Να σαι καλά δάσκαλε

Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Γιώργος Ιωάννου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927 και πέθανε στην Αθήνα το 1985. Ήταν γιος προσφύγων με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη. Πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Φιλολογία στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο.Εργάστηκε ως φιλόλογος σε δημόσια κια ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας και στη Λιβύη. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παράδοση και εξέδωσε δημοτικά τραγούδια και παραμύθια. Κύρια ενασχόληση υπήρξε η πεζογραφία στην οποία καθιερώνει ένα προσωπικό τρόπο γραφής. Ανήκει στη μεταπολεμική πεζογραφία και συγκεκριμένα στη σχολή της Θεσσαλονίκης, στους λογοτέχνες εκείνους δηλαδή που έδρασαν στη Θεσσαλονίκη τις δεκαετίες του 40 και του 50. Αντλεί τα θέματα του από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, από τον πόλεμο και την κατοχή και από τα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου. Χαρακτηριστικά της γραφής του είναι η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ο εξομολογητικός τόνος, το αυθεντικό και άμεσο ύφος, η ειλικρίνεια και η κατάργηση της γραμμικής χρονικής αφήγησης, η ειρωνεία και ο αυτοσαρκασμός.

Ο τίτλος του διηγήματος

Είναι η φράση με την οποία ένας μαθητής με χιούμορ εκφράζει το ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη του στον δάσκαλο που του έμαθε να αγαπά και να σέβεται τη λαϊκή του παράδοση.

Θεματικά κέντρα

Αφήγηση


Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο ενικό ή πληθυντικό πρόσωπο και σε τρίτο πρόσωπο. Όταν συμμετέχει ο ίδιος στα γεγονότα είναι ομοδιηγητικός, ενώ όταν αφηγείται την πονηριά του συμμαθητή του γίνεται ετεροδιηγητικός.

Να 'σαι καλά, δάσκαλε! - Γιώργος Ιωάννου
Dead Poets Society.MP4

Λαϊκός πολιτισμός

Είναι το σύνολο των πολιτιστικών στοιχείων(υλικά δημιουργήματα, ήθη, έθιμα και αξίες) που κληροδοτούνται από τη μια γενιά στην άλλη.