Chronische bronchitis

Wat is chronische bronchitis?

Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën of ook wel de vertakkingen van de luchtwegen ontstoken/geïrriteerd. Er wordt hierdoor meer slijm geproduceerd wat benauwdheid en hoesten als gevolg heeft.
Doordat het slijm bij de ontstekingen dikker word zorgt het ervoor dat de luchtdoorstroom verminderd en er langdurig last kan zijn van benauwdheid, dit leidt tot ademhalingsproblemen.
In het begin van de ziekte zijn de klachten nog niet heel erg, maar vaak worden ze in de loop van de jaren wel erger.

Big image

Bij deze afbeelding kan je het verschil zien tussen een normale gezonde luchtweg en een luchtweg met last van chronische bronchitis.

Bij de rechter afbeelding kan je zien dat de luchtweg is opgezet is door de ontsteking. Door de ontsteking wordt er ook meer slijm aan gemaakt dan bij de normale (linker afbeelding) luchtweg waarbij geen last is van chronische bronchitis.

Omdat er meestal ook kleine beschadigingen in de longen zijn, hebben patiënten met chronische bronchitis vaak moeite dit slijm op te hoesten. Ook krijgt men sneller luchtweginfecties.

Oorzaak.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van chronische bronchitis. Meestal is roken de veroorzaker van chronische bronchitis. Soms zijn meerdere periodes van acute bronchitis de aanleiding van chronische bronchitis. In enkele gevallen zijn andere, zeldzame longziekten de oorzaak. Een voorbeeld hiervan is de chronische longziekte Alpha-1, dit is een zeldzame erfelijke ziekte.


Big image

Symptonen.

# Hoestbuien
# Ophoesten van sputum
# Kortademigheid
# Piepende ademhaling
# Benauwd
# Snel gewichtsverlies

voorkomen van achteruitgang.

# Stoppen met roken is een eerste vereiste.
# Een vochtige woonomgeving kan de kwaal verergeren.

# Ook afkoeling en vocht zijn een aanslag op de weerstand.

# Kies vooral voor warme kleding.

# Ga regelmatig naar buiten, frisse lucht is belangrijk.

# Kom liever niet in streken met veel luchtvervuiling.
# Vermijd ook een vochtige woon-werkomgeving.
# Let op uw lichaamshouding, vooral als u zittend werk doet. Ineengedoken kunt u niet goed ademen, de longen zitten in de verdrukking. Zit rechtop, met rechte schouders.
# In overleg met uw arts kunt u geregeld een sauna nemen. Ook een stoombad kan verlichting geven

COPD - wat gebeurt er in je longen.

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
COPD - wat gebeurt er in je longen?