Cornwall - trädgårdar och vandring

Resa med Trädgårdsturisten 2019

Nedsatt pris på resan till Cornwall-nu 14900:-

Resdatum: 14-19 juni 2019 - 6 dagar.


Möt (för)sommaren i England

Det är grönt och friskt i naturen i sydvästra England i juni månad. Klimatet i Cornwall är milt och gynnsamt för växtlighet, tack vare Gulfströmmen som håller temperaturen jämn under året. Klipporna och naturen rikblommande och fiskebyarna charmiga och genuina. Vi besöker 6-8 av de bästa trädgårdarna som finns i Cornwall, med olika stil, stora och små privata. Två härliga dagar gör gruppen vandringar (varannan dag) med Jane Harvey. Och däremellan besöker vi fiskebyar, minst en pub, och äter god mat. Efter 6 dagar av gröna upplevelser, både för kropp och själ.. återvänder vi till London den 19 juni på eftermiddagen. Du som önskar är alltså hemma i Sverige till midsommarhelgen. Eller så stannar du kvar i London några dagar efter vår resa. Du bokar själv flyg, det ingår inte (se förslag längst ned).


Vi kan vara 15-20 personer som mest. Men det är klart att resan genomförs! Det är 15 personer bokade- några funderar. Om du också är intresserad, eller har frågor, maila kontakt@tradgardsturisten.se.

Vänlig hälsning

Ann Larås, Trädgårdsturisten

Big picture

FAKTA

Datum: 14-19 juni 2019

Priset är nedsatt till 14900: per person i dubbelrum (tidigare 16200:-). Enkelrumstillägg tillkommer 2000:-. Det kan finnas möjlighet att dela dubbelrum med 'annan dam' om du önskar.

Resan genomförs.

Ingår: Busstransport med 'egen' chartrad buss från London Gatwick flygplats London tur och retur till Cornwall, rundresor under 6 dagar i vår buss, en kortare tågresa, entréer till trädgårdar och andra besöksmål. Guidningar av experter och ägare. Reseledning och ciceroner Ann och Jane. Hotell 3- och 4-stjärnigt. Frukost och 5 måltider (fler-rätters). En välkomstdrink. En picknicklunch.

Ingår inte: flyg t o r London från Sverige (förslag längst ned), måltidsdrycker (vatten ingår), reseförsäkring, dricks till hotellpersonal och busspersonal.

Resan börjar och avslutas på Gatwick flygplats.

Tips på det mest prisvärda flyget, just nu med Norwegian airlines, tur o retur Sthlm-Gatwick längst ned i nyhetsbrevet. Hör av dig om du vill rådfråga mig om flyg från andra orter. Bagage och platsreservation ingår inte. Sök gärna alternativt via momondo.se, eller direkt på Norwegian airlines hemsida, här.

--För att anmäla sig till resan eller ställa frågor, maila kontakt@tradgardsturisten.se--Bokningsavgiften är 2000:- per person till 873-3362 (Sole Umbra AB) senast 28 februari eller efter ök med Trädgårdsturisten. Slutbetalning 10 maj 2019.


Den som tipsar vänner om resan -som bokar ett dubbelrum extra (förutom ditt), får 500kr rabatt på sin resa.

Big picture

Det här är några av höjdpunkterna:

Vi besöker det fantastiska Eden project med sina gigantiska växthus så kallade 'biomer' som liknar 'stora såpbubblor' som ligger utspridda i en nedlagd lertäkt. De är världens största växthus med över 1 miljon besökare varje år! Vi visas runt av en kunnig och intressant guide i framförallt den tropiska biomen, där vi får se och berättas om träd och växter som gummiträd, banan, kakao, ingefära etc. Utanför biomerna finns det många vackra trädgårdsrum där man kan få idéer till sin egna trädgård.

Big picture

Övriga besök

Ett besök går till en privat trädgård där ägarinnan bjuder på te och kakor i sitt originalkök i det georgianska huset. Hon är konstnär och alla planteringar är färgkoordinerade och här finns ett charmigt växthus (bild). Här får man många idéer kring vilka växter som passar bra ihop, både i struktur och färg. En annan fascinerande plats som vi besöker är Trebah gardens som ligger vid Helford River. Vi promenerar genom trädgården ner till stranden, där de allierade sjösatte sina fartyg 1945. På resan besöker vi också en fantastisk trädgård på vägen mellan London och Cornwall. I flera av trädgårdarna får vi höra spännande och roliga historier om växter och om egendomarnas historia, av originella guider som jobbat med trädgårdarna i decennier.

Självklart går vi på engelsk pub och provar lokala öl-sorter och/eller cider. Vi äter mycket gott, bl a nyfångade skaldjur på en charmig lantlig restaurang vid Helford River. Vi besöker fisk- och surfstaden St Ives, (som beskrivs i många omtyckta romaner bl a i Snäcksamlarna av Rosamunde Pilcher och i tv-serien Poldark där Cornwalls landskap och stränder finns med - bild nedan) . Vi tittar in hos kända konstnären Barbara Hepworths hus, ateljé och trädgård som idag är museum. Vi har ledig tid i St Ives om man villl strosa runt bland butikerna, äta en glass vid havet eller ta en afternoon tea. Vi följer den storslagna norra kusten på vandringsstigar med utsikter över berg och hav (se bild nedan). Med medhavd picknick i det gröna med vandringsvana, kunniga Jane Harveys ledning. Hon kan berätta om botanik, grevskapets historia, om mat och seder. De som inte önskar vandra båda dagarna kan följa Ann Larås under tiden på utflykt till närbelägna besöksmål, kanske ser vi ön och slottet i Tintagel där legenden kring King Arthur berättas.

Jane Harvey Bakgrund: Översättare och vandringsguide, född och uppvuxen i Cornwall men bosatt i Sverige sedan mitten av 70-talet. Van anordnare av cider- och whiskyresor - och av vandringsresor till bl a Skottland, Lake District, Wales och Irland. Information om vandringarnas svårighetsgrad kan mailas till er som önskar.

Big picture
Big picture
Vi besöker också de gömda trädgårdarna- den mystiska och romantiska 'Lost gardens of Heligan' (bild ovan) som grävdes fram av volontärer och av eldsjälen Tim Smit under 1990-talet. Smit är även grundaren till Eden gardens. Hans insatser har betytt väldigt mycket för Cornwalls turistnäring, arbetstillfällen och ökad populäritet för grevskapet. Gardens of Heligan öppnades upp för allmänheten 1992. Lantegendomen ägdes tidigare av familjen Tremayne i många generationer, (sedan 1569) men under första världskriget föll hus och trädgård i glömska eftersom många av de anställda var ute i kriget och inte kom tillbaka. Under andra världskriget användes huset av amerikanska trupper. I början av 1990-talet började ett team gräva bland sly och igenväxta buskage för att leta efter den försvunna trädgården. Och de fann promenadstigar, yviga jättelika rhododendron, en viktoriansk köksträdgård och mycket mer. Det visade sig att trädgården var en trädgårdsskatt, och den engagerade hela trakten. Idag är det en välskött och innehållsrik trädgårdpark. Längst ner i en ravin växer det exotiska växter som trädormbunkar och gunnera. Lokala konstnärer har engagerats och skapat magiska konstverk i trädgården (bild ovan) Det har skrivits och gjorts dokumentärer om denna trädgård. Den har också utsetts till årets trädgård i England 1995.

Vi äter självklart gott och bor charmigt och trevligt. En resa med guldkant med många vackra och goda upplevelser.

Vi bor på 4-stjärniga Hotell Alverton i huvudorten Truro (bild nedan) - en upplevelse i sig. Klicka länk ovan! Och lite mer lantligt - på den norra kusten. 6 dagar - totalt 5 övernattningar.

Big picture

Flyg från ARLANDA - GATWICK AIRPORT 2 förslag ovan - båda fungerar - Gatwick airport FLYG nedan från KÖPENHAMN - 2 alternativ - till Gatwick - priserna ändras dag för dag - de här är aktuella, från 18/2-19

OBS!! För de som önskar flyga från Göteborg så kan jag meddela att det inte finns något prisvärt flyg just nu, enligt sökverktyg momondo.se och Norwegian.com på de klockslag som passar resans start. Därför föreslår jag er som vill följa med, att boka ett av flygen dagen före från Landvetter, och boka en övernattning i London, eller på Bloc hotel Gatwick (1300 kr ca) som ligger på flygplatsen Gatwick, en trappa upp från ankomsthallen. Det är verkligen smidigt. Jag brukar själv göra så, för att ha nära till ankomsthallen på morgonen (14/6) då resan börjar. Visst, det blir en viss extra kostnad, men eftersom flyget är billigt, så kan det vara värt en extra dag i London, för den som kan ta ledigt (det går direkttåg från Gatwick till Victoria station)
Big picture

Trädgårdsturisten Ann Larås

Eftersom Trädgårdsturistens hemsida är under ny-konstruktion t o m februari, berättar jag lite om mig själv: Vem är jag? Bakom Trädgårdsturisten finns Ann Larås, reseproducent och ciceron. Fram t o m 2010 arbetade jag som journalist på Sveriges Television. Under en period på 00-talet producerade jag trädgårdsreportage från svenska och italienska trädgårdar för programmet Go'kväll, SVT. Jag har skrivit två trädgårdsböcker, om Italienska trädgårdar och om Engelska trädgårdar. Nu arrangerar jag framförallt resor till de vackraste trädgårdarna i Europa och Sverige med grupper, företrädesvis mindre grupper men på begäran också större sällskap. Min erfarenhet som ciceron för trädgårdsresor går tillbaka till 2006 då jag komponerade ett reseprogram för besök i italienska trädgårdar i Toscana, baserat på min bok som utkom 2005 med samma titel . Det var ett samarbete med Tema Toscana, för Svenska Dagbladets prenumeranter. Jag har också samarbetat med Riksförbundet Svensk Trädgård genom Favoritresors trädgårdsresor och med tidningen Allt om Trädgård och arrangerat två resor till Toscana, Italien. Min styrka ligger i programmens medvetna utformning och kvalitet, även när det gäller dess detaljer. Jag vill att resorna ska vara trivsamma, inspirerande och ge nya berikande upplevelser och kunskap. Resorna är ”trädgårds-(vandring-) och kulturresor”, eftersom även arkitektur, historia, botanik och konst är ämnen som ligger nära trädgårdskonst, och blir en naturlig ny kunskap när man upptäcker och lär sig mer om trädgårdar i ett land.

Vad menar jag med min slogan; “resor med guldkant!“ Jag tror att trädgårdsälskande personer drömmer om skönhet inte bara för ögat, utan för alla sinnen. Därför ingår alltid vällagad god mat och charmigt boende av bra eller mycket god standard vid sidan om fantastiska trädgårdsbesök. Jag vill att resorna ska vara prisvärda men ändå hålla god eller mycket god kvalité. Jag vill bjuda på resor med ”magi” och spännande möten med trädgårdsmänniskor i andra länder. Det gemensamma intresset ”trädgård” öppnar alltid upp för kommunikation oavsett språk.