Της Πρώτης Παιχνιδίσματα

Πρωτάκια εν δράσει!

Big image

"Στου Χρόνου Τα Γυρίσματα Της Πρώτης Παιχνιδίσματα"

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων 2014-15.

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος οι μαθητές πραγματοποίησαν μια σειρά από δράσεις περιβαλλοντικού και πολιτιστικού προσανατολισμού, ενταγμένες στον ετήσιο φυσικό και εθιμικό κύκλο.

Σχολικός Κήπος

Ο περιαύλειος χώρος του σχολείου μας υπήρξε το κύριο πεδίο δράσης μας. Αξιοποιήθηκαν όλες οι δυνατότητες που προσφέρει και έγινε χώρος έρευνας, φυσικής μάθησης και πηγή χαράς και ικανοποίησης.

Πεζόδρομος

Ξεκινήσαμε με μια προσπάθεια να ομορφύνουμε την είσοδο του σχολείου μας. Φυτέψαμε λοιπόν λεβάντα και δεντρολίβανο στα παρτέρια του πεζόδρομου μπροστά από την είσοδο έτσι για να χαίρονται τα μάτια και η μύτη μας κάθε πρωί.

Φροντίδα του κήπου μας όλο το χρόνο

Λιοστάσι

Το σχολείο μας έχει στο περιαύλιο 27 ελιές και είπαμε να τις αξιοποιήσουμε όχι μόνο για να μάθουμε αλλά και για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη τούτες τις δύσκολες μέρες.
Big image

Λιομάζωμα

ΕΛΙΑ: το ευλογημένο δέντρο της πατρίδας μας. Η ζωή των ανθρώπων τούτου του τόπου δέθηκε με αυτό όσο με κανένα άλλο.

Δε θέλαμε όμως να το γνωρίσουμε μόνο στα χαρτιά και στο διαδίκτυο. Θέλαμε να το δούμε στην πράξη, να το βιώσουμε.

Σάββατο πρωί μικροί και μεγάλοι ξεκινήσαμε για το "λιοστάσι" του 3ου και για τη συγκομιδή των βρώσιμων ελιών.

Με τσεμπέρια, φόρμες, καλαθάκια, χτένια, ραβδιά, λιόπανα και κυρίως με μεγάλη όρεξη για δουλειά, καλή διάθεση και πολλή χαρά, να 'μαστε έτοιμοι για δράση.

Στο τέλος ευχαριστημένοι απ' τη σοδειά μας και παρά την κούραση, στήσαμε πανηγύρι με χορούς και τραγούδια. Έτσι όπως αρμόζει σε κάθε σπουδαίο γεγονός.

Το επόμενο Σάββατο ολόκληρο το σχολείο μάζεψε τις λαδολιές.

Ο σκοπός μας ιερός: λάδι για όσους περνούν δύσκολα.

Όλοι εκεί: μαθητές, δάσκαλοι, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, φορείς... Μικροί και μεγάλοι κάτω από την ελιά. Και η ελιά να προσφέρει, να ενώνει...

Το πανηγύρι στήθηκε για δεύτερη φορά.

Να το αποτέλεσμα: Ελιές και Λάδι

3όλαδο, τυποποίηση

Χριστούγεννα

Κερκυραϊκή Παράδοση

Μια και ασχοληθήκαμε με την ελιά είπαμε να γνωρίσουμε κι έναν τόπο της πατρίδας μας καλυμμένο με ελιές. Ένας λόγος παραπάνω ότι είναι και η πατρίδα του κύριου Νίκου. Έτσι γνωρίσαμε την Κέρκυρα και την παράδοσή της. Την επισκεφθήκαμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, είδαμε φωτογραφίες του τόπου, μάθαμε χορούς, τραγούδια, έθιμα και τα Χριστούγεννα φορέσαμε τις στολές μας και παρουσιάσαμε την κερκυραϊκή παράδοση σε μικρούς και μεγάλους.
Big image
Αϊ-Γιώργης
Ήρθαμε με ρόδα

Μπισκοτόσπιτα

Αφού έρχονταν τα Χριστούγεννα καλέσαμε την κυρία Μαργαρίτα και φτιάξαμε όλοι μαζί ωραία μπισκοτόσπιτα. Ήταν και για διακόσμηση και για φαΐ.
Μπισκοτόσπιτα

Σαρακοστή

Στενά συνδεδεμένη με τη θρησκεία αλλά και με τους προσφερόμενους φυσικούς πόρους διατροφής, η Μεγάλη Σαρακοστή μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε παλιές διατροφικές συνήθειες και έθιμα. Για να γλυκαθούμε νηστίσιμα, αποφασίσαμε να φτιάξουμε παστέλι.
Big image

Παστέλι

Γνωρίσαμε το σουσάμι και φτιάξαμε κρητικό παστέλι ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή της κυρίας Φρίντας. Καταγράψαμε τη συνταγή για επόμενη φορά. Το παστέλι μας ταξίδεψε μέχρι τη μακρινή Εσθονία και εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως.
Big image
Κρητικό Παστέλι

Λάζαρος

Τελευταία μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα. Φτιάξαμε το "Λάζαρο" και βγήκαμε στους δρόμους της γειτονιάς. Γιατί; Μα για να πούμε τα κάλαντα του Λαζάρου. Όλους τους επισκεφτήκαμε: νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακό σταθμό, μαγαζιά, καφετέριες... Πολλοί ξαφνιάστηκαν γιατί δεν ήξεραν. Άλλοι θυμήθηκαν και δάκρυσαν.
Big image
Κάλαντα Λαζάρου

Λαχανόκηπος

Μόλις ο καιρός το επέτρεψε ξεκινήσαμε το λαχανόκηπο. Φυτέματα, σκαλίσματα, ξεβοτανίσματα, ποτίσματα... Έτοιμος ο μπαξές μας. Και τι δεν έχει! Κρεμμύδια, ντομάτες, φασολάκια, αγγούρια, κολοκύθια, πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες. Βοηθός μας η κυρία Μαίρη, η γυμνάστρια.
Big image

Εργασίες

Σχολικός Κήπος

Τα λαχανικά μας

Συγκομιδή

Γευόμαστε τους καρπούς των κόπων μας

Άντε και του χρόνου καλύτερα!

Big image

Καλό Καλοκαίρι!