Alpen

Sven Raven en Darline den Dulk

Bergen in de Alpen

In de Alpen kan je in de bergen skiën, wandelen en genieten van de natuur. Bergen zijn over de hele wereld zeer verschillend. Er zijn bergen van 200 meter hoog, maar ook 8.000 meter! In de Alpen vind je de hoogste berg die bijna 5.000 meter. De meeste bergen liggen langs de breuklijnen van de aardplaten.

Gebergtevorming

Ons onderwerp is gebergtevorming in de Alpen. Hierbij kijken wij naar reliëf van bergen, de vorming van de bergen, de vorming van horsten en slenken en de oude en jonge gebergtes.

De onderwerpen

Gebergtevorming

De aarde telt verschillende gebergteketens. Je hebt grote en kleine gebergteketens. Een paar bekende zijn de Himalaya, de Alpen en de Andes. Een gebergteketen is een langgerekte groep bergen. Die bergen kunnen ontstaan op 3 verschillende manieren. Een manier is dat een continentale plaat tegen een andere plaat botst, die manier heet plooien. De gebergten die ontstaan zijn door plooien noemen we plooiingsgebergten. Het plooien kun je voordoen met een papiertje, als je met twee handen het papiertje naar elkaar toe duwt krijg je een hobbel in het papiertje. Die hobbel is in dit geval de berg. Een andere manier is subductie. Subductie is dat er een oceanische plaat onder een andere oceanische of continentale plaat schuift. Het kan ook zijn dat er 2 oceanische platen van elkaar wegdrijven, er ontstaat dan een langgerekte rij vulkanen onder zee. Het Andesgebergte is ontstaan door subductie. De Himalaya en de Alpen zijn allebei plooiingsgebergten.
Big image

Bronnen

De geo basisboek nummer 77 tot en met 80

Internet

Gebergtevorming en oud en jong gebergte door Sven Raven

Reliëf en horsten en slenken door Darline den Dulk