blaasontsteking/ urineweg infectie

Jeanine Stooker, Susan Eijdems, Marije de Vries

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een ontsteking aan de blaaswand en is hierdoor erg gevoelig alle urine die in de blaas komt, zorgt ervoor dat de blaaswand samentrekt. Hierdoor moet het dier vaker plassen en komen er maar kleine hoeveelheden tegelijk. Door de ontsteking aan de blaaswand kan de blaas ook bloederig zijn. Blaasontsteking komt vooral voor bij bekende zoogdieren (huisdieren), zoals de hond, kat, cavia, konijn, fret enz. Blaasontsteking kan veroorzaakt worden door o.a: bacteriële infecties, een blaassteen of blaasgruis of een blaastumor.

Symptomen van blaasontsteking

-vaak moeten plassen

-kleine plasjes

-bloed in urine

-persen op urine

-plassen in huis

-pijn bij plassen

-meer drinken

De diagnose

Er kunnen verschillende onderzoeken worden gedaan om de diagnose te stellen. bij een lichamelijk onderzoek wordt er aan de blaas gevoeld, om de lichaamstemperatuur te bepalen. Ook kan een urine onderzoeken gedaan worden, waar o.a. kan worden gekeken of er blaasgruis is of er bacteriën gevonden worden. ook kan door een urine onderzoek worden bekeken of er witte bloedcellen in de urine zitten. dit kan wijzen op een ontsteking.

De behandeling

De behandeling is afhankelijk van de uitslag van het onderzoek. Bij een blaasontsteking helpt het altijd om veel te drinken. Ook door het dier nat voer te geven, krijgen ze meer vocht binnen waardoor de blaasontsteking minder kan worden. Ook pijnstillers worden aangeraden. Als de blaasontsteking wordt veroorzaakt door blaasgruis, kan een aangepast dieet slim zijn, omdat blaasgruis wordt veroorzaakt door bepaalde stoffen in eten, dus met ander voer kan dat worden voorkomen. Bij een bacteriële oorzaak kan een antibioticakuur worden toegediend.

Prognose

De prognose is meestal goed. Een blaasontsteking die wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie geneest goed en snel met antibiotica. Blaasgruis is ook goed te behandelen als het dier het juiste dieet krijgt. Bij andere oorzaken, zoals een tumor, kan de prognose minder gunstig zijn.

Preventie

Een blaasontsteking kan worden voorkomen door veel te drinken, en door een goed dieet te volgen. Hierdoor kunnen de oorzaken van een blaasontsteking, bijvoorbeeld blaasgruis, worden voorkomen.