melkziekte

Priscilla

melkziekte


Inleiding.

Melkziekte is een gevolg van een te kort aan calcium in het bloed. Dit gebeurt ongeveer 48 uur nadat de koe gekalfd heeft. ongeveer 8% van de koeien met die ziekte overlijden.


Oorzaak.

Doordat de koe veel melk moet produceren voor het kalf, wordt de behoefde naar calium hoger. Het lichaam moet zich dan aan passen aan de grotere behoefte naar calcium.Als er ineens veel calcium nodig is, gebruikt de koe de calciumvoorraad uit het bloed. Later vult de koe deze calciumvoorraad in het bloed weer aan vanuit het bot. Hier gaat een tijdje overheen en in de tussentijd heeft het lichaam een tekort aan calcium.


symptomen.


De koe heeft geen eetlust meer en heeft minder energie om iets te gaan doen. Ook zijn de oren erg koud van de koe. de meest bekende symptoom dat de koe vertoont, is het niet meer op kunnen staan. dit komt doordat de skeletspieren niet meer goed kunnen functioneren wat weer het gevolg is van het calcium te kort in het bloed. het uitblijven van mest en urine is ook een symptoom. dit geef namelijk aan dat de spieren van de pens en darmen niet meer goed functioneren.


diagnose, behandeling en preventie.


De diagnose kan worden gesteld, door te meten hoeveel het calciumniveau is in het bloed.


De beste behandeling tegen de melkziekte is om een infuus toe te dienen met calcium en magnesium die direct in de melkader worden toegediend en/of een drench met calciumchloride via de bek (als de koe goed kan slikken).de beste preventie voor de ziekte is een goed rantsoen met een niet te hoog kalium- en calciumgehalte tijdens de droogstand helpt melkziekte te voorkomen, evenals een voldoende magnesiumvoorziening en eventueel het toevoegen van anionische zouten.
instructie filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=bsR4451yRA8


informatiebron: veearts.nl


5 vragen:


1. wat houd de ziekte melkziekte in.

2. wat is de oorzaak van melkziekte.

3.wat zijn de sympomen van melkziekte.

4. hoe kan je de diagnose melkziekte vast stellen.

5.hoe kan je de ziekte het beste behandelen