Diabetes

Type 1 en 2

Diabetes

Diabetes heet ook wel suikerziekte. De officiële naam is diabetes mellitus.Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes
Diabetes -- Verschillende typen diabetes en de behandeling ervan

Soorten Diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes. Ze hebben verschillende oorzaken en meestal ook een eigen behandeling. Meestal is het duidelijk welke vorm van diabetes iemand heeft. Bij twijfel kan genetisch onderzoek worden gedaan om zeker te weten om welke vorm het gaat.
Diabetes type 1Diabetes type 1 heette vroeger ook wel 'jeugddiabetes', maar je kunt het op alle leeftijden krijgen. Het wordt veroorzaakt door het eigen afweersysteem. Eén op de tien mensen met diabetes heeft diabetes type 1.Diabetes type 2 Werd vroeger 'ouderdomsdiabetes' genoemd. Nu komt het ook voor bij jongere mensen. Diabetes type 2 is een ingewikkelde stofwisselingsziekte. Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2.

Diabetes tijdens de zwangerschap

ZwangerschapsdiabetesEen meestal tijdelijke vorm van diabetes tijdens de zwangerschap. Hij ontstaat onder invloed van hormonen tijdens de zwangerschap, ongeveer rond de 28ste week.

Symptonen van Diabetes

Diabetes type 2 begint zo langzaam, dat je het nauwelijks merkt. Veel klachten zijn ook zo vaag, dat mensen er niet mee naar de huisarts gaan. Zo komt het voor dat mensen jarenlang rondlopen met diabetes zonder dat ze het weten.

Diabetes type 2 is vaak te herkennen aan één of meer van deze klachten:

  • vaak dorst en veel plassen
  • veel moe zijn
  • last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
  • slecht genezende wondjes
  • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Herkent u hier iets van? Ga dan naar de huisarts. Een test met één druppeltje bloed geeft aan of u misschien diabetes hebt. Zo ja, dan is het belangrijk dat u snel medicijnen krijgt om uw bloedsuiker te verlagen. Let op: lang niet iedereen heeft al deze klachten.