Cultuurweek 2016

Pabo klas 1 en 2

Cultuurweek

Van maandag 1 februari tot en met vrijdag 5 februari hebben wij cultuurweek. Het thema van de week is Grenzen verleggen. Er staan veel culturele workshops op het programma en ook andere leuke uitjes. Zo gaan we naar het Tryater, naar verschillende ateliers, naar Amsterdam en naar atelier Majeur in Heerenveen.


Een erg drukke, maar leuke en leerzame week.

Maandag 1 februari

Maandag hebben we een opening gehad van Cabarap. Dit was echt een bijzondere opening. Meestal ben ik niet zo van de rap etc. maar ik heb mij deze keer zeer vermaakt.

De eerste workshop die wij met onze groep hebben gedaan is ‘bodyclap’. Hier hebben we gewerkt met beatboxen. Nog een onderwerp waar ik niet in thuis ben. Er waren hier verschillende technieken die werden uitgelegd en geoefend door de studenten. Door dit toch te doen en ook iets leuks mee te maken, ontstaan er ideeën voor lessen op de basisschool. Er is iets wat je dan nooit doet, of nooit hebt gedaan wat je dan ineens toch interessant begint te vinden. Kinderen vinden dit soort dingen toch ook erg leuk om te doen, ook omdat kinderen het misschien qua naam wel kennen, weten wat het is, maar het eigenlijk nog nooit hebben gedaan. Je ziet dat scholen steeds meer met cultuur doen in een vorm waar kinderen nog niet veel van kennen.

De volgende workshop die we volgden was van Kunstkade en heet Schoolfolio. Dit ging over een digitaalportfolio voor het vak kunst speciaal voor jonge kinderen. Er zijn al verschillende basisscholen in Leeuwarden die dit portfolio gebruiken en het ziet er ook erg leuk uit voor kinderen.

Na de uitleg over het digitaal portfolio hebben we een leerarrangement gemaakt. Ik merk dat ik eigenlijk niet zover nadenk over wat ik de kinderen leer. Het is vaak via een methode, of ik haal het idee uit de methode. We hebben met een groepje een leerarrangement gemaakt die gaat over ballen. We hebben het idee om allemaal verschillende soorten ballen te nemen en deze dan in hoeken op te delen. In 1 hoek een soort ballenbak met allerlei verschillende soorten ballen, 1 hoek waar ze ballen mogen ontleden om te kijken hoe ze er van binnen uit zien, 1 hoek om te kijken wat water met de ballen doet (blijven ze drijven, zinken ze?) en de laatste hoek is waar de kinderen moeten uitzoeken welke bal bij welke sport hoort.
Met deze hoeken hebben we vragen bedacht die terug komen bij de competenties. Onze vragen waren:

  • Wat kun je ermee?

  • Wat zijn er voor soort ballen?

  • Hoe ziet de bal er van binnen uit?

  • Waar is een bal van gemaakt?

Het geeft een extra indicatie om je les op te zetten. Wij hebben bijvoorbeeld helemaal niet met een product gewerkt, maar met een proces. Kinderen gaan alleen maar onderzoeken en vragen beantwoorden. Ze maken niet, ze kijken niets na en toch is het leuk om te doen voor kinderen. Kinderen zijn vanzichzelf ook veel aan het onderzoeken, en dat maakt dit een leuke opdracht voor kinderen om te doen. Je laat ze vrij om in de hoeken te werken, en je geeft ze vragen om ze alsnog een kader te geven om mee te werken.

De laatste workshop ging over het verdwalen in verhalen. Het ging erover dat het niet erg hoeft te zijn om te verdwalen, in wat voor situatie dan ook. Het maken van verhalen kan erg interessant maken. Er kan vanalles gebeuren in een verhaal en daar kun je dus ook mee verdwalen.

We moesten met kaartjes een verhaal maken. Je kreeg een kaartje met een plaatje erop en zo kreeg iedereen een ander kaartje. In je groepje moest je een verhaal verzinnen. Het eerste groepje begon met een toneelstukje, de andere groepjes vertelden het verhaal.
Het was best wel lasting om een lopend verhaal te maken met verschillende kaartjes. We kregen dus ook vreemde verhalen. Het was wel leuk om te zien wat voor verhalen er werden gebruikt. Ons verhaal was erg kort, omdat wij geen lopend verhaal konden maken. Het is overigens wel een leuk idee voor de bovenbouw. De kaartjes moeten dan iets eenvoudiger denk ik, maar het idee is erg leuk.


Hierna zijn we met zijn allen naar de kuil gegaan. Hier hebben we in de groepjes gezeten waar we werden ingedeeld. Ik zat in groep Q. In de groepjes moesten we bespreken over Amsterdam. Je kon kiezen tussen verschillende musea. Zo was er:

  • Scheepsvaartmuseum
  • Joods Historisch museum en synagoge
  • Historisch museum
  • De Jordaan en het Anne Frank Huis
  • Het Paleis op de Dam
  • Rijksmuseum en Vondelpark


Voor veel groepjes was de eerste keuze voor de Jordaan en het Anne Frank Huis, maar dit is erg lastig, omdat het erg klein is. Zo is er besloten er 2 groepen heen te sturen via loting. De groepen Q en P werden hiervoor uitgekozen.


Hierna zijn we met zijn allen naar het theater van Tryater gegaan. De acteurs van Tryater spelen op dit moment 2 stukken. Het ene stuk heet Breidzje. Dit stuk is gemaakt voor kleuters (4+). Deze voorstelling gaat over de verwondering van het groeien en het ouder worden. Over het nadenken over de toekomst en terugkijken over hoe het eerst was.

Het andere stuk heet Mama Gazoline. Dit stuk is voor kinderen vanaf 8 jaar (8+). Deze voorstelling gaat over de moeder van een jongetje. Deze moeder maakt van alles mee en schrijft dit in geuren en kleuren aan haar zoon. De jongen weet eigenlijk niet meer wat wel waar is en wat niet waar is.

We hebben stukjes van de repetities gezien van deze twee voorstellingen. Zelf vind ik dit niet zeer waardevol. Het is interessant om een proces dat bezig is te zien, maar of ik er nu echt iets van geleerd heb, kan ik niet zeggen. Je ziet een aantal keer het zelfde stukje van een voorstelling waar je eigenlijk maar weinig van af weet. Je weet niet wat ze aan het doen zijn. Het is leuk om te zien hoe de denkwijze van deze mensen is. Ze zijn erg druk bezig met de repetities en namen ook wel eens iets aan van het publiek.

Dinsdag 2 februari

Op dinsdag 2 februari hebben we de workshops gedaan waar we ons voor hebben ingeschreven. Ik heb mij in eerste instantie ingeschreven voor de 3D pennen, maar dit was helaas niet mogelijk vanwege de levering van de pennen. Hierdoor moesten we de eerste workshop veranderen. Ik heb, samen met anderen, voor de workshop van Scratch gekozen. Deze workshop had te maken met tekeningen maken via de computer. Hier hebben we www.scratch.com voor gebruikt. Wat het precieze doel achter de workshop was, is mij niet helemaal duidelijk geworden, maar je kunt er in groep 7/8 zeker iets mee doen. De leerlingen komen in aanraking met graden en andere getallen.

Na deze workshop zijn we door gegaan naar de workshop van muziek in de klas. Hier zijn we echt bezig geweest met de didactiek van het vak muziek. Waar je het mee kunt overschrijden om alsnog iets met muziek te kunnen doen terwijl je met een ander vak, zoals rekenen, bezig bent. Dit kan ook zo andersom zijn.


Na de workshops in de ochtend zijn we naar ateliers gegaan waar we ons ook voor hebben ingeschreven. We hadden ons ingeschreven bij Ronald van der Zwaag voor Interieur ontwerper, maar helaas was deze meneer ziek. We zijn doorgeschoven naar Sibe-Jan. Hij is ook bezig met interieur, maar ik heb mij laten vertellen dat deze meneer toch wel anders is dan Ronald van der Zwaag.

Het atelier van Sibe-Jan vond ik wel indrukwekkend. Het is namelijk ontzettend koud en je hoort en voelt de wind erg goed. Je ziet in zo'n atelier al verschillende spullen staan waar hij mee bezig zal zijn. Zo heeft hij ons ook ontwerpen laten zien die hij al heeft gemaakt of waar hij mee bezig is. Zo doet hij veel voor de Neushoorn in Leeuwarden.

Het was leuk om te zien hoe zijn denkwijze in elkaar steekt, maar voor mijn gevoel heb ik er niet veel van bijgeleerd. Ik weet niet goed hoe ik deze informatie moet verwerken op mijn stage.

Woensdag 3 februari

En dan is de woensdag aangebroken. Op naar Amsterdam. Ik heb zelf met een aantal anderen de stad zelf verkend. Het valt erg op dat er veel Engels wordt gesproken. Er is nog vrij weinig echt Nederlands.

We hebben even geluncht en zijn hierna meteen naar het concertgebouw gelopen. Hier moesten we verzamelen om zo gezamenlijk naar de musea te lopen. Wij liepen naar het Anne Frank Huis. We moesten er eigenlijk al binnen een kwartier zijn, dit zouden we niet halen. We hebben in een behoorlijk (!!) tempo gelopen. Toen we aankwamen had iedereen er ook een beste warming up op zitten. Dit was mij ook wel even te snel. Mensen met lange benen kunnen sneller wandelen dan mensen met korte benen, als dat nog niet was bewezen, dan heb ik dat nu officieel bewezen want wij hebben telkens zo'n goede 200 meter achterop gelopen. Elk stoplicht waar iedereen moest wachten konden wij weer wat tijd inhalen, maar dat lagen we ook zomaar weer achter.


Het Anne Frank Huis was erg indrukwekkend. Je loopt door het huis heen en gaat de trappen op. Je ziet de versleten traptreden die al een lang leven hebben gehad. Je kunt de mensen van toen bijna zien lopen. Je komt dan terecht in een kantoor. Er staan teksten op de muur die Anne ooit heeft geschreven over dit kantoor. Er hangt een foto van dit kantoor in de tijd dat Anne hier leefde. Je ziet het bureau staan en ook de deuren die er nog steeds zijn herken ik op de foto. Ik zie haar bijna lopen door het kantoor. De korte tijden dat ze niet achter de boekenkast leefde kon ze hier zijn. Aan de teksten kun je lezen dat ze het niet fijn vond en doodsangsten uitstond op het moment dat ze hier was. Voor mij een plek die juist meer vrijheid geeft. Je ziet de ramen, je ziet mensen over straat lopen. Het idee voor mij om even later gewoon lekker naar buiten te lopen om vervolgens even langs de Jordaan te lopen, zijn voor haar dromen geweest. Ik zag in het achterhuis dat ze de lengtes van Anne en Margot bijhielden. Dan kom je erachter dat dat kleine meisje Anne even groot als mij was. Dat vind ik bijzonder. Ze staat tegen de muur aan, mama tekent haar lengte af met een streepje. De kamer is ontzettend klein en erg donker. Er komt geen licht in en ik begin het al benauwd te krijgen als ik eraan moet denken om 3 of 4 jaar in deze kamers door te moeten brengen. Een hele dag stil zijn en ook elke ochtend wakker worden met de vraag hoe de dag zal gaan. Over het algemeen ging de dag van Anne telkens het zelfde. Alsof ze steeds dezelfde dag opnieuw afspeelt. Iets wat voor ons erg saai moet zijn, maar voor haar niet. Want hoewel je achteraf kunt zien dat elke dag hetzelfde is, ze zal elke ochtend wakker worden met het idee dat ze eigenlijk niet weet waar ze 16 uren later weer in slaap gaat vallen. Het enige wat ik steeds weer schrijf is: ''het idee''. Ja, dat is de enige manier om er grip op te krijgen, om te begrijpen wat ze heeft doorgemaakt. Ik kan het me wel bedenken, maar zij heeft het meegemaakt, en ik mag hopen dat zelf nooit mee te maken.

Die versleten traptreden zie ik weer terug komen als ik verder naar boven loop. Het enige wat ik zie als ik naar boven loop zijn die oude, versleten traptreden. Elke keer als je naar boven loopt zie je die traptreden.


Indrukwekkend, een woord wat zoveel zegt over dit onderwerp. Niet wetende dat haar onderduik huis zo belangrijk zou zijn, niet alleen voor haar, maar ook voor de mensen in de wereld die nu leven. Want ja, iedereen vanuit elk land van de wereld kent het verhaal van Anne. Het verhaal van het Achterhuis in Amsterdam. Je loopt de rij voorbij (ja, handig wij lopen de rij gewoon voorbij) je hoort vrijwel geen Nederlanders. Het zijn allerlei verschillende talen. Dit zie je ook bij de punten in het huis waar ze filmpjes afspelen. Ze balen dat het alweer in het Nederlands wordt afgespeeld, want ja... wie verstaat die taal nou hier?!


Genoeg over Anne. Na nog even met een groep de dag te hebben afgesloten en daarmee weer de lange reis naar huis te hebben gehad, kunnen we wel spreken van een geslaagde dag.

Het lopen door de kleine straten van Amsterdam in plaats van de Dam, de Kalverstraat et cetera. brengt al een veel andere kijk op Amsterdam.

Het werken met Anne Frank in de basisschool is een stuk gemakkelijker nu. Ik weet er meer van en dat onthoud ik ook beter. Het zien van het huis en het verdiepen in haar leven maakt het onderwerp ''Anne Frank'' voor mij ook leuker om met leerlingen te doen.

Donderdag 4 februari

Op donderdag 4 februari begonnen we de dag wel rustig. we hoefden pas kwart voor 10 in Heerenveen te zijn, en aangezien ik wel redelijk dichtbij Heerenveen woon was dat voor mij goed te doen.


We moesten verzamelen bij Atelier Majeur. Hier begonnen we om kwart voor 10 met het programma. De groepjes en de daarbij behorende workshops werden bekend gemaakt. Ik zat met mijn groepje en groep R bij de workshop dans. Hier hebben we verschillende gemakkelijke opdrachten gedaan die je ook met kinderen van verschillende leeftijden kunt uitvoeren.

De meeste opdrachten hadden met ritme en klanken te maken. Bewegingen maken die op de klanken passen.

Een aantal opdrachten uit de workshop hebben we ook weer toegepast in ons lesplan voor vrijdag. We moesten les geven aan groep 8 van de Ekke de Haan school uit Heerenveen.

We hebben na de workshop een dansles bedacht die we dus vrijdag konden geven aan groep 8. Onze les hebben we opgebouwd in een start, 2 kernen en een afsluiting.

Leerarrangement dans op vrijdag 5 februari

Leerarrangement vrijdag 05-02-2015

Locatie: De Rinkelbom, Zwanendrift 2; tijd: 10:00-11:00

Studenten: Sipke Buma; Sigrid Nijenhuis; Esther van der Heide; Sanne van Noordenburg; Jurgen Zonnenberg.

Les: Dans, muziek en beweging

Lesdoel: Verbanden leren leggen tussen klanken en beweging

Thema: Dieren


Opening: Voorstellen en een warming-up. Als warming-up gaan we de groep in twee groepen van 15 leerlingen splitsen. Hierbij gaan we op de maat dansen en doen de leerlingen ons na. Hierna is het de bedoeling dat de leerlingen elkaar na gaan doen naar aanleiding van een zelfbedachte ‘’move’’. De ene groep zal begeleid worden door Sipke en Esther en de andere groep word begeleid door Sanne en Jurgen. Sigrid zal de muziek bedienen. Sanne zal hierbij de uitleg doen en de groep in tweeën verdelen. Het voorstellen, uitleg en warming-up zal ongeveer 15 minuten in beslag nemen.


Kern 1: Hier gaan de leerlingen dansen op muziek. Ze zullen in de zaal rondlopen en zelf dansen zoals de leerlingen willen. In de muziek zitten verschillende flits-geluiden, als deze te horen zijn moeten de studenten een pose aan nemen, oftewel in ‘’freeze’’ stand gaan. Sipke zal dit onderdeel uitleggen en begeleiden. Enkele belangrijke regels hierbij zijn: niet aan elkaar zitten, en als de muziek stopt ga je zitten. Sigrid, Esther, Sanne en Jurgen zullen met de leerlingen mee dansen. Waarbij Jurgen op de muziek let. De uitleg en het uitvoeren zullen ongeveer 15 minuten in beslag nemen.


Kern 2: Hierbij gaan de kinderen een ritme leren. Om het makkelijker te maken zullen de cijfers: 1,2,3,4 5e6 7en8 opgehangen worden zodat ze altijd visueel herinnerd worden aan dit ritme. Ook hierbij word de groep weer in tweeën verdeeld. De begeleiding van groepen is hierbij als volgt: de ene groep is Esther en Sipke, de andere groep is Sanne en Sigrid. Jurgen zal dit onderdeel uitleggen en hierna beide groepen helpen waar nodig. Als de leerlingen het ritme onder de knie hebben zullen ze deze toe gaan passen in een zelf bedachte dans. Hierbij kunnen zij eventueel het geluid van een dier toevoegen aan hun dans. De uitleg en uitvoering zullen ongeveer 15 minuten in beslag nemen.


Afsluiting: Als afsluiting gaan we een soort competitievorm aan in wederom twee groepen. De muziek zal ongeveer twee minuten spelen en binnen deze twee minuten moeten de leerlingen zo snel mogelijk met hun groepje het woord LEEUW maken met hun lichamen. Elke leerlingen dient hierbij ‘’gebruikt’’ te worden. Welk groepje dit het eerst lukt heeft gewonnen. Esther zal dit onderdeel uitleggen en toelichten. Sipke en Sigrid begeleiden wederom één groep en Sanne en Jurgen begeleiden de andere groep. Als er tijd overblijft gaan we dit spel nog in een andere vorm gieten waarbij de leerlingen niet op de vloer mogen liggen. Aansluitend op dit onderdeel vragen wij aan de leerlingen feedback over wat ze van de les vonden en of ze dingen graag anders hadden gezien voor een volgende keer.

Vrijdag 5 februari

Vandaag gingen we onze voorbereidde les geven aan groep 8 van de Ekke de Haan, een basisschool uit Heerenveen.

De leerlingen waren er al behoorlijk vroeg en dus konden we 10 minuten eerder beginnen.

We hadden voor de tijd nogal wat problemen met de tijd en het inplannen daarvan. Uiteindelijk hadden we 10 minuten extra gekregen, dit werkte wel erg goed. We hadden uiteindelijk al onze opdrachten gedaan en hadden toen ook nog tijd over. We hebben eerst de feedback met de kinderen gedaan. De leerlingen waren erg positief over de les die wij hebben gegeven. We stelden een vraag aan de leerlingen: wat zouden we de volgende keer anders moeten doen? 1 leerling kwam met het idee om de volgende keer een battle te doen. Een soort wedstrijdje. We hadden nog best wel veel tijd over om hier werkelijkheid van te maken. We hebben de kinderen nog even tijd gegeven om met hun groepje het dansje een beetje uit te breiden of te veranderen. We hebben toen in een korte tijd overlegd en een jury gemaakt van de studenten uit de andere groep. Na elke dans kwam er een kort jury commentaar en dan ging het volgende groepje.

De feedback van Marjanne en de andere studenten en leraren was erg positief. We hadden de les goed voorbereid en daarbij ook goed uitgevoerd. We hadden uiteindelijk 10 minuten extra en die tijd hebben we wel erg goed besteed met de geïmproviseerde battle.

Reflectie

Ik heb veel van deze week geleerd. Het thema grenzen verleggen is mij wel duidelijk geworden. Ik heb mijn eigen grenzen ook moeten verleggen met name bij de dansles. Het was uiteindelijk een erg leuke ervaring.

De vele workshops die ik heb gedaan is mij erg goed bevallen. Met deze workshops kun je veel extra doen in de les op stage. Je kunt veel meer op je stage bereiken met onderwerpen die ze zelf ook niet goed kennen. Ik heb nu dans gedaan, dat is iets wat ik van te voren absoluut niet had gewild. Dat had ik vroeger leuk gevonden, maar nu niet meer. Ik vind het nog wel leuk (vooral om er naar te kijken), maar het is niet een van mijn talenten.


In Amsterdam heb ik ook veel gezien. Het Anne Frank Huis vond ik erg leuk om naar toe te gaan. Je hebt dan 1 onderwerp waar je iets over gaat zien en dat vind ik indrukwekkend. De Tweede Wereldoorlog vind ik al een bijzonder onderwerp. Nu al helemaal, omdat je met 1 persoon mee gaat leven.Het was een erg leerzame week. Ook de workshops van maandag hebben mij verrast. Als je dan grenzen wilt verleggen is het goed geweest om een vaste indeling te maken. Ik heb er erg veel van geleerd.

Big image
Big image