Niet gesocialiseerd paard.

Ongesocialiseerd paard.

Hoe gaat het in de natuur?

Het paard is van nature een prooidier, hij moet zichzelf lichamelijk en instinctief snel ontwikkelen.

De eerste twee uur is de instinctieve ontwikkelings fasen, de eerste twee weken ontwikkeld het paard de vijf zintuigen (hoor, reuk, smaak, tast en zien).

Het jonge paard word in de eerste 2,5/3 jaar "opgeleid" door soort genoten.

Hoe ontstaat het?

Een niet gesocialiseerd paard dat vaak zonder soort genoten of zonder mensen opgegroeid is en daar in zijn latere leven problemen mee krijgt. Het paard is niet bekent met het gedrag van andere paarden en kan hier dus anders op reageren dan gesocialiseerde paarden zouden doen, ook kan het dier angst hebben voor zowel andere paarden als mensen. Waar dit vandaan komt kan verschillende redenen hebben;

Angst voor mensen kan komen door een negatieve ervaring met mensen of nog niet eerder in aanraking met mensen geweest te zijn.

Angst voor andere paarden komt vaak door op te groeien zonder andere paarden of door aangeleerd gedrag door de ruiter.

Agressie gevormd door angst wanneer het paard niet kan vluchten.

Kenmerken van een niet gesocialiseerd paard kunnen wezen; angst, agressie en/of afwijkend gedrag van een gesocialiseerd paard.

Hoe te verhelpen?

Een soort genoot zoeken waar mee het klikt en verder kan helpen te socialiseren. Deze kan het niet gesocialiseerde paard dan meer over paarden gedrag leren wat je als eigenaar niet zou kunnen. Dit kan dan de angst voor andere paarden verminderen of zelfs weg nemen, ook leert het paard dan andere paarden beter te begrijpen.

Chinese kruiden voor inwendige rust. Nostress is zo middel, dit middel probeert de gezondheid te herstellen door disharmonie op te sporen en te behandelen. Het werkt op dezelfde manier als gewonde of zieke dieren zichzelf genezen door het zoeken en eten van bepaalde kruiden en planten.

De methode freestyle waarbij de vrijheid voor zowel mens als paard wordt nagestreefd op een basis van vertrouwen en respect. Freestyle is een trainingssysteem om paarden en mensen te trainen. Het is ontstaan uit een persoonlijke trainingsmethode van Emiel Voest. Het is een combi van verschillende discipline trainingsvormen. Hier onder een video waar in Freestyle training gegeven wordt.

Freestyle training van Emiel Voest aan Petra en Heros

Gemaakt door:

Louise van Tilburg

Feline Polak

Nikita Zoutenbier