Dodelijke aanslagen in Parijs

2015

IS

Er is een groep genaamd IS (terreurgroep Islamitische staat) die op veel plekken aanslagen plegen waaronder in Parijs.

Ze drijgen niet alleen maar ze reopen ook jihadisten in de wereld op tot actie.

Deze acties zijn gericht tegen landen die onderdeel vormen van de coalitie die bombardementen uitvoert op IS-stellingen, tegen personen die satirisch publiceren over IS, tegen joden en tegen politici die zich kritisch uitlaten.

Waarom vind ik het een belangrijk onderwerp?

De aanslagen van IS vind ik een belangrijk onderwerp in de wereld.

Dit hoeft niet nodig te zijn vind ik zo als het nu gaat vind ik het niet normaal meer we leven allemaal zoals we willen leven.

Door deze aanslagen worden mensen alleen maar bang en durven we veel minder mensen moeten constant om zich heen kijken en dat moet eigenlijk helemaal niet nodig zijn.

Daarom vind ik het een super belangrijk onderwerp want het moet stoppen en doordat het zoveel in het journaal komt is er genoeg aandacht voor.

Waar speelt/speelde zich het af?

In mijn folder heb ik het puur over Frankrijk.

Op 7 Januari 2015 vond de eerste aanslag in Parijs plaats, daarbij zijn 17 mensen om het leven gekomen.

Een van de aanslagen is op de satirische krant Charlie Hebdo, een ander heeft een koosjere supermarkt in Parijs als doel.

Charlie Hebdo had meermalen cartoons gepubliceerd met een satirische kijk op de islam. De redactie was al meerdere keren bedreigd en had dan ook beveiliging bij de toegang staan. Dat voorkwam niet dat twee terroristen met kalasjnikovs het gebouw binnendrongen om redactieleden die in vergadering bijeen waren dood te schieten.


13 November 2015 waren er weer aanslagen door IS strijders die de hele tijd Allahu Akbar( Allah is groot) roepen. Op verschillende locaties in Parijs vallen 129 slachtoffers en vele tientallen gewonden. In het voetbalstadion Stade de France gingen bommen af, mensen die in restaurants en op terrasjes zaten zijn beschoten en in het theater Baclan zijn 89 mensen doodgeschoten en zijn bijna honderd mensen levensgevaarlijk gewond.

Kort daarna had IS een video geplaatst waarin ze voorspellen dat er meer volgt.

Ze waren daar met 9 man, zeven daarvan blazen zichzelf op en een wordt door de politie doodgeschoten, 1 daarvan wist te ontsnappen.

Big image
Big image

Welke mensen/groepen/instanties zijn er bij betrokken?

Aller eerst de oorzakers hiervan natuurlijk IS.

Maar dat is natuurlijk niet het enigste denk vooral eens aan de mensen die omgekomen zijn of zwaargewond zijn geraakt.

Mensen die het hebben zien gebeuren die hebben het aller zwaarst, de mensen in het voetbalstadion of het theater zijn er allemaal bij betrokken geweest.

IS is een groep je weet nooit met hoeveel ze zijn en waar ze allemaal zitten daarom zijn ze ook zo gevaarlijk.

Big image
Big image

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van deze aanslagen heeft te maken met landen die onderdeel vormen van de coalitie die bombardementen uitvoert op IS-stellingen, tegen personen die satirische publiceren over IS, tegen joden en tegen politici die zich kritisch uitlaten daardoor gebeuren dit soort aanslagen.

Wat is het gevolg?

Het gevolg van de aanslagen is dat veel dingen beveiligd moeten worden en in die periode veel dingen zoals shows enzo niet door gingen. Ook het transportnetwerk wordt nu extra gecontroleerd daar zijn nu meer man bij gezet. Ook de mensen die zijn doodgeschoten zijn een groot gevolg van de aanslagen vooral voor de familie en nabestaanden die achter blijven en hier constant aan herinnert worden

Maatschappijleer PO over de aanslagen in Parijs

Naam: Amber Huizingh

Klas: 4 Mc

Leraar: Meneer van waveren

Jaartal: 2015/2016