Reclame

Wat is de invloed van reclame ?

Algemeen

Doel

Wat het primaire doel is zorgt voor discussie, er zijn namelijk twee standpunten:
*reclame is er om iets te promoten en bekendheid te geven.
*reclame zorgt ervoor dat je de consument ergens toe aanzet en zijn of haar gedrag wilt veranderen.


Je loopt over straat en dan zie Coca-Cola, Zeeman en boeken voorbij komen, dit door billboards. Op dit moment wordt het product bekend gemaakt en ga je het misschien wel kopen omdat je het op straat hebt gezien.

Maar hierin zit meteen ook dat het gedrag veranderd wordt. Wat nou als je eigenlijk helemaal geen boek wilt maar dat door die reclame jij wel dat boek wilt. Oftewel je aangezet om iets te kopen.

Werking

Reclame werkt het beste met een van de volgende punten:

  • de aandacht moet trekken, desnoods door te schokken
  • een herkenbaar voordeel moet inhouden voor de ontvanger daarvan: plezier, de snelle bevrediging van een behoefte of een direct, echt voordeel zoals korting
  • het verlangen tot een aanschaf of een daad moet opwekken
  • een manier moet bieden om het voordeel te realiseren.

Dit bekende model dat de werking van reclame beschrijft noemt men het AIDA-model: attention, interest, desire, action: de aandacht opwekken, de interesse wekken, het verlangen opwekken, tot actie overhalen.


Denk zelf eens even terug aan reclames welke reclame is de eerste die in je opkomt. Zie je deze stappen dan terugkomen? Nu ik me daar bewust van ben zie ik dit wel, neem bijvoorbeeld de Zalando reclame hier wordt eerst de aandacht getrokken door de setting en het verhaal, dan krijg je intresse doordat je de situatie herkent de situatie van goedkoop kleren willen en veel kleren. Het gevoel van 'willen' komt dan kijken en net op dit moment laten ze weten waar je dit kunt krijgen.

Maatschappij

Nadelen

Als consumptiemaatschappij zijn wij erg gevoelig voor reclame. Overal worden producten aangeprezen, je ziet het via adevrtenties, tv-spotjes, op sites, banners, bill boards en ga zo nog maar even door. Doordat producten zoveel worden aangeprezen word je daar gevoelig voor en kun je dit ook niet negeren. Je gaat dan ook producten kopen die helemaal niet nodig zijn. Het is dan ook de vraag of wij kunnen consuminderen in een consumptiemaatschappij met alle reclame prikkels om ons heen. deze prikkels zijn in 4 van 3000 naar 5000 prikkels gegaan.

voordelen

Reclame is nodig. Misschien heel simpel gezegd maar zonder reclame zouden er veel dingen niet zijn, zo bestaan veel televisiezenders en kranten van de reclame die ze maken. Reclame zijn de sponsoren van vele zenders.
Ook zorgt het voor een gezonde concurrentie, deze concurrentie is in de crisis ook van belang.