Foliumzuur

Informatie

Het Gebruik van foliumzuur

Foliumzuur zit in tabletten. Slik elke dag een tablet met 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Begin met foliumzuur slikken voordat je zwanger wordt. Het duurt ongeveer 4 weken tot er voldoende extra foliumzuur in je lichaam is. Het is dus belangrijk om al 4 weken foliumzuur te slikken op het moment dat je zwanger raakt.

Begin met foliumzuur een maand voordat je gaat stoppen met de pil of andere voorbehoedsmiddelen. Blijf foliumzuur slikken tot je 2 maanden zwanger bent. Na 2 maanden zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig.

Hoe krijg je een gezonde baby

Veel jonge vrouwen die alles willen doen om een gezond kind op de wereld te zetten, beginnen echter veel te laat met de inname van het foliumzuur.

De defecten zoals een open rug, ontstaan immers al heel vroeg in de zwangerschap, ongeveer vanaf de zestiende zwangerschapsdag. Op dat moment weten de meeste vrouwen nog niet eens dat ze zwanger zijn. Meestal is dat pas enkele weken later. Soms verloopt er dan nog enige tijd voor ze naar een arts stappen en met de inname van de vitamine beginnen.

Om zijn volledig preventief effect te kunnen uitwerken, moeten vrouwen dus minstens enkele weken voor de bevruchting met foliumzuur starten. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan van minimaal 4 weken voor de conceptie te starten.