Veiligheid voor jonge kinderen.

Hoe kan je dit verbeteren?

Hallo,

Ik ben Nathalie Veenstra.

Ik doe de opleiding PW (pedagogisch medewerker) en ik heb voor het vak Nederlands de opdracht gekregen om een folder te maken.


De folder is bestemd voor mijn doelgroep, kinderen van 0 tot 4 jaar en de ouders/opvoeders hiervan.


Ik heb gekozen voor het onderwerp kindveiligheid omdat ik vind dat het aantal ongevallen per jaar te hoog is. Dit zou ik graag zien veranderen.

Met behulp van deze folder wil ik mensen op de hoogte stellen van alle preventiematerialen en informatie over bijv, veilig slapen.


Veel leesplezier!


Wist je dat?

Gemiddeld worden er per jaar 45.000 kinderen tussen de 0 en de 4 jaar naar de spoedeisende hulp gebracht.


En elk jaar overlijden er bijna 30 kinderen aan de gevolgen van een privé ongeval.

De belangrijkste doodsoorzaken zijn verstikking en verdrinking.


Ik wil nu deze folder maken zodat iedereen meer let op de veiligheid van kinderen en zo hopelijk dit aantal kinderen minder te maken.


Wat zou je kunnen doen?

Laat je niet verassen.

Kinderveiligheidscampagne (2009)

Veilig slapen.

Een groot gedeelte van de dag bestaat voor je kindje uit slapen. Daarom is het natuurlijk belangrijk dat je baby veilig slaapt.


Een veilig kinderbedje moet voldoen aan een aantal eisen. Een wieg of bedje moet zijwanden hebben die luchtdoorlatend zijn. Zorg dat je het bedje kort en strak opmaakt en dat de baby het niet te warm heeft. Gebruik geen dekbed, hoofdbeschermer of kussen tot de baby twee jaar is. Het kind kan daar met zijn gezichtje in komen te liggen.


Voor het kindje is slapen op de rug de veiligste slaaphouding. De baby ligt zo met het gezichtje vrij om te ademen. Vanaf het moment dat de baby zichzelf vlot kan omdraaien, kun je hem of haar zelf een favoriete slaaphouding laten bepalen.


In een babyslaapzak kan de baby minder goed bewegen als hij of zij slaapt. Dat slaapt niet minder prettig, maar wel een heel stuk veiliger! De baby kan dan namelijk niet meer onder het beddengoed verstrengeld raken en bovendien rolt een jonge baby in een slaapzak minder gemakkelijk om van rug naar buik. Let op dat je een goed passende babyslaapzak koopt. Wanneer de armsgaten en halsopening te groot zijn, kan de baby namelijk in de slaapzak terechtkomen.


Maak het ledikantje of wiegje ’kort’ op. Dat betekent dat je de voetjes van de kleine zo dicht mogelijk bij het voeteneinde van het bed legt. Als je het dekentje ook stevig instopt, verminder je de kans dat de baby onverhoopt onder het beddengoed terechtkomt.


Voor een babybed checklist klik je hier.


En nog véél meer.

Er zijn nog véél meer dingen die je kunt gebruiken als preventie voor ongevallen. Maar alles kun je niet voorkomen.


Laat in ieder geval de baby niet alleen thuis. En houd je aan de veiligheidsregels.


Denk na over de gevaren en gevolgen maar bescherm het kind ook niet te veel. Het kind moet vrij kunnen opgroeien en leren wat gevaarlijk is.


Tot slot,

Ik hoop dat ik iedereen voldoende heb geïnformeerd, en ik hoop dat het aantal kinderen dat sterven aan ongevallen nu ook verminderd.


Met vriendelijke groet,


Nathalie Veenstra.