Oled schermen

TV-revolutie?

Wat is Oled?

Oled (Organic light emitting diode) is een nieuwe technologie in de markt voor televisies. Deze schermen bevatten naast groene, rode en blauwe pixels ook witte pixels. Dit zorgt ervoor dat een veel helder beeld kan worden gemaakt dan bijvoorbeeld bij Plasma tv's. Ook zijn de zwartwaarden een aanzienlijk stuk hoger, wat zorgt voor een uitstekend contrast. Wat vooral interessant is dat deze tv's vele malen dunner kunnen zijn dan plasma of lcd-tv's. Waarom? Deze tv's hebben naast pixels die licht geven, ook een backlight die dat doet. Vaak zijn dit ledlampjes. Maar Oled schermen daarentegen hebben dat niet, omdat de oleds zelf al genoeg licht uitzenden.
Big image

LG Curved Oled

Zoals eerder gezegd, is LG met de Curved Oled een van de eerste fabrikanten met een Oled tv op de markt. Althans, de tv is pas tot voor kort beschikbaar buiten Zuid-Korea. De tv kost aanvankelijk een slordige 9.000,- euro. Maar wat heeft LG hier nou precies mee gedaan? Aller eerst heeft de tv een gekromd scherm van 55", waardoor het een vrij groot gevaarte is. Het idee achter het gekromde scherm is dat het dezelfde bolling heeft als dat van het oog, waardoor het het dieptebeeld moet verbeteren. LG claimt ook dat door witte pixels toegevoegd te hebben naast de rode, groene en blauwe, een langere levensduur kan worden behaalt. Namelijk 30.000 uur. Uitgaand van een bedrijfstijd van 8 uur per dag, zou de tv minimaal 10 jaar mee moeten gaan.

Sony en Panasonic mee in de strijd

Ondanks de mededeling van beide partijen niet te gaan samenwerkingen in de ontwikkeling van Oled schermen, zijn Sony en Panasonic weer in beraad. Samen met het Japanse schermmaker 'Japan Display' gaat ze onder de naam Joled door met het ontwikkelen van de Oled technologie. Dit heeft een woordvoerder van Sony in augustus dit jaar gezegd. Maar anders dan bij LG, gaat Joled zich in eerste instantie niet richten op televisie, maar op het ontwikkelen van middelgrote Oled schermen voor Tablets en Smartphones. Met Joled hopen Sony, Panasonic en Japan Display marktleider op de Oled-markt te worden.


Joled moet nog wel toestemming van de autoriteiten krijgen. Zo gauw ze groenlicht hebben, zijn ze van plan begin volgend jaar te starten met de ontwikkeling.


Al blijft het wel onduidelijk hoe de toekomst van oled-tv's er zowel bij Sony als bij Panasonic uitziet, aan gezien ze zich voorlopig hier nog niet op richten.