Kleuters en Internet

ICT&MEDIA

Nederlandse kinderen maken steeds jonger gebruik van internet.

Van de peuters en kleuters is maar liefst 78 procent al online. Ze brengen zo’n 22 minuten per dag door op desktop computer, laptop of iPad. Dat is bijna net zo veel als de tijd die ze aan ‘ouderwetse’ boekjes besteden.

5 Gouden Tips voor het mediagebruik van peuters en kleuters

Ouders voeden kinderen op verschillende manieren op, ook als het gaat om het gebruik van media. Maar wat zijn nu tips om jonge kinderen bewust kennis te laten maken met TV, computers, mobieltjes en games?

1. Media doe je samen

3. Met mediawijsheid kun je niet vroeg genoeg beginnen

4. Wees alert op wat je kind ziet of hoort

5. Geef zelf het goede voorbeeld

De spelcomputer wordt het meest wordt gebruikt door jonge kinderen.

Begeleiding van kinderen essentieel

Ook benadrukken ze het belang van begeleiding van kinderen in hun mediagebruik. Jonge kinderen hebben nog veel behoefte aan uitleg en verkennen niet voor niets liefst samen met hun ouder de computer, smartphone of tablet, zoals ze ook graag samen tv kijken. Gebruik apps daarom niet als zoethoudertje, zeggen de onderzoekers, maar speel mee met je kind.

Wat vinden we hiervan?

Het heeft zijn voor- en nadelen, kleuters en internet. Kleuters groeien zo van jongs af aan al op met het gebruik van ICT. De ontwikkelingen van ICT gaan steeds verder en de kleuters weten hier dan meteen goed mee om te gaan. Maar is dit wel goed voor de ontwikkeling van de kleuters? Kleuters moeten eigen spelen met blokken, lego of met poppen. Hier zijn de meningen verschillend over. Kleuters ontwikkelen via de laptop of tablet ook vaardigheden, er zijn ook educatieve apps. Het heeft dus zijn voor- en nadelen.