Decubitus (doorliggen)

Wat is decubitus?

Decubitus (doorliggen) is een beschadiging van de huid en/of het weefsel onder de huid. Decubitus ontstaat door aanhoudende druk op de huid of door druk in combinatie met schuifkrachten.

Decubitus ontstaat meestal op de plaats van een uitstekend bot. Risicoplaatsen zijn de stuit, zitknobbels, hielen, ellebogen, schouders, heupen of het achterhoofd.Hoe ontstaat decubitus?

Decubitus (doorliggen) ontstaat door langdurige druk op één plaats. Door deze druk worden bloedvaten afgeklemd waardoor er onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen bij de huid en het weefsel onder de huid kunnen komen. Daardoor kunnen afvalstoffen niet goed afgevoerd worden en ontstaat een beschadiging van het weefsel.


Hoe herken je decubitus?

Lichaamsdelen waarop je ligt of zit beginnen pijnlijk aan te voelen. Roodheid is vaak het eerste teken van doorliggen. Ook kunnen er blaren of schaafplekken ontstaan. In het ergste geval worden dit diepe wonden.


Hier boven zie je op het eerste afbeelding een wisselhouding in bed. Als je veel op bed ligt is het belangrijk dat je van houding veranderd.


Hier boven op de afbeelding voorkom je schuiven in bed. In deze houding wordt je hele lichaam goed ondersteund en blijf je beter rechtop zitten.


Voeding

Probeer voldoende te eten en niet af te vallen. Vaak is dit moeilijk omdat je niet veel honger hebt in een ziekenhuis of verpleeghuis. Het is belangrijk dat de verzorgende of verpleegkundige de zorgvrager stimuleert bij het eten en drinken. Als je goed eet en drinkt blijft je lichaam en huid in goede conditie en heb je minder kans op decubitus.


Hoe behandel je decubitus?

De behandeling bestaat meestal uit wondbehandeling.


Vaak is het voor een genezing van wonden van de eerste en tweede graad voldoende om de preventieve maatregelen consequent toe te passen.
De drie algemene punten bij de wondverzorging van de derde en vierde graad zijn:
*Gebruik het juiste verband. Denk hierbij aan de volgende punten: creëer een vochtig wondmilieu, waarbij het verband de randen droog houdt, terwijl de wond vochtig blijft.

*Gebruik verband waarbij het verwisselen snel gaat en niet te vaak hoeft.

*Gebruik voor het gebied rond de anus speciaal voorgevormd verband.

*Gebruik geen verband dat uithardt: dit kan juist decubitus veroorzaken.