Música medieval

1000 anys de música

L'Edat Mitjana, més a prop del que penses

Segurament has llegit una història fantàstica amb dracs, princeses i guerrers a cavall. O has vist alguna sèrie o pel·lícula inspirada en aquesta època, com El Senyor dels Anells o Game of Thrones. Tot i que moltes novel·les i vídeojocs es basen en alguns elements propis d'aquesta època, els fets que es descriuen són inventats. Anem a descobrir què va passar realment.

Big image
L'Edat Mitjana és el temps que transcorre des de la caiguda de l'imperi romà fins el descobriment d'Amèrica, és a dir del s. V fins al XV.Fixa't en els mapes següents. En ells pots observar com es va fragmentar l'imperi romà i com s'expandeix l'Islam. Podríem dir que una de les característiques principals de l'Edat Mitjana és la de les guerres pel territori i la religió.

Música religiosa

Gregorian Chant (Mater Patris) in the context of Llibre Vermell de Montserrat
A Europa, el cristianisme va imposar-se. Si et fixes en el vídeo veuràs diversos elements que defineixen la música religiosa medieval.
  • només se senten veus, sense instruments (això se'n diu que canten a cappella)
  • canten en llatí
  • tenen una mena de partitures primitives (tetragrama, neumes)
El llatí era la llengua vehicular del cristianisme i de l'imperi romà; de fet, avui en dia Ciutat del Vaticà, que està situat a Roma, encara és la capital de la religió catòlica.

Com vivien els religiosos catalans? Un exemple: el monestir de Poblet

Aviat visitareu el monestir de Poblet. Aquest monestir, de fet, és el conjunt monàstic habitat més gran d'Europa. Des de l'Edat Mitjana és un referent dels països que formaven part de l'antiga Corona d'Aragó, ja que en ell estan enterrats alguns dels seus reis.


Poblet va ser fundat per Ramon Berenguer IV un cop va enllestir la conquesta de Lleida, que era musulmana. La funció del monestir era doble: cristianitzar d'una banda i conrear les terres de l'altra. L'ordre del monestir era la del Císter, que tenia el famós lema Ora et Labora (resa i treballa), a diferència d'altres religiosos que es dedicaven exclusivament a la vida contemplativa.


Big image

Instruments medievals

En un principi, els instruments musicals estaven prohibits en els actes religiosos, per això, la música religiosa medieval és exclusivament cantada. Però a partir d'un moment donat, es va incorporar un instrument que presidiria gairebé tots els oficis: l'orgue.


A Poblet tenen diversos orgues. El primer és de finals del XV. Quan aneu a Poblet no us oblideu de preguntar per ell!


Aprèn més sobre els instruments medievals

Big image

Els orgues d'última generació

El Monestir de Poblet estrena el nou orgue, pioner a l'estat

La societat de l'Edat Mitjana

Però com vivia la gent fora dels convents? L'estructura social de l'Edat Mitjana era estamental i es pot representar en aquesta piràmide.


Big image

Música profana o civil

Com dèiem, no tot era vida monàstica. Als castells s'organitzaven festes amb danses i les cançons de trobadors i trobairitz. Com veureu, l'amor era el tema central d'aquestes composicions. Aquí, un exemple ben explícit de la Comtessa de Dia.Bé voldria mon cavaller
tenir un vespre en els meus braços nu,
que ell es tingués per feliç
sols que li fes de coixí...
Bell amic amable i bo,
quan us tindré en el meu poder?
i que jagués amb vós un vespre
que us donés un bes amorós.
Sapigueu que tindria un gran desig
que us tingués en lloc del marit.
Tan sols que em concedíssiu
de fer tot el que jo voldria.


Però també hi havia competicions entre trobadors i fins i tot baralles i insults en vers de manera molt semblant a les dels cantants de Hip-hop d'avui en dia. Llegeix i compara les vides de Guillem de Berguedà i Tupac Shakur


Berenguer de Palou "Tant m'abelis"
Si escoltes amb atenció aquest vídeo veuràs que, a diferència de la música religiosa:
  • el cant va acompanyat d'instruments
  • no està cantat en llatí (en aquest cas és occità)
  • el ritme està molt marcat


Big image

Música als carrers

Hem vist com era la música als monestirs i als castells, on vivien els estaments que tenien més mitjans i privilegis, però entre els més pobres també es cantava, tocava i ballava.


Tot sovint eren els joglars, una mena d'artistes polifacètics de classe humil qui feien espectacles de tota mena, i divertien a la gent a castells, places de les ciutats i pobles. Viatjaven sovint buscant on menjar, beure i dormir. Malauradament no tenim testimonis directes ni partitures, però sabem de la seva existència pels escrits d'aquell temps.Stante Pede - Bransle de Chevaux

Exercicis multimèdia sobre la música medieval