Diabetes

Wat houdt het nou eigenlijk precies in?

Wat is diabetes?Diabetes heet ook wel suikerziekte. De officiële naam is diabetes mellitus.
Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen.Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes, hierover wordt straks meer verteld. Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lang veel suiker in het bloed zit, is dat erg ongezond. Daarom is het belangrijk om bij diabetes zo snel mogelijk en goed te handelen. Naast het probleem met bloedsuiker zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog.Big image

Verschillende types diabetes

Diabetes type 1: is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het eigen afweersysteem de oorzaak is. Normaal ruimt de afweer alleen ziektes op in je lichaam. Bij diabetes type 1 vergist het afweersysteem zich. Het vernielt per ongeluk je cellen die insuline aanmaken.


Bij diabetes type 2: kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen. Doordat er te weinig van het hormoon insuline in het lichaam is. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat heet ongevoeligheid voor insuline, het medische woord is insulineresistentie.
Zonder goed werkende insuline kan het lichaam niet genoeg suiker uit het bloed halen. De bloedsuikerspiegel blijft dan te hoog. Ook zijn cholesterol en bloeddruk vaak te hoog.
Vroeger kregen vooral oudere mensen diabetes type 2. Daarom heette het 'ouderdomssuiker'. Maar nu krijgen ook steeds meer jonge mensen het, zelfs kinderen. Dus gebruiken we liever de naam diabetes type 2. Dit is de meest voorkomende soort diabetes. Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2.

Zwangerschapsdiabetes: heet vaak ook wel zwangerschapssuiker. Het is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf de 24e week van de zwangerschap. Het medische woord voor zwangerschapsdiabetes is diabetes gravidarum.
In het lichaam van een zwangere vrouw verandert veel. Je maakt bijvoorbeeld andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt.
Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan. Zodat er toch genoeg insuline is om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet, of niet genoeg. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Daarom is het goed dat u wel een behandeling voor zwangerschapsdiabetes krijgt.

Een eenvoudige uitleg over diabetes (speciaal voor kinderen)

Diabetes filmpje voor scheperziekenhuis

Hypo of hyper

Er zijn momenten waarop u een te hoge of te lage bloedsuiker hebt. Te laag heet een 'hypo', te hoog heet een 'hyper'.
Een normale bloedsuikerspiegel zit tussen de 4 mmol/l en de 8 mmol/l.


HYPO:

Komt de bloedsuikerspiegel onder de 4 mmol/l, dan hebt u een hypoglykemie(hypo). Hieraan kunt u dat merken:

· Zweten

· Trillen

· Duizeligheid

· plotseling wisselend humeur (opeens boos worden bijvoorbeeld)

· ongeconcentreerd zijn

· hoofdpijn

· moe

· hongerig

Een hypo gaat over als u snel iets zoets eet of drinkt. Bijvoorbeeld zes tot acht tabletten druivensuiker. Zorg daarom dat u altijd druivensuiker of een drankje met suiker bij u hebt. Duurt het nog een uur voordat u weer een maaltijd hebt? Eet dan nu alvast een boterham, wat biscuitjes of fruit. In erge gevallen kunt u flauwvallen bij een hypo. Als dit gebeurt, moet iemand 112 bellen.

HYPER:

Als er te veel suiker (glucose) in het bloed zit, dus ongeveer boven de 10 mmol/l, dan hebt u hyperglykemie (een hyper). U merkt dat aan:

· veel plassen

· veel dorst hebben en houden

· vermoeidheid

· mogelijk plotselinge humeurigheid, snel boos worden

· alles voelt vervelend

· misselijk zijn of overgeven

Het lichaam wil zelf het teveel aan suiker in het bloed kwijtraken, door veel plassen. Veel blijven drinken (maar niets zoets) helpt daarbij. Ook beweging is goed, dan verbranden de spieren glucose (bloedsuiker). Gebruikt u insuline, dan moet u meestal extra insuline bijspuiten.

Meer weten?

Wil je nog meer weten over diabetes, hier wat tips:
- Er is genoeg informatie op internet te vinden over diabetes

- In de bibliotheek zijn vele boeken over diabetes

- Neem contact op met het diabetes fonds
- Contact mij even


Big image

Hendrika Hoekstra

Als je dus nog meer informatie wilt, hier kun je me vinden: