a cauzei biologice, pentru multe dintre aceste întârzieri nu există la ora actuală un tratament medicamentos specific. În acest context, în prezent, cercetările arată că intervenţia timpurie este cea mai bună opţiune de tratament, o opţiune care oferă cele mai mari beneficii pe termen lung.

Intervenţia timpurie are un efect dual:

  • îl ajută pe copil să îşi dezvolte abilităţi la un nivel aşteptat pentru vârsta sa,
  • previne apariţia unor comportamente negative care s-ar putea ivi ca urmare a problemelor de dezvoltare întâmpinate.


Un factor social important care împiedică depistarea copiilor cu întârzieri în dezvoltare este atitudinea predominantă şi larg răspândită conform căreia copilul va recupera mai devreme sau mai târziu şi „îi va ajunge din urmă” pe ceilalţi copii de vârsta sa. Nu este nici un motiv de îngrijorare şi în consecinţă, nici o nevoie de intervenţie.


Mulţi părinţi îşi spun sau li se spune că este ceva obişnuit pentru unii copii să aibă la început o dezvoltare mai lentă, dar apoi să ajungă chiar să îi depăşească pe alţi copii de vârsta lor („Nici bunicul nu a vorbit până la 4 ani, şi uite că a ajuns inginer!”).


Este adevărat că unii copii îşi iau avântul în dezvoltare mai târziu. Însă, nu toţi copiii care au avut iniţial o întârziere în dezvoltare vor recâştiga terenul pierdut mai târziu.


De altfel, luând în considerare presiunea societăţii pentru performanţă, chiar şi copiii care recuperează întârzierea sunt expuşi unei presiuni enorme şi uneori dezvoltă probleme de comportament. Dacă, pe de altă parte, copilul se dovedeşte a fi avut o întârziere de dezvoltare reală, el nu numai că a pierdut timp preţios în care, dacă ar fi beneficiat de intervenţie ar fi putut recupera întârzierea, dar cel mai probabil a dezvoltat şi o serie de comportamente negative.

Evaluarea nivelului de dezvoltare online

PedOnline (Platforma de Evaluare a Dezvoltării Online) este o platformă online ce îşi propune să crească accesibilitatea serviciilor de evaluare psihologică a copiilor şi adolescenţilor prin eficientizarea procedurii de evaluare psihologică.

Evaluarea nivelului de dezvoltare offline

PEDa este un instrument extrem de util pentru evaluarea dezvoltării, evaluarea gradului de pregătire pentru şcoală, evaluarea longitudinală a dezvoltării competenţelor, evaluarea tulburărilor psihiatrice şi remedierea problemelor de sănătate mintală

COGNITROM

Centrul de Evaluare şi Intervenţie la Copii şi Adolescenţi (CEICA)

PEDonline