Het grote geheim achter "Fantasy"

Wat is Fantasy eigenlijk?

Lang geleden ontstond Fantasy...

150 jaar geleden ontstond het genre Fantasy. De oorsprong van het genre komt voor uit de mythologie en volksvertellingen. Deze verhalen gingen vooral over dappere helden, dodelijke monsters en vreemde werelden. Een van de oudste en bekendste documenten hiervan is het Gilgamesj-epos. George MacDonald is een Schotse schrijver van romans als The Princess and the Goblin en Phantastes. Hij is een bekende Fantasy schrijver in de jaren 1853.
Big image
Big image

Wat is "fantasy"?

Fantasy is een apart genre binnen diverse media-, kunst- en cultuurvormen zoals films, televisie, literatuur, computerspellen, festivals, muziek... Het is een genre dat zich kenmerkt door het gebruik van fictieve verhalen, verzonnen wezens en imaginaire werelden.
Big image
Big image

Kenmerken van "Fantasy"?

Het genre "Fantasy" heeft verschillende kenmerken, deze zijn:

  • Verzonnen door een auteur: veel fantasie-elementen.

  • Magie in een denkbeeldige wereld: tovenarij en bovennatuurlijke verschijnselen komen voor.

  • Toverachtige, verzonnen personages: mensen, heksen, trollen, orks, tovernaars, sprekende beesten, ...

  • Strijd tussen goed en kwaad.

  • Held maakt een tocht (queeste).

  • Tijd = onbepaald verleden: meestal middeleeuwse, mythische sfeer.

Bestaat "Fantasy" nog uit andere genres?

Gedurende de twintigste eeuw werd fantasy steeds populairder, waardoor er steeds meer subgenres ontstonden. Hoewel de invloed van mythologie en volksvertellingen duidelijk aanwezig is, voegt elk subgenre bepaalde (vaak moderne) aspecten toe aan het verhaal. Enkele voorbeelden hier van zijn Jeugdfantasy, Romantische fantasy en Seriesfantasy.
harry potter 1 trailer high quality
Big image

Enkele recente werken van "Fantasy"

Er bestaan vele Fantasy films, boeken en games maar welke kennen we nog niet of zijn nieuw? In 2016 zijn er al veel nieuwe films uitgekomen, maar er komen er zeker nog. Zo zagen we Batman v Superman: Dawn of Justice al in de filmzalen verschijnen. Midden 2016 zal de nieuwe film, BFG, van Steven Spielberg te zien zijn. De film gaat over een weesmeisje, Sophie, die ontvoerd wordt door een vriendelijke reus, De grote vriendelijke reus. Samen verzinnen ze een plan om de wereld te redden van de slechte, mensetende reuzen die de GVR pesten. Het is een verfilming van het gelijknamige boeg van Roald Dahl.

Wist-je-datjes!!!

Wist je dat...


  • ... er wel meer dan 15 verschillende Fantasyprijzen zijn?
  • ... er ook fantasy muziek bestaat?
Big image