SISTEMES OPERATIUS

*Que és un sistema operatiu? *Linux *Apple *Windows

*Que és un sistema operatiu?

Un Sistema Operatiu (SO) és el programari bàsic d'un ordinador que proveeix una interfície entre la resta de programes de l'ordinador, els dispositius maquinari i l'usuari. Els Sistemes Operatius més utilitzats són, el Windows, Linux i Mac. Alguns SO ja vénen amb un navegador integrat, com Windows que porta el navegador Internet Explorer. Les funcions bàsiques del Sistema Operatiu són administrar els recursos de la màquina, coordinar el maquinari i organitzar arxius i d'altres en dispositius d'emmagatzematge.

-----------LINUX-----------

 • Linux està modelat com un sistema operatiu tipus Unix. Aquestes característiques són suficients per fer Linux diferent d’altres sistemes operatius ben coneguts. Tot i que Linux és més diferent del que pugui imaginar. Ningú és propietari de Linux, a diferència d’altres sistemes operatius. Gran part del seu desenvolupament el realitzen voluntaris que no cobren.
 • El 1984 va començar el desenvolupament del que més endavant seria Linux, quan la Free Software Foundation (Fundació de programari lliure) Va començar a desenvolupar un sistema operatiu lliure semblant al Unix anomenat GNU.
 • El projecte GNU ha desenvolupat un conjunt d’eines de programari lliure per utilitzar amb Unix i sistemes operatius tipus Unix com Linux. Aquestes eines permeten als usuaris realitzar tasques que van des de les més simples (com copiar o suprimir fitxers del sistema) a les més complexes (com escriure i compilar programes o fer edicions sofisticades en una gran varietat de formats de document).
 • Tot i que molts grups i persones han contribuït a Linux, la Free Software Foundation ha estat qui més ha contribuït. No només la major part de les eines que s'utilitzen en Linux, sinó també la filosofia i la comunitat que ha fet que Linux sigui possible.
 • Els usuaris de Linux tenen molta llibertat en el seu programari. Aquesta llibertat d'elecció sovint resulta estrany pels usuaris d'altres sistemes operatius que no estan acostumats a pensar en les d'ordres o en l'escriptori.
 • És menys probable que un sistema Linux es col·lapsi, és més capaç per executar un programa al mateix temps i és més segur que molts altres sistemes operatius. Amb aquests avantatges, Linux és el sistema operatiu que té un creixement més significatiu en el mercat dels servidors. Darrerament, Linux també ha començat a ser popular entre els usuaris domèstics i de negocis.

----------WINDOWS----------


 • Windows és un sistema operatiu per a ordinadors, és propietat de Microsoft i del seu fundador, Bill Gates, i és un dels més utilitzats a tot el món.
 • Microsoft Windows es va començar a dissenyar el 1981 i el 1985 es va introduir el Windows 1.0, que no era un sistema operatiu complet, si no un complement de MS-DOS Però va ser només el 1990 que es va llançar la primera versió com a sistema operatiu, el Windows 3.0, que inicialment només era una interfície gràfica d'usuari, només funcionava en els programes que s'executen en mode gràfic. Windows ja va llançar diferents versions de sistemes operatius, cadascuna millorada començant pel Windows 1.0, passant per la primera versió en espanyol, el Windows 3.0, després el Windows NT, Windows 95, Windows 98, Windows ME (Millennium Edition ), Windows 2000, Windows XP, Windows Server, Windows Vista, Windows 7, i el més recent Windows 8, llançant en 2012.
 • Hi ha diversos productes de la "família" de Windows, a més dels sistemes operatius: Windows Live, que inclou Messenger (xat), Windows Defensar, que és un programa per protegir contra spyware i altre programari no desitjat, Windows Media Center, llançat per primera vegada el 2002, i Windows Media Player, que són programari per escoltar música i realitzar altres funcions.
 • La funció dels sistemes operatius de Windows és facilitar l'accés de l'usuari a l'ordinador, amb una interfície més bonica i fàcil d'usar, amb nous programes, amb més rapidesa, etc.

-----------APPLE------------


 • Mac OS (Macintosh Operating System), és el nom del sistema operatiu creat per Apple per la seva línia d’ordinadors Macintosh. És conegut per comptar amb una interfície composta per la interacció del ratolí amb finestres, Icona i menús.
 • Apple va treure importància a l’existència del sistema operatiu en els primers anys de la seva línia Macintosh procurant que la màquina resultés més agradable a l’usuari, diferenciant-lo d'altres sistemes, com MS-DOS.
 • Aquesta va ser la base del Mac OS clàssic, desenvolupat íntegrament per Apple, la primera versió va sortir el 1984. A partir de Mac OS X, el sistema és un derivat de Unix que manté en la seva interfície gràfica molts elements de les versions anteriors.
 • Hi ha una gran varietat de punts de vista sobre com va ser desenvolupat el Mac OS original i on es van originar les idees.