Web-ABC

Zoekmachines, robots & metatag

Zoekmachines & robots

Met een zoekmachine kan je informatie zoeken in een bepaalde collectie. Denk hierbij aan een bibliotheek, het internet of een persoonlijke verzameling.

Wij gebruiken een zoekmachine vaak op het internet door bepaalde woorden in te typen waar de zoekmachine dan op moet zoeken. Bekende zoekmachines zijn: Google, Bing, Yahoo etc.


Zoekmachines zoeken jouw resultaten op door middel van robots en spiders. Een spider (web crawler) is een bot die het wereldwijde web op een bepaalde methode geautomatiseerd doorbladerd.


Robots en spiders zijn programma's die webpagina's downloaden en dan nuttige informatie verzamelen van de pagina, zoals woorden en verwijzingen.


De links van de gevonden informatie worden weer aan de spider gegeven om weer gedownload te worden en alle gevonden woorden worden opgeslagen in een grote database.

Metatag

Een metatag is een stuk in een document dat bepaalde metadata bevat. Metadata zijn gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven. Het zijn dus eigenlijk data over data. De metadata bij een bepaald document kunnen bijvoorbeeld zijn: de auteur, de datum van schrijven, de uitgever, het aantal pagina's en de taal waarin de gegevens zijn opgesteld.


Metatags zijn bedoeld om (niet normaal zichtbare) informatie op te nemen over de inhoud van een website of een webpagina. Voorbeelden van metatags zijn "Auteur = Oscar Wilde" of "Het jaar van uitgifte van dit document is 1988.".


Soms wordt informatie zowel in het document zelf gegeven (voor de lezer van het document) als in een metatag (bijvoorbeeld voor programma’s die de collectie waar het document deel van uitmaakt beheren).

Op het world wide web kunnen ook metatags gebruikt worden om pagina’s te annoteren.(aantekeningen van website).


In het begin van het world wide web werden metatags veel gebruikt om informatie over bepaalde webpagina’s op te nemen in de pagina zelf. De auteurs van de pagina gaven kort een beschrijving van de pagina en enkele steekwoorden. Bij een webpagina van een roeivereniging zouden de metatags als volgt kunnen luiden:

<meta name="description" content="De website van Roeivereniging de Spetters.

Kom eens langs voor een sportieve en gezonde hobby!"/>

<meta name="keywords" content="roeien, roeiboot, skiff, watersport"/>