Dun

Marjan van Abeelen

Informatie over het boek

Titel: Dun
Auteur: Marjan van Abeelen

Uitgever: J.H Cottmer

Oorspronkelijke taal: Nederlands

Aantal bladzijdes: 110

Hoofdstukken: 24

Gerne: Roman (realistisch verhaal)

Thema: Ongezond afslanken

Uitgebracht: februari 2002

Inleiding van het boek

Lies wilt slak worden want ze ziet zelf aan dat ze wat te breed word, ze probeerd aan lijnen omdat ze ook geplaagd word door haar twee zussen Vanessa en Valerie.

Op een dag ontmoet ze een kleine zestien jarig meisje naar haar school fietsen, Patty, later in het boek een heel goede vriendin.

Patty helpt Lies met lijnen en hebben een hechte band met elkaar door buiten school alsmaar naar Patty haar huis te gaan op te praten en te eten van haar vegitarische kookkunstjes.

Lies ervaard van het lijnen dat ze soms eetbuien krijgt, een storm die in haar hoofd opduikt als ze honger heeft en dan eet ze letterlijk alles, de allereerste keer dat ze het had heeft ze geforceerd overgegeven, ze vond het best wel leuk om zo toch lekker te kunnen eten maar niet breeder te komen, totdat ze er een opsessie ervan kreeg, ze lijd aan boulima nerosa, een mentale ziekte dat alsmaar dat je eet je het eten weer uitkotst door een laagzelfbeeld te hebben of andere redenen zoals afslanken.

Zal ze Patty waarschuwen dat ze hulp nodig heeft of zal ze het geheim houden tot ze erbij neervalt?

U leest het allemaal in dit boek.

De karakters

Lies: Lies is het hoofdpersonage van het boek en vijftien jaar oud, ze wilt slank worden en doet het eerst goed met diëten maar snel krijgt ze boulimia nervosa, het is zo gekomen om op een dag eens een eetbeu te hebben (als een storm al het eten dat te vinden is opeten) en erna over gegeven te hebben.


Patty: Een meisje van zestien die heel klein is voor haar leeftijd, ze onmoet Lies wanneer ze op weg is naar haar nieuwe school.

Ze is Lies haar beste vriendin geworden en spenderen binnen maar ook buiten school heel veel tijd met elkaar door, ze help Lies met lijnen maar heeft niks door dat Lies overgeeft.


De tweeling: Valerie en Vanessa, de twee zussen van Lies, ze zijn niet alleen maar zussen maar ook beste vriendinnen, ze spenderen alleen maar tijd met elkaar door.

Ze gaan allebei naar de gym en hebben dus ook een strak lijf, ze plagen Lies vaak over dat feit en Lies begon daardoor ook met lijnen.


Jim: Lies zag Jim op school en had direct al vlinders in haar buik, hij is een oudleerling en ook knap, Lies verteld Patty en Patty maakt later een afspraakje met hem om te biljarten samen met zijn vriend Bart, Jim is een vriendelijke en spontaane jongen maar als Bart rond hem zit dan gedraagt hij zich stoerder.


Bart: De beste vriend van Jim die Jim een slechte invloed geeft als hij rond Jim is, op het afspraakje krijgt hij gevoelens voor Patty en laat die ook heel goed tonen, Patty vind het irritant en wilt gewoon vrienden zijn maar ze wilt hem niet kwetsen.

Mijn eigen mening

Het is een fascinerend en informatief boek.

Het fascinerende eraan is dat Marjan van Abeelen zelf deze ziekte had zoals die van Lies en genezen is, ik persoonlijk vind het ook een aangrijpend boek om het in je hoofd te laten afspelen hoeveel leed dat Lies gehad zou hebben om steeds stiekem te eten en stiekem te braken.

Het is ook informatief omdat het je doet denken hoe zo iemand zo stil kan zijn en iedereen rondom zich doet voorliegen, iedereen die je kent kan het zijn.

Ik hoop dat ik tenminste zelf nooit zo blind kan zijn om iemand met die ziekte niet te zien staan.

Ik vond het eind eerlijk gezegd wel abrupt geëindigd, het kon veel breeder en mooier geëindigd zijn maar dat is ook maar het enige nadeel.


Mijn punt is dat het zeker een aanrader is voor iedereen, jong of oud, want volwassenen kunnen misschien ook wel hun ogen openen met dit realistisch verhaal!

Bijpassend lied

Bulimia - The story of a girl lost in her own mind

Marjan van Abeelen

Haar naam is Marjan van Abeelen, ze is geboren in Rotterdam (Nederland) op 6 december 1959.

Ze woonde samen met haar ouders en zus in het midden van de stad.


Toen ze zeven was verhuisden ze naar Capelle aan den Ijssel (Zuid-Nederland).

Haar grootste hobbies toen was buitenspelen maar ook schrijven, ze mocht haar vaders typemachine gebruiken en op haar vijftiende stuurde ze haar eerste boek naar een uitgever, het verhaal ging over een Surinaams meisje die door de klas werd gepest.


De uitgever mocht het wel maar door het feit dat ze het boek twee keer met spelfouten typte en terug gaf is het stuk verdwenen.


Ze werkte bij de politie in Utrecht (Hoofdstad van provincie Utrecht, Nederland) maar na een tijd kreeg ze Boulimia Nervosa, dat is een eetziekte, je bent verslaaft aan eten maar je wilt niet dik worden, ze heeft dus vaak overgegeven en voelde zich heel ziek.

Ze is weer beter geworden en schrijven is haar grootste hobby geworden, naast schrijven leest ze ook graag boeken zoals: waargebeurde verhalen, romans, jeugdboeken en kookboeken.


Ze is getrouwd met André, ze heeft twee kinderen, dochter Eva en zoon Mick.

Ze wonen allemaal tesamen met de poes Kaas en de hond Koos in Ridderkerk (Zuid-Nederland) ze werkt twee dagen in de week in het onderwijs.