Wat is recht ?

Het recht van vroeger en nu

Vrouwen hadden vroeger andere rechten dan mannen. Denk bijvoorbeeld eens aan het kiesrecht. Vroeger mochten alleen rijke mannen stemmen, al snel mochten alle mannen stemmen. In 1919 werd besloten dat ook vrouwen mochten gaan stemmen pas in 1921 hebben zij voor het eerst gestemd. Vanaf toen mocht iedereen die 18 jaar is of ouder stemmen.

Recht voor jongeren

Jongeren hebben andere rechten dan volwassenen. Hieronder staan een paar punten waar jongeren recht op hebben. Recht op onderwijs. Bescherming tegen mishandeling en verwaarlozing. Recht op leven, rust en vrije tijd Recht op informatie en participatie ( meedenken en meebeslissen). Recht op een naam en nationaliteitrecht om je ouders (indien mogelijk) te leren kennen en door hen verzorgd te worden.

Hoe kom je recht tegen in het dagelijkse leven

Rechten zijn er in verschillende soorten, maar iedereen heeft wel eens met een vorm van recht te maken. Het recht beheerst ons dagelijks leven. Er is al sprake van een juridische handeling als je een brood koopt of het beltegoed van je mobiele telefoon opwaardeert. Rechten studeren is meer dan grote juridische zaken, tijdens de studie houd je je ook bezig met dagelijkse zaken.