Melkweg Amsterdam

Bedrijfsanalyse Jorick

De grootte

De capaciteit: Ongeveer 2810 personen kunnen in de zalen.

Personeel: Meer dan 200 personen, waarvan veel vrijwilligers.

Inkomsten: Jaarlijks 10,8 miljoen. Over de omzet was niks te vinden.

Aantal klanten: Jaarlijks komen er gemiddeld 400.000 bezoekers naar de Melkweg.

De locatie: Amsterdam, bij het Leidseplein. Lijnbaansgracht 234a.

Doelgroep

Omdat Melkweg allerlei verschillende events organiseert is de doelgroep héél breed. Er zijn geen minimumleeftijden, behalve bij de nachtprogrammering. Dat is meestal 16 of 18+. Vaak zijn de Melkwegbezoekers jongvolwassenen die het leuk vinden om naar concerten te gaan. Maar natuurlijk zijn er ook ouderen die naar een toneelstuk willen. Veel soorten mensen lopen er dus rond!


Klantenbeoordeling: De meeste bezoekers zijn erg tevreden over de service en de beleving in de Melkweg. Vele geven de hoogste rating. Er kunnen soms alleen wat probleempjes zijn bij de garderobe of bij de bars. Zoals een verloren jas of te veel betaalt te hebben voor een drankje.

Product/dienst van de Melkweg

In de Melkweg worden er events ter entertainment gegeven voor de bezoekers. Dat zijn onder andere: concerten, toneelstukken, bioscoopavonden en dergelijke. Ook worden er veel festivals gehouden. Verder is de kaartverkoop, verkoop aan de bar en de garderobe nog een dienst van de Melkweg.


USP - Unique Selling Point: Wat de Melkweg speciaal maakt is dat ze verschillende etages hebben met daarop verschillende zalen. Ook wilt de Melkweg graag nieuwe artiesten naar Amsterdam laten komen, hebben ze vaak een breed aanbod en regelen ze ook de grotere namen voor concerten.

Social Media

Een concertzaal heeft social media tegenwoordig echt nodig. Want wie weet er nou precies wat er waar speelt, draait of optreedt? Melkweg maakt gebruik van een Facebook pagina en een Twitter account. Daarop vermelden ze alle info over de events en weetjes over de artiesten.

Melkweg heeft veel online fans:

Op Facebook vinden 63.432 mensen de pagina leuk en op Twitter volgen ongeveer 25.200 mensen Melkweg op de voet. Er zijn al ruim 4500 tweets geplaatst.

Op de social media worden veel vragen gesteld door bezoekers en medewerkers van Melkweg beantwoorden die vragen.

Marketing en PR

In heel Amsterdam hangen er posters met een deel van de 'agenda' erop, vaak een paar maanden vooruit gepland. Ook is er veel mond-tot-mond-reclame, als je vrienden naar een vet concert gaan wil je zelf vaak ook gaan. Ook is social media een goede vorm van promotie voor de Melkweg.

Concurrentie

Bijna alle concertzalen in Nederland zijn concurrenten. Iedereen wilt de meeste bezoekers en de beste artiesten. Daarom moeten ze vaak veel geld betalen km een artiest naar hún zaal te laten komen. In Amsterdam is Paradiso nog wel het meest concurrerend: Paradiso zit om de hoek van Melkweg.

Een stukje geschiedenis..

In 1970 werd de oude melkfabriek gebruikt om een zomerproject te organiseren voor jongeren. Maar de opkomst was enorm: Vanuit het hele land. Mensen vonden het zo geslaagd dat er vraag was naar meer projecten. Een nieuwe ontmoetingsplek was ontstaan.


Sinds 1973 is de Melkweg een concertgebouw. Van melkfabriek tot wat het nu is, het gebouw heeft een hele andere functie gekregen in korte tijd. De line-up en programmering werd steeds professioneler en de opkomst van bezoekers werd groter en groter. Nu lopen er veel soorten subculturen rond bij de Melkweg, van emo tot klassiekemuziekliefhebbers en van hippie tot hiphoppers. Iedereen wilt gewoon een leuke ervaring meemaken!

Big image

Een beeld van de toenmalige Melkfabriek!