Website intro filmpje maken

Maak je website aantrekkelijker en scoor hoger in de SEO.

Een persoonlijke video boodschap aan jouw (toekomstige) klanten

Maak een introductie filmpje waarin je jouw winkel/producten persoonlijk aanbeveelt


 • Wat je verkoopt
 • Jouw motivatie voor het product
 • Waarom ze bij jou moeten kopen (uniek selling point)
 • Probeer een echt uniek selling point te bedenken (de goedkoopste zijn doet iedereen al)

Gepersonaliseerde video

Marketeers moeten steeds creatiever worden op zoek naar nieuwe manieren om hun klanten aan te spreken en te overtuigen. Waar ze eerst het internet zagen als medium om gewoon massaberichten te versturen, beginnen ze eindelijk in te zien dat de consument persoonlijk aangesproken wil worden. De consument is op zoek naar oplossingen. Oplossingen die alleen voor hem of haar relevant zijn. Als je een surfer bent zou je graag surfgerelateerde reclame willen zien. En andersom willen surfscholen en surfmerken het liefst direct met de surfers communiceren. Toch is dit in veel gevallen moeilijk te realiseren. Gepersonaliseerde video heeft verregaande mogelijkheden om relevant te zijn. Daarom is gepersonaliseerde video ook zo interessant voor marketeers en adverteerders.


Wat is gepersonaliseerde video?

Een gepersonaliseerde video is een video waaraan persoonlijke elementen zijn toegevoegd. Gepersonaliseerde video maakt het mogelijk om elke (potentiële) klant persoonlijk bij naam aan te spreken. Iedere klant ontvangt dus zijn of haar eigen, unieke video met relevante informatie. Stel je eens voor: Je opent een video en je wordt aangesproken met je naam. Vervolgens verschijnt er informatie die voor jou persoonlijk relevant is. Aantrekkelijk of niet?

Hoe werkt het?

Klantgegevens uit het CRM systeem zijn de input voor de gepersonaliseerde video’s. Deze gegevens (of een selectie daarvan) kunnen worden automatisch verwerkt in de video. Het kost hierdoor dus weinig moeite om duizenden gepersonaliseerde video’s te laten ontwikkelen. Vervolgens kunnen deze video’s verzonden worden via sms of e-mail.

Online Video Trends 2016 | door the Nobly Creative

2. Social video-advertenties

Daarmee komen we direct bij de volgende trend, namelijk social video-advertenties. De mogelijkheid om op Facebook te adverteren met video opent nieuwe deuren en verstevigt de concurrentie met YouTube op dat gebied. Zoals ik eerder schreef in dit artikel, Facebook kan content persoonlijker aanbieden. Je bepaalt als consument of bedrijf zelf wie je volgt en bedrijven kunnen met video makkelijk inspelen op je interesses. Video op maat dus. Adverteren in een kleine niche zorgt voor meer conversie en is dus een effectieve tool.

Het resultaat van de Click Through Rate (CTR) van videoadvertenties ligt het hoogst. Vandaar dat dit het komende jaar zal blijven groeien. Ook bedrijven met een business-to-businesskarakter hebben profijt van de online video trends 2016. Use it wisely!

1. Social video

Facebook is bezig om van het socialmedia-platform een echt videoplatform te maken. Zit je doelgroep op Facebook? Post dan vooral video’s naar Facebook (geen YouTube-link) en je zult voorrang krijgen in het algoritme van Facebook. Facebook omarmt video en gaat de concurrentie al aan met YouTube. Op Facebook is het delen, reageren en liken veel makkelijker dan via YouTube en is het veel meer toegespitst op jou en je interesses. Bij YouTube zoek je gericht naar iets wat je leuk vindt. Na de zoektocht krijg je eerst een advertentie. Facebook kijkt naar je interesse, en wat je leuk vindt is dan de advertentie. Echt maatwerk, zonder opdringerig karakter.

Voor de online videotrends van 2016, zie je dat dit alleen maar een grotere strijd wordt. Video’s op een bedrijfspagina van Facebook of ander socialmedia-platform worden goed bekeken. Beter dan foto’s en veel beter dan alleen tekst.

3. Mobiel wint het van desktop

De smartphone wint het (nog meer) van de desktop. Uiteraard blijft de desktop bestaan. Ik schrijf dit artikel namelijk op een desktop, maar het gebruiksgemak en de verschuiving van werklocaties van dedigital nomad zorgt voor nog meer toename van mobiel gebruik. De mobiele datadekking in Nederland is erg groot en databundels hebben sneller het formaat om al die online video’s aan te kunnen (zonder wifi). We kunnen simpelweg niet meer zonder bewegend beeld. Waar we eerst nog het nieuws lazen, kijken we nu het nieuws in 60 seconden van allerlei zenders even tussendoor. Onze westerse maatschappij is te snel geworden om uitgebreid de krant te lezen. In ieder geval bij mij, maar ik weet zeker dat het ook bij velen om mij heen is. De mobiele telefoon neemt dus een belangrijke plek in bij de online videotrends van 2016.

4. Verticale videotoepassing

Het winnen van populariteit en gemak van de smartphone zorgt ook voor een verschuiving in video-ervaring. Het is al vaak besproken en er zijn twee grote kampen: verticale video vs. horizontale video.

Meer conversie

Apps zoals Snapchat en Instagram, die vierkante en verticale video hebben omarmd, zijn ongekend populair. Met verticale video’s heb je een markt die nieuw is en kansen biedt. Het feit dat je video het gehele scherm van je smartphone vult, is prettig en zorgt voor meer conversie. Uit de cijfers van Snapchat blijkt dat verticale video’s tot negen keer vaker worden afgekeken dan horizontale video’s op dat platform.

Verticale video’s worden tot negen keer vaker afgekeken dan horizontale video’s op Snapchat.

kleine moeite om je telefoon te draaien om de 16:9 video te bekijken, maar mensen doen het gewoon veelal niet. Verticale video is ideaal voor mobiele platformen zoals Facebook, Instagram, Snapchat, Meerkat en meer.

5. Persoonlijke online video

Naast een goede inhoud en kwaliteit, zijn je persoonlijke touch en de bedrijfsidentiteit, de onderscheidende factoren. Deze zijn (hopelijk) altijd anders dan de rest. Zeker in Nederland op het gebied van online video, omdat hier nog niet het maximale mee wordt gedaan. De persoonlijke touch is een belangrijke in de online video trends 2016. Het web wordt drukker, dus het vergt meer persoonlijkheid om er bovenuit te springen.

6. Online video wordt weer iets langer

Deze kop klopt niet helemaal, want online video’s worden voor sommige doeleinden weer wat langer. Er is gewoon een groot verschil tussen de platformen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 45 procent van de mensen in 2014 mobiele video’s bekeek van 6 minuten of minder. Op tablet en smart-tv’s waren deze tijden veel langer (omdat mensen heerlijk op de bank kunnen zitten). Ruim 80 procent keek video’s van tien minuten, 65 procent keek langer dan 30 minuten op smart-tv. De verschillen tussen deze platformen worden alleen maar groter komend jaar. De gemiddelde kijktijden op mobiel worden korter. Ideaal is om van alles wat je filmt, meerdere video’s te maken per platform, maar dit kost natuurlijk wel tijd en dus geld.

7. Video wordt weer een vernieuwend medium

Dat betekent dat meer bedrijven op een vooruitstrevende, zeer innovatieve manier met video omgaan. We zagen afgelopen jaar al voorbeelden van de 3D-camera.

8. Prijs voor het maken van video gaat naar beneden

De prijs voor het maken van video gaat verder naar beneden. Dit heeft deels te maken met de lengtes van de video’s. Kijk niet langer naar hoe lang een filmpje duurt om een prijs te bepalen, maar wat er in de video terug moet komen. Het volgen van de online videotrends 2016 wordt dus voor meer bedrijven haalbaar.


Beter één versie dan geen


Kortom: persoonlijke, onderscheidende en vernieuwende video’s die je in korte-, lange-, verticale- en breedbeeldversies aanbiedt via verschillende social media, aansluitend op je doelgroepen. Heb je voor deze mate van maatwerk geen budget? Houd er dan rekening mee dat video een stuk goedkoper is danvroegâh en één versie van een video (op zoveel mogelijk platformen) al beter is dan helemaal geen online video.

Social video’s van 15 seconden

Moet je nu voor al die platforms aparte video’s ontwikkelen? Dat is niet erg efficiënt. Gelukkig is er een manier om video’s te maken die voor Facebook geschikt zijn, maar ook voor sociale kanalen als Twitter als Instagram gebruikt kunnen worden. Een video die voor al deze platforms inzetbaar is, duurt maximaal 15 seconden, aangezien Instagram slechts 15 seconden video toestaat. Hieronder vind je enkele ideeën en tips voor zo’n korte video.


15 seconden is kort, heel kort. Toch zijn er ontelbaar leuke toepassingen te bedenken.


Hierbij enkele voorbeelden ter inspiratie.


 • sneakpreviews;
 • lancering van nieuwe collecties of producten;
 • quotes van collega’s;
 • testimonials van klanten;
 • kijkje achter de schermen;
 • USP’s tonen;
 • slimme how-to uit de cursus die je aanbiedt;
 • teaser van de nieuwe app;
 • teaser van een nieuwe voorstelling.

Hoe haal je het meeste uit je social video?

De belangrijkste tip? Grijp de aandacht! Snel. In de eerste seconden. Kies één boodschap en zet sfeer en merkbeleving op de eerste plek, sales op de aller-allerlaatste. Zorg dat je video iets doet met mensen; dat hij in ieder geval inspireert, ontroert, motiveert, boos maakt of juist aan het lachen. Een goede vuistregel hierbij is de vraag: is mijn video like-able en/of share-able?

Natuurlijk en geloofwaardig overkomen is op sociale media vaak het effectiefst, maar je video uit de losse pols filmen kan een beetje té authentiek zijn. Dat komt meestal niet erg professioneel over en soms zelfs nogal goedkoop. Maak deze afweging in elk geval bewust. Naast een beeldboodschap kun je je video ondersteunen met geluid. Facebook speelt alleen pas geluid af als de gebruiker er op klikt (geldt ook voor Instagram). Niet iedereen weet dat, dus zorg dat je video ook zonder geluid overeind blijft.

Moet je nu elke dag zo’n social video gaan plaatsen? Nee, hoor. Eén tot twee social video’s per maand is een mooie richtlijn. Kies hoe dan ook voor kwaliteit boven kwantiteit.

evian baby&me

De video communiceert een positief gevoel of beloning

Dat klinkt logisch, maar blijkt in veel gevallen niet zo te zijn. ‘Veel commercials zijn grappig, maar gaan ook om leedvermaak; iets gaat mis of iemand wordt voor de gek gehouden. Het blijkt uit onderzoek dat we deze reclames grappig vinden, maar ons onbewust spiegelen aan de negatieve emotie. En dat is niet positief voor je conversie.’

De video lost een negatief gevoel op

Zoals de volgende video, die de schade die roken kan hebben voor je gezondheid laat zien, maar ook de gratis oplossing om van deze verslaving af te komen:

CDC: Tips from Former Smokers - Anthem Ad

De video laat het goede voorbeeld zien.

Goed voorbeeld doet volgen. Als je met een video een bepaald gedrag wilt bereiken bij de kijker, lukt dit eerder door dit gedrag te laten zien.

Tips voor een viral video

1. De video is verrassend, nieuw of interessant en wijkt af van het algemeen bekende

Een voorbeeld is de video over Huizenpromoter van ABN Amro, waarin de manier waarop mensen een huis kunnen bezichtigen verrassend is en nogal afwijkt van ‘normaal’. Deze video werd 36 miljoen keer bekeken.

Huizen Promoter: Rollercoaster - ABNM AMRO

2 De video is waardevol Het volgende voorbeeld geeft een gouden tip en is 500 miljoen keer bekeken:

Het volgende voorbeeld geeft een gouden tip en is 500 miljoen keer bekeken:

Shucking Corn - Clean Ears Every Time No Music 2

3 De video moet een emotie raken.

4 De video vertelt een verhaal

We sluiten af met een video van BlendTec die viral ging en zeer effectief was

Will it blend?


Hierin wordt gekeken of je een iPad kunt blenden. Deze productdemonstratie is 18 miljoen keer bekeken. De reeks zorgde voor een verkoopstijging van maar liefst 700 procent. Volgens Limpens staat het product in deze video centraal, is de video verrassend (wijkt af van ‘normaal’), laat de video zien wat het product allemaal kan (goede voorbeeld, waardevol), wekt de video emotie op en houd je er een positief gevoel

Will It Blend? - iPad

Als een Belg op de A2

De tips van Walter Limpens geven een goede richting voor een effectieve video, maar of je hiermee de plank nooit meer zult misslaan? Marnick Vandenbroeck uit België (Digital Manager Benelux PepsiCo en ook spreker op OVE) vergelijkt het maken van video met ‘een Belg die op de A2 rijdt.’

Vandenbroeck rijdt voor zijn werk regelmatig naar Nederland en weet door de constant veranderende snelheidslimieten op de A2 nooit of hij de juiste snelheid aanhoudt, het is altijd een gok. Ook bij de video’s van PepsiCo ziet hij dat wat de ene keer werkt, de andere keer niet werkt. ‘Natuurlijk zijn er richtlijnen voor een effectieve video, maar daarnaast is het een kwestie van blijven experimenteren. En dat maakt het vak nu juist ook zo leuk.’