Opdracht rund

Zoolzweer

Wendy Singer 242

Informatie zoolzweer ziekte

Een zoolzweer doet heel veel pijn bij het rund. Een zoolzweer ontstaat onder andere door bijvoorbeeld kneuzingen, beschadigingen enzovoort. Het kan ook zijn dat het rund bevangen kan zijn geweest , een belasting op een lokale plek heeft gehad of stinkpoortranden heeft gehad. Een zoolzweer is een ontsteking in de hoeflederhuid.


Een zoolzweer kun je herkennen namelijk als de koe de poot niet belast en als er een bloedplekje in de hoef zit.


Als je merkt dat de rund een zoolzweer heeft haal er dan meteen de dierenarts bij. Want als het te lang duurt voordat er wat aan gedaan word kan het zijn dat het hoefbeen gaat kantelen en/of scheuren en dan heb je een heel groot probleem en kan het zijn dat het rund ingeslapen/geslacht moet worden.


Je kan een zoolzweer voorkomen door je koe in een schone omgeving te laten leven en te zorgen dat zijn hoeven de juiste onderhoud krijgen zoals minstens 2 keer per jaar moeten ze worden gekapt. Ook moet de rund goed kunnen liggen.


Een hoefzweer moet zichzelf helen. Je moet dan zorgen dat het rund op een schone droge plaats staat en er wordt vaak een blokje aan zijn hoef gemaakt om de zoolzweer te ontlasten.

ik kan geen video vinden van zoolzweer wel heb ik een video van het bekappen.

Hydraulic hoof trimming crush SA0051 - www.cowcare.eu

vragen?!

1) hoe kan je een zoolzweer herkennen?

2 )wat doe je als eerste als je een zoolzweer herkent?

3) noem 1 ding waardoor een hoefzweer kan ontstaan.

4) wat gebeurd er als je een hoefzweer niet behandeld?

5) wat kan er worden gedaan met de hoef om ze zoolzweer te ontlasten?