De wereld wordt een dorp

paragraaf 4

De wereld krimpt

Goederen kan je verdelen in drie soorten, namelijk:
Grondstoffen
- De nog niet bewerkte goeden, bijvoorbeeld ijzererts en ruwe katoen.
Halffabricaten - De bewerkte grondstoffen die nog niet helemaal af zijn, zoals staalplaten en gewefen tof.
Eindproducten - Dat zijn de producten die klaar zijn. Sportschoenen, spijkerbroeken en auto's.

De transport en communicatie over de wereld wordt steeds beter, hierdoor worden er steeds meer goederen vervoerd over de wereld. In de supermarkt. Maar niet alleen de transport van de goederen is verbeterd, ook de internet en satellietverbindingen zijn beter geworden. Het gevolg is dat veel gebieden op aarde met elkaar verbonden raken. Dit noem je globalisering.

Oorzaken van globalisering

Er zijn 3 belangrijke ontwikkelingen verantwoordelijk voor globalisering:

1. Vanaf 1975 worden steeds meer bedrijven multinationaal. Ze hebben in landen over de hele wereld fabrieken en kantoren staan. Dit noem je een multinationale onderneming (MNO). Zij beginnen ook vaak fabrieken in armere landen, daar hoef je de werknemers namelijk minder te betalen.

2. Steeds meer landen handelen sinds 1990 over hun grenzen voor de wereldmarkt. India en China staan voorop, zij hebben samen zo'n 2,4 miljard inwoners. Ook landen zoals Rusland en Oekraïne doen hier nu aan mee.

3. De afstanden tussen de handelsgebieden 'krimpen'. Neem bijvoorbeeld Nike, deze gigant maakt de schoenen in China. Maar het hoofdkantoor staat in de VS, via computers weten ze alles over de schoenen. Waar ze heen moeten, hoeveel er nog van zijn, etc. Ze kunnen zo de hele wereld over. Dit is mogelijk door de communicatiemiddelen: computers, satellieten, treinen en vliegtuigen. Het is nu allemaal veel sneller en goedkoper dan vroeger.

Gevolgen van de globalisering voor rijk en arm

Vroeger verdienden arme landen geld met de grondstoffen die zij verkochten. De rijke landen maakten hier dan de spullen van. Maar nu is die productie vaker buiten de rijke landen, omdat dat goedkoper is. Een land als China staat ook wel bekend als 'de fabriek van de wereld'. De meeste spullen worden daar gemaakt, hierdoor wordt China rijker. De wereldeconomie stijgt met 3 - 5% per jaar, bij Brazilië, Rusland, India en China gaat dit sneller, die halen vaak wel tegen de 10% aan. Deze noemen we de BRIC-landen. In andere landen, vaak landen ten zuiden van de Sahara, spelen nauwelijks een rol hierin. Zij hebben dit niet doordat ze onder andere:

- geen belangrijke hulpbronnen hebben;

- niet interessant zijn voor MNO's om een bedrijf te stichten;

- niet aantrekkelijk zijn voor toeristen;

- slecht bestuurd worden, veel corruptie kennen en soms in oorlog zijn.