Keizersnede

Gemaakt door: Serina Latupella

Waarom een keizersnede?

Een keizersnede wordt geadviseerd als een vaginale bevalling (via de schede) niet (meer) mogelijk is of als de risico's van een vaginale bevalling voor de baby, de moeder of beiden te groot zijn. Deze operatie wordt alleen gedaan als er een medische reden voor is en zal in Nederland niet op verzoek worden uitgevoerd.

De keizersnede

De keizersnede, de medische term is sectio caesarea wat letterlijk snijden betekent, is een operatie waarbij de baby middels een operatie via de buikwand geboren wordt. Zo'n operatie duurt ongeveer 45 minuten. Na ongeveer 15 minuten wordt de baby geboren en daarna wordt door de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand gehecht.

Een geplande keizersnede

Soms is het voor de bevalling al duidelijk dat de baby geboren moet worden door middel van een keizersnede bijvoorbeeld als de moeder een operatie heeft gehad in verband met een verzakking. Ook bij een placenta praevia (de placenta/moederkoek ligt dan voor de baarmoedermond) of als je last hebt van een vleesboom die er voor zorgt dat de baby niet goed kan indalen is een keizersnede noodzakelijk.

Een keizersnede tijdens de bevalling

Vaak wordt pas tijdens de bevalling duidelijk dat er gekozen moet worden voor een keizersnede. De keizersnede wordt dan gedaan omdat de bevalling niet vordert of wanneer er een dreigend zuurstoftekort voor de baby is. Soms spelen ook beide factoren een rol.

De voorbereiding op een keizersnede

Bij een geplande keizersnede wordt vooraf onderzoek gedaan naar de gezondheidstoestand van de moeder. Zij moet vragen beantwoorden over haar algehele gezondheid en meestal wordt er geluisterd naar het hart en longen en wordt haar bloed onderzocht. De anesthesioloog (narcotiseur) of de gynaecoloog bespreekt wat voor narcose er gebruikt gaat worden: algehele narcose of een ruggenprik.

De keizersnede - Hoe gaat het in zijn werk?

Keizersnede - Hoe gaat het in zijn werk?

Redenen van een keizersnede


Een keizersnede is een operatie die alleen wordt uitgevoerd als daar een goede reden voor is. Redenen voor een keizersnede zijn:

  • Het bekken van de vrouw is te nauw voor het hoofdje.
  • Het kind ligt dwars in de baarmoeder.
  • De placenta ligt voor de baarmoedermond.
  • De navelstreng is al voor de geboorte zichtbaar.
  • Er komt maar geen ontsluiting.
  • De gezondheid van de baby is in gevaar.
  • De gezondheid van de moeder laat een normale bevalling niet toe.
  • De vrouw is zwanger van drie of meer kinderen.