Hart- en vaatziekten

Samira 4C

Hartinfarct

Bij een hartinfarct of hartaanval wordt de bloedtoevoer in de kransslagader helemaal afgesloten. Dit is het gevolg van vernauwingen in de kransslagaders.


Het bloed dicht de wond met bloedstolsels. Zo'n bloedstolsel kan losraken en ergens in een kransslagader blijven steken. Er ontstaan bloedstolsels die een kransslagader in het hart volledig afsluiten.


Een aantal oorzaken zijn roken, een hoge bloeddruk of diabetes. Niet alleen als je te maken hebt met deze oorzaken heb je kans op een hartinfarct. Andere oorzaken kunnen ook de ouderdom, erfelijkheid of overwicht zijn.

Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Een gezond leefpatroon, de juiste voeding en voldoende beweging houden u en uw hart gezond.

Spataderen

Spataders zijn grote aders in de benen. Met spataders kan je pijn krijgen als je bijvoorbeeld te lang staat.


Aders vervoeren bloed naar het hart. In de benen moet het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog worden geduwd. Als deze kleppen niet meer goed sluiten, stroomt er bloed terug in het been. Door de hogere druk rekt de ader uit, waardoor een spatader ontstaat.


De grootste kans om spataderen te krijgen is bij zwangerschap, erfelijkheid en hormonale factoren. Andere oorzaken kunnen te lang staan, lang zitten, overgewicht en ouderdom zijn.

Er zijn 1 miljoen mensen alleen al in Nederland met een hart- of vaatziekten!

Big image

Iedere dag sterven er 107 mensen aan een hart- of vaatziekten.

Hartstilstand

Het hart pompt geen bloed meer rond, en dat is levensbedreigend.


Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Maar de hartkamers trillen nog wel. Het hart kan daardoor geen bloed meer rondpompen en de bloedsomloop staat stil. Daarmee stopt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de rest van het lichaam.


Vooral te weinig zuurstof naar de hersenen zorgt al snel voor problemen. Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen beschadigd.


De meest voorkomende oorzaak is een hartinfarct. Een hartstilstand kan ook komen door andere problemen met het hart zoals een hartspierziekte, een ontsteking van het hart, hartfalen of hartritmestoornissen.


Een hartstilstand overkomt iemand plotseling. Vaak zijn er geen duidelijke signalen aan vooraf gegaan. Ongeveer de helft van de slachtoffers wist van tevoren niet dat er iets mis was met het hart.