TRAŽE SE PORODICE-DOMAĆINI

ZA UČESNIKE YES ABROAD PROGRAMA IZ AMERIKE

ŽELITE SAZNATI VIŠE O AMERICI I AMERIČKOJ KULTURI?

Ako je vaš odgovor da, onda postanite porodica-domaćin (host porodica) za američke učenike/ce za 2014-2015. akademsku godinu. Traže se porodice iz Sarajeva i Banja Luke! Za više informacija i/ili aplikaciju da postanete porodica-domaćin kontaktirajte: yesabroad@americancouncilssee.org ili pozovite 033-838-675!

Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study Abroad program

Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) Abroad je program osnovan 2009. godine. Sponzoriran je od strane Biroa za obrazovanje i kulturu Vlade SAD-a u cilju stipendiranja američkih učenika srednjih škola (15 do 18 godina) u okviru koje provode maksimalno jednu školsku godinu u raznim zemljama svijeta uključujući Bosni i Hercegovini. Program je vrlo važan u smislu širenja komunikacije između građana Sjedinjenih Američkih Država i partnerskih zemalja; a u interesu promoviranja međusobnog razumijevanja i poštovanja. Učenici su smješteni sa porodicama-domaćinima, pohađaju lokalnu srednju školu, uključe se u aktivnosti u kojima će učiti o bosanskohercegovačkom društvu, kulturi, b/h/s jezicima i sl.

American Councils for International Education, koordinira regrutiranjem, izborom,
orijentacijom, putnim aranžmanima i pronalazi porodice-domaćine za učesnike programa. American Councils je neprofitna organizacija koja unapređuje naučno istraživanje i prekogranično učenje putem dizajniranja i sprovođenja obrazovnih programa koji su zasnovani na ključnim svjetskim jezicima, kulturama i regijama.

Za 2014.-2015. akademsku godinu dio YES Abroad učenika boravit će u Sarajevu a dio u Banja Luci. Trenutno tražimo porodice-domaćine za učenike u oba grada.