ΓΙΝΟΜΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ-ΒΑΖΩ ΟΡΙΑ

Αποτελεσματικές τεχνικές οριοθέτησης των παιδιών

Δεν είναι πάντα εύκολο να πείσει κανείς τα παιδιά να συμπεριφερθούν όπως τους ζητείται.

Σε πολλές καταστάσεις –όπως την ώρα που πρέπει να πάνε για ύπνο- προσπαθούν να δοκιμάσουν τους ενήλικες. Οι κανόνες και τα όρια είναι σημαντικά για την καθοδήγηση της συμπεριφοράς των παιδιών.

Πώς θέτουμε αποτελεσματικά όρια και κανόνες;

Είναι χρήσιμο να εμπλέκουμε τα παιδιά στη δημιουργία των βασικών κανόνων συμπεριφοράς του σπιτιού μας. Η εμπλοκή τους αυτή τα βοηθά να κατανοήσουν την αξία του να έχουμε κανόνες στη συνύπαρξή μας με τους άλλους, και τους δίνει κίνητρο να συνεργαστούν. Για παράδειγμα, μπορείτε να συζητήσετε σαν οικογένεια ποιοι κανόνες θα σας βοηθήσουν να συνυπάρξετε αρμονικά μέσα στο σπίτι σας. Μερικά παραδείγματα κανόνων μπορεί να είναι να μιλάτε ήρεμα, να ζητάτε την άδεια πριν δανειστείτε ένα αντικείμενο που ανήκει σε κάποιον άλλον, ή να πλένετε τα πιάτα του δείπνου με τη σειρά. Το να αποφασίσετε όλοι μαζί ποιες αρχές συμβίωσης είναι οι πιο σημαντικές για την οικογένειά σας είναι προτιμότερο από το να ανακοινώσετε στα παιδιά ότι απλά αποφασίσατε ότι αυτοί θα είναι πλέον οι κανόνες του σπιτιού.

Όταν θέτετε όρια στα παιδιά, είτε μέσα από τη δημιουργία κανόνων, είτε αυθόρμητα με αφορμή κάποιο γεγονός, χρειάζεται να είστε ξεκάθαροι στο τι ακριβώς περιμένετε από αυτά. Διατυπώστε, λοιπόν, το όριο που θέτετε με καταφατικό τρόπο. Για παράδειγμα, αντί για «Σταμάτα να πειράζεις την αδερφή σου!», είναι προτιμότερο να πείτε «Να είσαι προσεκτικός με τη μικρή σου αδερφή. Είναι πολύ μικρή για να παίζει τόσο άγρια παιχνίδια.» Αντί για «Μην αφήνεις τα πράγματά σου από δω κι από κει!», πείτε καλύτερα «Μάζεψε τα ρούχα σου από το σαλόνι.». Παραδείγματα θετικά διατυπωμένων κανόνων είναι «Σε αυτό το σπίτι μιλάμε με σεβασμό.», αντί για «Δεν μιλάμε άσχημα.», «Ρωτάμε πριν χρησιμοποιήσουμε κάτι που ανήκει σε άλλον.», αντί για «Δεν αρπάζουμε αντικείμενα.».

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ. ΌΜΩΣ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΕ ΒΟΗΘΟΥΝ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.