Aardbeving VS

22-03-16

Aardbeving

Aardbeving Verenigde Staten


Washington- 23 augustus 2011


Op 23 augustus 2011 vond er een relatief zware aardbeving plaats aan de oostkust van de Verenigde staten met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter.


Hoe ontstond de aardbeving


De aarde bestaat uit verschillende platen, als die platen plotseling een aantal meter verschuiven. Levert het enorme aardschokken op. De platen bewegen omdat de aardkorst drijft op magma. Zo is ook deze aardbeving ontstaan.


Schade


Er is minimale schade opgelopen in Washington en omstreken. De Nationale Kathedraal heeft wel degelijk schade opgelopen er zijn namelijk een aantal torenspitsen afgebroken. Er zijn geen meldingen van slachtoffers. Maar er de hulpdiensten van Colombia heeft wel oproepen gekregen.


Ontruimd


Bijna alle gebouwen in een straal van 140km van het epicentrum zijn ontruimd. Ook de wolkenkrabbers van New York zijn geëvacueerd. De luchthavens John F. Kennedy en Newark kwamen stil te liggen simpelweg omdat het personeel van de verkeerstoren moest worden geëvacueerd.

Schaal van Richter

Aardbeving oostkust Verenigde Staten

Op 17 Oktober 2012 is de Amerikaanse staat Maine getroffen door een aardbeving met een kracht van 4,5 op de schaal van richter. De schok vond plaats na 7 uur s ’avonds.


De sterkte van trillingen van de aardkorst wordt gemeten door seismologen. Dit zijn wetenschappers die de trillingen van de aardkorst meten. Ze doen dit met de schaal van richter. 0 op de schaal van richter is de allerlaagste trilling die bij een aardbeving kan voorkomen. Hierbij zijn de trillingen niet voelbaar en is er geen schade. 10,0 is daarentegen zeer catastrofaal met veel schade.

Bij de aardbeving in Maine was bijna tot geen schade. Het aantal slachtoffers was daarom ook zeer laag. De trillingen zelf waren echter wel tot in Boston te voelen.

Tsunami


Tsunami Japan bereikt CaliforniëDe tsunami die ontstond aan de kust van Japan heeft inmiddels ook Californië en Hawaï bereikt.
Tsunami is het Japanse woord voor vloedgolven. Als er een aardbeving onder water plaats vind (zeebeving) wordt er een stuk van de zeebodem omhooggetild waardoor er vloedgolven ontstaan. Die vloedgolven kunnen een snelheid van wel 800 km/u bereiken en worden naar de kust toe steeds hoger. Deze tsunami’s ontstaan als er een zeebeving plaats vindt van minstens 8 op de schaal van richter.De tsunami van 2011 aan de kust van Japan ontstond door een zeebeving met 8.9 op de schaal van richter. De vloedgolven die uiteindelijk de kust bereikten waren gestegen tot wel 15 meter.De tsunami die aan de kust van Japan begon heeft uiteindelijk ook de kust van Californië bereikt. Inmiddels zijn de vloedgolven minder hoog en hebben ze dus bijna geen schade. Alleen in de haven van Crescent City zijn 35 boten vernield en is er 1 man meegenomen door de golven toen hij deze wou filmen.

Schade door aardbevingen

Grote schade aardbeving Californië

San Francisco- Er is wel 4 miljard euro aan schade van de aardbeving in Californië. Dat heeft een gespecialiseerd bedrijf uitgerekend. Vooral de wijn en toeristen sector zal veel verlies hebben.


Schade


Volgens het Verzekerings Informatie Instituut word ruim de helft van de economische schade vergoed door de verzekeringen. Jammer genoeg hebben lang niet alle Amerikanen een aardbeving verzekering. Omdat er af en toe een aardbeving plaats vind gokken ze het erop maar, daar zijn ze nu de dupe van. Er zijn 87 gewonden in ernstige situatie.

Voorbereid

De Amerikanen waren er niet op voorbereid te weinig gebouwen waren aardbeving bestendigd. De echt grote gebouwen wel maar de wat kleinere bedrijven niet. Vandaar ook zo ongelofelijk veel schade.