Damir Miloš

Bijeli klaun

Bilješka o piscu

Damir Miloš, rođen 12. studenog 1954. u Opatiji. Nakon završene srednje škole upisao se na Filozofski fakultet u Zagrebu i diplomirao Filozofiju i Fonetiku te je stekao stručni naziv profesora filozofije i fonetike. Stekao je i stručni naziv magistra znanosti iz područja filozofije. Već prije stjecanja diplome počeo je raditi u Centru SUVAG gdje se kao fonetičar bavio rehabilitacijom sluha slušno oštećene djece. Istodobno, bliže je se upoznao s problemima djece i ljudi sa slušnim i vidnim oštećenjima, što je bio i razlog pisanja magistarskog rada.


Nakon pet godina rada u Centru SUVAG pozvan je na Katedru za fonetiku da kao asistent da drži predavanja i seminare iz područja Teorije govora.Kao asistent na Katedri za fonetiku bio je zaposlen u Opatiji.


Cijeli život je veliki ljubitelj mora pa se u Opatiji posvetio i jedrenju. Radi kao instruktor jedrenja i sljedećih 15 godina provodi na moru kao profesionalni jedriličar, direktor sportskog programa ACI i organizator regata. Kao jedriličar dva je puta preplovio Atlantik.


U međuvremenu je stekao status književnika.

Objavljivao je drame, proze, esejističke i teoretske tekstove, knjige i priručnike o jedrenju. Za djecu je napisao tri romana: Bijeli klaun, Zoe I Nepoznata priča. Uz to, on je urednik časopisa "Morsko prase". Živi i radi u Vodicama.

Big image
Big image

Bijeli klaun

Bijeli klaun glavni je lik ovog romana, nije izmišljen. Pisac ga je susreo na glavnoj ulici jednog ogromnog grada. od tog susreta neprestano je razmišljao o njemu. Ništa govoreći, klaun je stajao na glavnoj ulici i promatrao prolaznike. Za nekima je dugo gleda, tako dugo da su se oni okretali i pitali se što taj klaun hoće! Ono što pisac misli da taj klun razmišljao napisao u ovoj knjizi.