Dieren in de zorg: AAA & AAT

José Blaauw

Dieren hebben een positief effect op mensen.

Dieren kunnen positieve effecten hebben op mensen. Uit verschillende onderzoeken blijft dat het omgaan met huisdieren lichamelijke voordele biedt, zoals meer ontspanning en een lagere bloeddruk. Maar huisdieren kunnen ook steun geven, motiveren, het zelfbeeld verbeteren en contacten bevorderen. Vanwege deze gunstige effecten op allerlei vakken worden er steeds vaker dieren ingezet in de zorg.

AAA en AAT

AAA staat voor animal activies, ofterwel activiteiten waarbij dieren worden ingezet. Hiermee worden activiteiten bedoeld zoals bijvoorbeeld het bezoeken van zieken of ouderen om hen op te vrolijken of af te leiden. Er wordt zo gebruik gemaakt van de algemen effectten die dieren op mensen hebben, in hoop dat men daardoor bijvoorbeeld vrolijker of actiever wordt, onderlinge contacten of even zijn ziekte kan vergeten.

AAT staat voor animal assisted therapy, therapie die wordt ondersteund door aanwezigheid van een dier. Bij deze therapie wordt heel doelgericht een dier ingezet om bepaalde effecten te krijgen bij een bepaald persoon.

Eigen mening

Ik wist hier zelf niks van af, maar vind het een goede manier om ouderen even af te leiden en om hun vrolijk te maken. Het is ook mooi om te lezen dat ouderen even hun ziekte vergeten als ze met een dier bezig zijn.