Platen en Breuken

Filipijnen

De Filipijnen zelf

De Filipijnen is een republiek dat in Zuidoost Azië ligt. In de Filipijnen wordt vooral Filipijns en Engels gesproken. De officiële hoofdstad is Manilla die gelegen is op het eiland Luzon. de munteenheid die hier vooral word gebruikt is de Filipijnse peso (PHP). Het tijdverschil met Nederland is 7 uur. De Filipijnen bestaan uit 7107 eilanden, waarvan de twee grootste Luzon en Mindanao. Die twee eilanden bestaan samen uit twee derde van het hele oppervlak van de Filipijnen. Bij de laatste volkstelling in 2010 hadden de Filipijnen 92,3 miljoen inwoners. De oppervlakte is 229.764 km² en er wonen ongeveer 100 miljoen mensen. Wat in 2014 Door de overheid werd gezegd.

De Filipijnen waren ruim 300 jaar een Spaanse kolonie, tot de Filipijnen aan het eind van de Spaans-Amerikaanse Oorlog in de handen van Amerika kwam. Het duurde uit eindelijk tot 1946 voordat de Filipijnen onafhankelijk werden. De Filipijnen hebben door de kolonisatie van Spanje en Amerika veel westerse kenmerken. Een groot deel van de bevolking is bijvoorbeeld katholiek. In de Filipijnen is er een scherpe tegenstelling tussen arm en rijk. Er is een kleine, rijke elite en een groot arm deel. De elite heeft zowel in de politiek als economisch de touwtjes in handen. In de jaren 70 werden de Filipijnen dictatoriaal geregeerd door president Ferdinand Marcos. Zijn opvolger Corazon Aquino, de eerste vrouwelijke leidster vaan het land, bracht democratie weer terug in het land. Het economische herstel bleef echter uit. Ook werden problemen als corruptie, ongelijke verdeling van rijkdom en het grondbezit niet aan gepakt. De huidige president is Benigno Aquino III. Hij werd in 2010 gekozen omdat de vorige president, Gloria Macapagal-Arroyo, beschuldigt werd van corruptie.

In totaal worden er 172 talen en inheemse dialecten gesproken in de Filipijnen. Al die talen en dialecten behoren tot de Austronesische taalfamilie. Andere talen die er gesproken worden zijn Engels, Chinees(Mandarijn en Hokkien) en Spaans. Sinds 1939 ondersteunt de overheid het gebruik van een eigen nationale taal: het Filipijns. Het Filipijns is afgeleid van het Tagalog. Het Filipijns wordt steeds meer geaccepteerd en gebruikt in het onderwijs. De tweede officiële taal is Engels. Engels wordt gebruikt in de politiek, het onderwijs en de handel. Qua religie zijn de Filipijnen vooral rooms-katholiek(80%). 6% is protestants en 5% moslim. De rest van de bevolking is boeddhistisch of niet gelovig.

Big image

Platentektoniek

De aardkorst bestaat uit veel verschillende platen de Filipijnen liggen op grens van de Euraziatische plaat en de Filipijnse plaat. Langs de breuklijnen is de aardkorst voortdurend in beweging.


De platen kunnen naar elkaar toe bewegen, dat heet convergentie. Meestal duikt de ene plaat dan onder de andere plaat, bijvoorbeeld een zwaardere oceanische plaat onder een lichtere continentale plaat. Dat noem je Subductie. Op een plek waar een onder een andere plaat schuift kan de zee soms wel 10 kilometer diep zijn. Dat noem je een trog. De platen kunnen ook van elkaar af bewegen, dat heet divergentie. Dat gebeurt op de bodem van de oceanen, bijvoorbeeld midden in de Atlantische Oceaan.

Op de plek waar de platen uit elkaar drijven, komt magma naar boven. Op de zeebodem koelt het magma af en vul het gat tussen de twee platen op. Zo ontstaat een langgerekt bergrug onder zee, de mid-oceaanische rug. Platen kunnen ook langs elkaar bewegen (transforme beweging). Dat gebeurt bijvoorbeeld langs de beruchte San Andreasbreuk bij San Francisco.


Het ontstaan van vulkanen heeft temaken met convergentie, divergentie en hotspots.

Vulkanisme ontstaat als twee platen onder elkaar duiken (subductie). De wegduikende plaat kan 600 tot 700 km naar beneden zakken. Op een paar honderd kilometer diepte begint het materiaal te smelten. Het magma stijgt op en breekt door de aardkorst heen. Dat gaat met een enorme kracht, waardoor een enorme uitbarsting mogelijk is.

Vulkanisme komt ook vóór op plekken waar platen uit elkaar drijven (divergentie). Het magma komt naar boven en stolt op de zeebodem: een mid-oceanische rug.


Een aardbeving ontstaat door de beweging van platen. Platen bewegen gemiddeld een paar centimeter per jaar. dat schuiven gaat heel schokkerig. jaren achter elkaar gebeurt er niets en dan opeen verschuiven de platen een paar meter tegelijk. dat levert enorme aardschokken op: een aardbeving.

Een aardbeving begint ergens diep in de aardkorst. het diepste punt van een aardbeving heet het hypocentrum. Het punt aan het aardoppervlak daar recht boven heet het epicentrum. daar voel je de zwaarste schokken. De meeste en de zwaarste aardbevingen komen door convergentie. Het hypocentrum kan dan diep in de aarde liggen. Er zijn ook aardbevingen waarbij twee platen langs elkaar schuiven. de ene plaat beweegt dan 1 of 2 cm per jaar sneller dan de andere plaat. Het hypocentrum ligt dan meestal niet zo diep. De kracht van de aardbeving wordt gemeten op de Schaal van Richter. Het zwaarste is 10 op de Schaal van Richter en het lichtst is 1 op de Schaal van Richter. Het meest voorkomende is 3 op de Schaal van Richter.

Rampen Filipijnen

De Filipijnen ligt op de "Ring van Vuur" en heeft een van 's werelds langste aardbreuken die, van het noorden van Luzon tot het zuidelijke eiland Mindanao, die midden door het land heen loopt. Daarom heeft het land regelmatig te maken met aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.
In de Filipijnen komen gemiddeld gezien in de wereld veel aardbevingen voor.
Zoals de aardbeving Bohol op 15 oktober 2013. Het epicentrum lag enkele kilometers ten zuidoosten van de plaats Carmen in de provincie Bohol. Door de aardbeving vielen er ongeveer 200 doden en er kaakte ongeveer 1000 mensen gewond. De aardbeving in Bohol was 7,2 op de schaal van Richter dat betekend dat het een zware aardbeving was. de beving werd het hevigst gevoeld in Bohol en het nabij gelegen Cebu.
Op maandag 16 juli 1990 werd Luzon het grootste eiland van de Filipijnen getroffen door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag vlakbij Rizal, ten noordoosten van Cabanatuan City. Bij de aardbeving kwamen er ongeveer 1600 mensen om het leven en er was schade op een gebied van 20.000km².
Op 6 februari 2012 werden Negros en Cebu getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter. Guihulungan City en La Libertad, aan de oostkust van Negros – tegenover het eiland Cebu – werden het zwaarst getroffen. De grond was doordrenkt door dagenlange regenval en veel slachtoffers vielen door grondverschuivingen. Er werden 52 slachtoffers geborgen en 66 mensen werden als vermist opgegeven. Het zoeken werd gestaakt omdat het te gevaarlijk werd voor de hulpverleners. Veel gebouwen en bruggen werden vernield.
Op 15 november 1994 werd Mindoro getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,1. De meeste dode van de 78 dodelijke slachtoffers vielen door de tsunami die door de beving werd veroorzaakt. De kustplaatsen Calapan en Baco, in het noordoosten van Mindoro, werden het zwaarst getroffen. Meer dan 1500 huizen spoelden weg en 6000 huizen raakten zwaar beschadigd.

Gevolgen van platentektoniek

Het is logisch dat als twee platen samenkomen dat er dan een hele grote spanning ontstaat. Dan is de kans groot dat de spanning in een keer loslaat en er een aardbeving ontstaat. Een aardbeving kan als gevolg hebben dat het landschap op de grens van twee platen veranderd. De gevolgen hiervan zijn groot voor de plaatselijke bevolking. Dit kan betekenen dat ze bijvoorbeeld geen huis meer hebben of niet meer kunnen werken, maar na een aardbeving is de grond wel erg vruchtbaar.Een goed voorbeeld daarvan is de ring van vuur is een gebied vol vulkanische uitbarstingen, zware aardbevingen en tsunami's en het loopt van Nieuw Zeeland via enkele eilandgroepjes in de Pacific naar Indonesië, De Filippijnen, Japan, omhoog naar Alaska, zakt af naar Noord Amerika, Mexico, helemaal naar beneden via Midden Amerika naar Zuid Amerika. Dit gebied is een ringvormig gebied met veel vulkanen daarom ook de naam de ring van vuur.

Bij de ring van vuur ontstaan de meeste vulkanen en vinden de meeste aardbevingen plaats op aarde. Meer dan de helft van alle actieve vulkanen boven zeeniveau liggen op deze ring. Ruim 100 vulkanen die daar staan zijn zeer actief en daarvan zijn er 65 ook zeer gevaarlijk.

Al deze aardbevingen en vlukaanuitbarstingen worden veroorzaakt door platentektoniek.

https://www.youtube.com/watch?v=reo_sdzdMAs