Opdracht actieve aarde

Merle Heldenbergh, Samantha Kuipers, Emin Redzic

B66

De aardeDe aarde bestaat uit vier lagen: de aardkorst, de aardmantel, de buitenkern en de binnenkern. De aardkorst is een dun laagje gesteente dat aan de buitenkant van de aarde zit. De aardmantel zit onder de aardkorst, in de aardmantel zit vloeibaar gesteente dat ook wel magma wordt genoemd. Zodra de magma buiten de aardkorst komt noemen we dat lava. Het lava dat uiteindelijk uit de aarde is gekomen, koelt af en wordt hard en stapelt zich op en krijgt de vorm van een berg, een vulkaan. Het magma vlak onder de aardkorst is een beetje plakkerig waardoor het langzaam beweegt, ook wel convectiestromen genoemd. De convectiestromen kunnen zo krachtig zijn dat er breuken in de korst kunnen ontstaan. Als er dan bij zo'n breuk platen langs en tegen elkaar schuiven noemen we dat een aardbeving. Er zijn ook twee natuurkrachten waardoor de aardkorst voortdurend verandert van vorm, dat komt door exogene en endogene krachten. Exogene krachten verandert de buitenkant van de aarde en endogene krachten verandert de aarde aan de binnenkant. Het weer groei van planten op de aarde zorgt er voor dat de harde steenschaal in stukjes en de breekt, verwering. Het losse verweringsmateriaal wordt in de bergen weggespoeld door regen, daardoor slijpt het gebergte langzaam af, het afslijpen van de aardkorst heet erosie.


Samantha

B67

Platen en breukenDe aardkorst bestaat niet uit een geheel maar uit meerdere verschillende platen, ook wel schollen genoemd. Er zijn grote platen, wat kleinere platen en microplaten, er is dus een onderscheid gemaakt tussen de grotere en kleinere platen. Platen en breuken zijn gevormd door endogene krachten, dus binnenin de aardkorst. De Filipijnen ligt op de Euraziatische plaat. De Euraziatische plaat bestaat uit de continenten: Europa en Azië en delen van de zee rond dat gebied. Onder de aardkorst stroomt magma in het rond, magma is een vloeibaar gesteente dat nog onder de aardkorst zit, ook wel bekend als lava wanner het buiten de aardkorst komt. Omdat dat magma rond stroomt (convectiestromen) ontstaan er breuken, dat zijn de gaten of barsten tussen de platen. De landen of continenten schuiven uit elkaar door die convectiestromen, het verschuift maar een paar centimeter per jaar maar en hele tijd geleden zaten wat continenten nog aan elkaar vast, bij een aantal continenten kan je zien dat ze als een puzzelstukje in elkaar passen zoals de oostkust van Zuid-Amerika in de westkust van Afrika past. Over nog zo een 100 miljoen jaar zullen de platen en de wereldkaart er heel wat anders uit zien door de beweging van de platen, er zullen misschien wat continenten niet zijn of juist dat er nieuwe bij zijn gekomen zijn. De kennis over de beweging van de platen heet platentektoniek.


Emin

B68

Bewegingsrichtingen van platen

De aardkorst bestaat uit platen. Die platen zijn continu in beweging. Als platen uit elkaar drijven noem je dat divergentie. Divergetie vind plaats op de bodem van oceanen. Vaak komt tijdens divergentie magma naar boven. Op de bodem van de oceaan koelt de magma af en vult zo de gaten tussen de platen op. Zo ontstaat er een bergrug onder de zee. Zo’n bergrug noem je een mid-oceanische rug. Als twee platen naar elkaar toe drijven noem je dat convergentie. Vaak duikt de zwaardere oceanische plaat onder een andere lichtere continentale plaat. Dit noem je subductie. Als een oceanische plaat onder een andere continentale plaat schuift ontstaat er een diepe kloof in de zeebodem. Zo’n kloof heet een trog.Bewegingsrichtingen van platen in de Filipijnen

De Filipijnen ligt boven de Filipijnse plaat. In de Filipijnen vinden er wel een aardbevingen plaats dat komt soms doordat de Pacifische plaat onderde Filipijnse plaat duikt, dus ontstaan er aardbevingen door convergentie.


Merle