RECURSOS DIDÀCTICS MUSICALS

PER A MESTRES i PROFESSIONALS DE L'EDUCACIÓ

DIRIGIT A:

Tots aquells professionals del món de l'educació general i de l'educació artística en particular (mestres d'Ed. Infantil, Primària i Secundària, mestres de música, músics, ballarins, professionals de les arts escèniques, moviment, teatre, psicòlegs, pedagogs o treballadors socials) que vulguin conèixer i desenvolupar processos creatius per a l'aprenentatge de la música i les arts escèniques.

DESCRIPCIÓ:

El present curs té com a objectius proporcionar un repertori de recursos i procediments que obrin la curiositat del mestre/a il'inspirin per crear els seus propis. Són sessions per aprofundir en les diferents estratègies didàctiques i la seva aplicació. Tenen com a focus principal el desenvolupament de la creativitat i l'aprenentatge musical mitjançant la música i el moviment. Les classes són bàsicament pràctiques amb fonamentació teòrica. Durant aquestes es proporcionarà el material treballat amb el propòsit de fixar i ampliar la informació rebuda. El curs consta de catorze sessions independents de dues hores, cadascuna de les quals tractarà un tema i una etapa educativa:


DIES I HORARIS:

Sessió 1:
20 d'Octubre de 9:45h a 11:45h

Didàctica de l’instrument. Acosta’t, construïm, toquem!

Professora: Teresa Vasco

Dirigit a professionals que treballen en escoles de música i conservatoris en la didàctica

de l’instrument.

Idees i recursos per inspirar l’intèrpret i el professor d’instrument. Com relacionar dins de la classe d’instrument el solfeig, la improvisació, el moviment corporal i la creativitat per tocar millor i ensenyar millor? Acosta’t, construïm, toquem i reflexionem junts sobre els reptes als quals ens enfrontem avui en dia els professors d’instrument. (Cal portar el propi instrument per a la sessió)


Sessió 2: 20 d'Octubre de 12:00h a 14:00h
Celebrem amb música i amb dansa
Professora: Marta Canellas

Dirigit especialment a professionals que treballen amb infants de 6 a 12 anys

El calendari de cada curs escolar està marcat per tradicions, celebracions culturals i el cicles de la natura. Aquestes celebracions són oportunitats per fer comunitat i revisar els nostres rituals col·lectius. Però que la repetició no ens prengui la inspiració! En aquesta sessió explorarem diferents propostes al voltant d’aquestes dates (Castanyada, Nadal, Carnestoltes, Sant Jordi, etc) per despertar la creativitat, amb la música i el moviment com a eixos centrals.


Sessió 3:
17 de novembre de 9:45h a 11:45h
Saps una música per a…? Completa el teu repertori de literatura musical
Professora: Eugènia Arús

Dirigit a professionals que treballin amb infants de 3 a 16 anys

Aquesta sessió vol acostar l’ús del repertori de literatura musical (tant en format d’enregistraments com de partitures) per a les classes de llenguatge musical, rítmica i expressió corporal. Es proporcionaran exemples d’activitats i procediments per treballar aquest repertori.


Sessió 4: 15 de desembre de 9:45h a 11:45 h

Fes-los sonar! Instruments Orff i de percussió indeterminada
Professora: Mireia Aguiar
Dirigit a professionals que treballin amb infants de 6 a 12 anys

Sessió destinada a aquells que vulguin acabar de treure partit dels instruments de placa (xilòfons, metal·lòfons, carillons) i de percussió indeterminada (güiros, maraques, panderos, claus, etc) que tenen a l’escola. Despertarem la imaginació sonora i aprendrem algunes peces i dinàmiques per tocar en grup i donar a aquests instruments un paper protagonista.


Sessió 5:
15 de desembre de 12:00h a 14:00h
Observació del moviment i recursos per aplicar a l’aula

Professora: Susana Pérez

Dirigit a professionals que treballin amb infants de 3 a 6 anys

A partir de la vivència corporal identificarem indicadors que participen en el desenvolupament del benestar en l’etapa d’educació infantil. Com a continguts teòrics, veurem les característiques del moviment i els beneficis que aporta. Com a continguts pràctics tractarem l’estructura de la classe i exercicis específics escalfament, improvisació, tècnica, coreografia, joc, relaxació i comiat.


Sessió 6:
26 de gener de 9:45h a 11:45h
Sessions musicals amb fil conductor
Professora:
Ana Quílez

Dirigit a professionals que treballin amb infants de 3 a 8 anys

Tenir un fil conductor ens inspira a l’hora de preparar les sessions, alhora que ajuda als infants a connectar amb la seva imaginació i motivació. Us proposarem alguns exemples de fils conductors que ens ajudaran a lligar les diferents fases d’una sessió de música.


Sessió 7:
26 de Gener de 12:00h a 14:00h

Rítmica i música coral

Professora: Maite Bilbao

Dirigit a professionals que treballin amb infants de 9 a 16 anys

Veurem com el moviment i diferents exercicis inspirats en la Rítmica Jacques-Dalcroze poden ser una bona eina per ajudar-nos en la comprensió, interpretació tècnica i interpretació expressiva de diferents peces del repertori coral que podem treballar amb els nostres alumnes.


Sessió 8:
16 de Febrer de 9:45h a 11:45h

Quadres d’una exposició de Mussorgski

Professora: Veronika Kinsky

Dirigit a professionals que treballin amb infants de 6 a 14 anys

Coneixerem més a fons diferents aspectes de l’obra “Quadres d’una exposició” de Mussorgski. Interactuarem amb els temes musicals i visuals que ens presenta per mitjà del cant, els instruments musicals, el llenguatge, les arts escèniques i les arts plàstiques. Es donaran idees per treballar amb diferents edats tant les peces de manera aïllada, com per treballar el tema com a projecte per a un semestre sencer amb la possibilitat de fer un espectacle final.


Sessió 9: 16 de Febrer de 12:00h a 14:00h

Improvisació a l’instrument per acompanyar el moviment

Professora: Veronika Kinsky

Dirigit a professionals que treballin a partir del moviment amb qualsevol edat

La improvisació musical del docent per ajudar a l’aprenentatge dels alumnes és una eina molt valuosa. En aquesta sessió aprofundirem en l’observació de diferents qualitats del moviment i aprendrem a acompanyar-lo musicalment i a dialogar-hi amb tota mena instruments (de percussió, de placa, de vent, de corda, etc). En cas de tocar un instrument, cal portar-lo per a la sessió.


Sessió 10: 16 de Març de 9:45h a 11:45h
Sessions de música amb nadons
Professora: Anna Vega

Dirigit a professionals que treballen amb nadons de 0 a 3 anys

Com organitzar les fases d’una sessió per mantenir l’atenció i l’interès dels més menuts? En cas de ser una sessió de música compartida, quin és el paper dels adults? Quines músiques, cançons, danses, materials, etc em poden inspirar per treballar amb infants d’aquesta edat? En aquesta sessió veurem diferents idees per acompanyar les primeres experiències musicals dels infants.


Sessió 11:
16 de Març de 12:00h a 14:00h
Recursos per treballar la veu
Professora: Olga López

Dirigit a professionals que treballen amb qualsevol edat

Sessió per conèixer aspectes bàsics del treball i la salut vocal basada en el mètode Estill Voice Craft. No va dirigida específicament a professionals del cant, sinó a tots els professionals que utilitzin la pròpia veu en la seva feina o que la treballin amb els seus alumnes.


Sessió 12: 6 d'Abril de 9:45h a 11:45h

Música amb materials reciclats

Professor: Estevao Marques

Dirigit a professionals que treballen amb infants de 3 a 8 anys

No sempre calen instruments per fer música, i menys en les edats en què la imaginació i la creativitat ajuden a treure so de qualsevol objecte! En aquesta sessió coneixerem idees per fer música amb tot tipus de materials fàcils d’aconseguir per a grups grans i adequats per treballar amb alumnes d’infantil i primer cicle de primària.


Sessió 13: 6 d'Abril de 12:00h a 14:00h
Percussió corporal i Càntut: cançons de tradició oral
Professor: Santi Serratosa

Dirigit a professionals que treballen amb infants de 6 a 16 anys

Es presentarà una sèrie de material didàctic partint de cançons populars i tradicionals del treball de la percussió corporal. L’eix central de la sessió és el MÈTODE SSM, creat per Santi Serratosa, que treballarà sobre una selecció del patrimoni musical de transmissió oral aplegat al projecte Càntut, cançons de tradició oral. Aquest projecte neix l’any 2012 per recollir i difondre la música popular i tradicional recordada per l gent més gran de les comarques gironines i reivindicar, així, unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana.


Sessió 14: 4 de Maig de 12:00h a 14:00h
Presència, atenció i consciència corporal
Professor: Marta Fiol

Dirigit a professionals de l’educació de totes les etapes, professionals del món de la

interpretació i persones interessades

En moltes situacions en la nostra professió, tant si som docents com si som intèrprets,cal que ens posem davant d’un grup amb presència i focus per fer arribar allò que volem transmetre . També els alumnes necessiten aprendre aquesta habilitat per concentrar-se davant d’un públic. En aquest taller aprendrem eines per treballar aquest estat de presència i concentració a partir del treball del cos, el treball escènic i de la veu.


PROFESSORAT:

Teresa Vasco. Clarinetista i pedagoga. Professora de clarinet i Rítmica Dalcroze a l'Escola de Música Luthier de Barcelona.

Marta Canellas. Pedagoga de la Música i el Moviment (Universitat de Viena), violoncel·lista i art-terapeuta transdisciplinària. Professora del Conservatori professional El Musical de Bellaterra.

Eugènia Arús. Directora del Postgrau en MCM en El Musical Bellaterra. Diploma Superior en Rítmica Dalcroze (Institut Jaques-Dalcroze de Ginebra). Professora de la UB i pianista.

Mireia Aguiar Diplomada pel San Francisco Orff Schulwerk Course. Titulada en flauta de bec pel Conservatori del Liceu i en Cant Barroc pel Conservatorio Fernando dall'Abaco de Verona (Itàlia). Diplomada en Educació Musical per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Dra. Susana Pérez. Psicòloga i ballarina. Professora de la Facultat de Psicologia, Cièncias de l'Educació i l'Esport de Blanquerna-URL.

Ana Quílez. TÍtol Superior de Piano i de Pedagogia Musical. Màster d'Investigació en Musicologia i Educació Musical. Formació Willems i en Rítmica Dalcroze.

Maite Bilbao. Llicenciada en Pedagogia del Llenguatge i de l'Educació Musical a Musikene, País Vasco. Màster en Pedagogia Musical, Rythmique Jaques-Dalcroze a la Haute Ecole de Musique de Ginebra, Suiza.

Veronika Kinsky és pianista i professora de Rítmica i Pedagogia Musical Elemental a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena. Té una àmplia experiència en el món de l'educació infantil i primària, així com en la formació continuada de mestres i docents de música.

Anna Vega. Pianista, clarinetista i pedagoga musical. Té el Bachelor en rítmica Jaques-Dalcroze i actualment combina la docència musical amb la creació d'espectacles musicals infantils.

Santi Serratosa. Percussionista i músicoterapeuta. Professional freelance.

Olga López - Cantant i entrenadora vocal en la metodologia Estill Voice Training System (Certified Master Teacher), Actualment, dirigeix i desarrolla un projecte propi: “La veu, l’instrument màgic”, amb la intenció de promoure i investigar la técnica EVT amb nens i adolescents.

Estevão Marques. Graduat en Música en la Facultat de Sao Paulo de Brasil, investigador del folklore i la cultura popular brasilera. Professor del San Francisco International Orff Course.

Marta Fiol. Cantant lírica i musicoterapeuta. Es professora certificada de Fitzmaurice Voicework.

PREU:

Cada sessió: 30 Euros
8 sessions (16h): 210 Euros

9 sessions (18h): 225 Euros

10 sessions (20h): 240 Euros

11 sessions (22h): 253 Euros

12 sessions (24h): 260 Euros

13 sessions (26h): 265 Euros

14 sessions (28h): 269 Euros


-Curs Reconegut per a Docents del Departament d'Ensenyament si t'apuntes a 8 sessions o més.
-Curs Bonificat per a empreses

-La factura del curs s'emet amb les dades de la inscripció. Si vols factura amb altres dades (Escola on treballes, Institució...) l'has d'indicar en el formulari d'inscripció. No es podran canviar les dades una vegada efectuat el pagament.


**Il·lustració del fons: Vanessa LinaresCursos impartits a:


El Musical - Centre Autoritzat de Grau Professional de Música

c/ Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - www.elmusical.cat - info@elmusical.cat