Resor: Danmark, England & Stil i P1

TrÀdgÄrdsturistens resor 2018

**đŸŒ± V Å R E N đŸŒ±***** đŸŒ±Ă„ RđŸŒ± ***** đŸŒ±H Ä RđŸŒ±

Äntligen! Det Ă€r mĂ„nga vĂ„rtecken i naturen nu; snödroppar, krokusar och vintergĂ€ck. Knopparna pĂ„ trĂ€den svĂ€ller. PĂ„ Rosendals trĂ€dgĂ„rdar i helgen sĂ„g jag tulpanblad som tittade upp och kön till att köpa lunch och fika i cafĂ©et var sĂ€kert 100 meter lĂ„ng. Ett tydligt vĂ„rtecken Ă€ven det. Energin Ă€r pĂ„ vĂ€g tillbaka! I nĂ€sta vecka 26 april Ă„ker jag med en grupp om 22 personer i Italien, i Kampanien och Capri. Ser verkligen fram emot det. Hoppas att ni har det bra, var ni Ă€n befinner er! Allt gott. Ann, TrĂ€dgĂ„rdsturisten
Big picture

Danmark 9-12 augusti 2018

I augusti arrangerar jag en resa med gulkant pÄ SjÀlland Danmark. Vi kan vara cirka 15 personer (5 bokade). Resan börjar och avslutas i Köpenhamn utanför Centralstationen (Kobenhavns HovedbanegÄrd) dÀr vi trÀffas pÄ förmiddagen dag 1 och avslutar pÄ kvÀllen dag 4. Det blir sjÀlvklart flera trÀdgÄrdsbesök, varvat med god mat och besök i en fiskeby. Vi bor charmigt tvÄ nÀtter pÄ 'badhotellet' Bretagne i Hornbaek, en av 'pÀrlorna pÄ den Nordsjaellandska rivieran'. HÀr kan man ta sig ett dopp eller sitta pÄ terrassen och njuta av Hornbaek-sjön eller se havet.


De privata trÀdgÄrdarna vi besöker Àr sinsemellan olika; frÄn arkitektoniskt mer formella till mindre privata och rikblommande. En av trÀdgÄrdarna Àr skapad av en dansk reklamman som efter ett framgÄngsrikt yrkesliv skapade sin 'dröm om Italien'. Som kontrast, besöker vi de unga danska odlarna, som byggt upp en takodling pÄ taket i Köpenhamn. Vi tar oss upp via spiraltrappan.

Vi besöker minst tvÄ plantskolor, bl a farmen hos matgurun Camilla Plum för er som ev. vill köpa med sig vÀxter hem.

Vi promenerar i parken vid Drottning Margrethes sommarslott, gÄr in i hennes Orangeri och genom den vackra kökstrÀdgÄrden dÀr grönsaker, frukttrÀd och rosor prunkar. MÄltiderna som ingÄr och restaurangerna pÄ denna resa Àr genomtÀnkta och av hög kvalitet och variation.


Pris: 11900:- per person för del i dubbelrum inkl. frukost. Det mesta ingÄr i resan bl.a en lunch eller middag per dag.


TvÄ av de tre nÀtterna bor vi pÄ det frÀscha och bekvÀma badhotellet Bretagne**** (bild). Det finns tre dubbelrum kvar. Inga enkelrum kvar tyvÀrr, men om du vill resa sjÀlv, kan vi försöka hitta en bra lösning. Möjlighet finns ocksÄ att bo tre personer i en svit för samma pris som ovan per person. Eller bo tvÄ personer i en svit (tillÀgg 1500:-). Första natten bor vi i Hellerup, dÀr det finns bÄde enkelrum och dubbelrum att vÀlja mellan.


För mer information och detaljerade program klicka pÄ knapp nedan.

England: Program om Sissinghurst - och den vita trÀdgÄrden

En annan glad nyhet förutom vÄrens ankomst, Àr att Sveriges radio intresserar sig för trÀdgÄrd och trÀdgÄrdskultur. I förra veckan intervjuades jag av radio-reportern Erik Sjölin för Stil i P1, om mitt första besök i den underbara trÀdgÄrden Sissinghurst i England, och upplevelsen av "the white garden". Programmet var en timme lÄngt och leddes som vanligt av programledare Susanne Ljung och handlade om författaren och skaparen av trÀdgÄrden; Vita Sackville-West och hennes ovanliga liv och personlighet (1892-1962). Vita skapade med sin man Harold Nicolson den fantastiska trÀdgÄrden Sissinhurst som Àr uppbyggd med mÄnga olika rum. Ur introduktionen pÄ Sveriges radios hemsida: "I veckans program berÀttar vi om Vita Sackville-West och hennes liv. Vi pratar ocksÄ med författaren och journalisten Ann LarÄs om Vita och maken Harold Nicolsons berömda trÀdgÄrd pÄ slottet Sissinghurst- en trÀdgÄrd som anses vara en av Englands allra finaste.".

Om du vill lyssna, sÄ bifogar jag en lÀnk hÀr till programmet som sÀndes fredagen den 13 april. Antingen kan man lyssna pÄ hela en-timmes-programmet om Vita och hennes fascinerande stil och liv. Eller bara om trÀdgÄrden, och intervjun med mig som kommer cirka 5 min in i sÀndningen, och varar i cirka 10 minuter. LÀnk nedan.


https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1054310?programid=2794

Big picture

NÄgra platser kvar pÄ resan till Chelsea flower show och Sissinghurst mm

I maj mÄnad reser vi till klassiska trÀdgÄrds-England inklusive Sissinghurst. Vi besöker ocksÄ Chelsea flower show, 'vÀrldens mest berömda' blomstermÀssan i London. Chelsea Àr nÄgot som trÀdgÄrdsfantaster gÀrna besöker nÄgon gÄng i livet. PÄ Chelsea F S presenteras det senaste inom vÀxter- och trÀdgÄrdsdesign, av proffsen och trÀdgÄrdsentusiaster inom trÀdgÄrd. Under de tre övriga dagarna besöker vi klassiska trÀdgÄrdar i 'Englands trÀdgÄrd' som grevskapen söder om London kallas. Vi reser genom det grönskande engelska landskapet och besöker bl a 'perfekta' och alldeles underbara Sissinghurst castle av Vita Sackville-West, lite knasiga och generösa Great Dixter och Pashley Manor; en utsökt privattrÀdgÄrd i Sussex m fl. Vi Àter gott och bor vÀldigt trevligt med möjlighet till bad i inomhus-poolen pÄ hotellen.


Resdatum: 21-24 maj 2018 - 4 dagar.

Ordinarie pris: 11700:- för del i dubbelrum. 300:- rabatt nu för de sista platserna, dvs 11400:- för del i dubbelrum. Det kan finnas möjlighet att dela med ' annan dam' i dubbelrum (sep sÀngar)

Flyg ingÄr inte, just nu kostar ex. en tur och retur frÄn Stockholm ARL med Norwegian airlines - London Gatwick ca 1000:- ca vilket Àr prisvÀrt. Jag kan hjÀlpa till att föreslÄ flyg.

Klicka nedan pÄ knappen för att fÄ mer information och detaljerat program pÄ mail.

Flyg ingÄr inte!

Bra att veta !! Flyg ingÄr inte i resornas upplÀgg utomlands. Man kan exempelvis söka via norwegian.com eller resesajten www.momondo.se för bÀsta pris och tidpunkt. Du bokar flyg sjÀlv och de olika resorna börjar och avslutas pÄ flygplatsen, ex. Gatwick/London. Jag föreslÄr flyg med tider som passar ankomst och avgÄng och hjÀlper den som inte Àr van vid internetbokningar.

Om TrÀdgÄrdsturisten Ann LarÄs

Författare av tvÄ trÀdgÄrdsböcker, och researrangör sedan 2011. Jag Àr passionerat intresserad av trÀdgÄrdar, vÀxter, landskap, arkitektur och allt vackert vi har omkring oss. TrÀdgÄrdsturistens resor har "guldkant" och i resorna ingÄr förutom besök i de vackraste trÀdgÄrdarna, god mat och dryck och trevligt boende med kvalitet. Det hÀnder att vi ocksÄ bor pÄ bed & breakfast (Cornwall). Resorna 2018 gÄr till England, Italien och Danmark. Mer om TrÀdgÄrdsturistens bakgrund hÀr!“Mitt mĂ„l Ă€r att erbjuda resor som Ă€r vackra, inspirerande och roliga. Jag vill förmedla den magi som jag sjĂ€lv kĂ€nner i de trĂ€dgĂ„rdar och platser vi besöker. Resan ska gĂ€rna ge ny kunskap och öppna perspektiv


Kanske ses vi pÄ en resa i framtiden!

HĂ€lsar Ann