Koreakrigen

En stedfortræderkrig

Hvorfor opstod Koreakrigen?

Indtil 2. Verdenskrig havde hele Korea, samlet været styret af Japan. Men fordi Japan var en af de store tabere i krigen, mistede de nu magten over Korea. Landet blev i stedet op delt i et kommunistisk Nord (styret af Stalin i Sovjetunionen) og et kapitalistisk Syd (styret af Trumann i USA). Da Nordkorea i 1950, med tilladelse fra Joseph Stalin, invaderede Sydkorea, var det en perfekt anledning til en stedfortræder krig. Denne var kun en af mange stedfortræderkrige i løbet af den kolde krig. For både USA og Sovjetunionen var det en måde hvorpå de kunne demonstrere deres magt.


Nord fik altså militær støtte fra de kommunistiske stater Sovjetunionen og Kina, mens Sydkorea fik hjælp fra FN (heriblandt USA og Storbritannien).

"In my generation, this was not the first occasion when the strong had attacked the weak….Communism was acting in Korea just as Hitler, Mussolini, and the Japanese had acted ten, fifteen, and twenty years earlier. I felt certain that if South Korea was allowed to fall, Communist leaders would be emboldened to override nations closer to our own shores."

- USA's præsident Harry TrumanGrænserne til Nord- og Sydkorea

Korea var i maj 1950 (inden konflikten) delt op på midten i et kommunistisk Nord og et kapitalistisk Syd.
I september 1950 kunne den massive invasion fra Nordkorea, ses markant på grænserne. Nordkorea havde nu invaderet det meste af halvøen.
FN bryder i November 1950 ind, og hjælper Sydkorea med millitære styrker. Grænsen bliver nu flyttet langt nordpå, tæt på grænsen til Kina.
Fordi FN havde overskredet den oprindelige landegrænse mellem Nord og Syd, brød Kina og Sovjetunionen i januar 1951 ind for at hjælpe Nordkorea og grænsen blev igen flyttet sydpå.
Parterne begynder ny at forhandle om en fredsaftale, som bliver underskrevet i i juli 1953. Grænsen flyttes til hvor den ligger i dag, og man kan se at Sydkorea "vandt" lidt land. Det var dog stort set status quo.

Konsekvenser af Koreakrigen

Tabet af menneskeliv var stort, specielt i Nordkorea. Bygninger blev ødelagt, familier blev opdelt og begge lande blev efterladt i dårlig stand. Det tog mange år for dem begge at opbygges deres samfund.


I dag er der stadigt spændinger mellem Syd- og Nordkorea, blandt andet fordi Nordkorea i 2009 forlod våbenhvilen. De to lande er derfor stadigt formelt i krig og mindre interne konflikter opstår tit. Det er ofte i forhold til handel og aktivitet omkring grænse.


I 2013 har Nordkorea truet Sydkorea med krig, hvis de vælger at underskrive flere FN-sanktioner og bliver en større del af organisationen.


Det er også en teori, at den stigende konflikt mellem Sovjetunionen og USA var selve grunden til en anden stedfortræderkrig - Vietnamkrigen.


Krigen fik altså ikke løst konflikterne mellem det sovjetiske og kapitalistiske styre, den var blot et vigtigt led i den Kolde Krig.

-Korean War- Documentary Film 1950-1953