ARTROSE

ziekte beeld

Door verzuring van het kraakbeen tussen de gewrichten ontstaat artrose. Dit heeft te maken met uw leeftijd. Vanaf het 40ste levensjaar heeft uw lichaam steeds meer moeite met de afvoer van zure stoffen. Zuurresten blijven achter in het kraakbeen waardoor artrose kan ontstaan. Het lichaam maakt geen nieuwe cellen meer aan, het veroudert en wordt minder soepel. Op deze website leest u wat de rol van verzuring is als oorzaak van artrose en wat u zelf kunt doen om de klachten te beperken.

symptonen

- pijn

- stijfheid

- bewegen word moeilijker

- krakende gewrichten

- bij warmte wordt het dik en soms rood

- ochtendstijfheid

- minder kracht in spieren door weinig bewegen

- gezwollen gewrichten, door vocht in het gewricht , door lichte ontsteking

- dikker aanvoelende gewrichten door benige uitsteeksels, osteofyten genoemd, rekt het botvlies op en kunnen de gewrichtskapsels irriteren.

- in vergevorderd fase kunnen de botten veranderen, dit is houdingsafwijking.

oorzaken

  • Een gewrichtsontsteking die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA)
  • Een botbreuk of een beschadigde menscus
  • Zwakke gewrichtsbanden

diagnose stellen

diagnostiek:Röntgenonderzoek

Soms laat uw arts röntgenfoto's maken. De informatie die dit oplevert is vaak beperkt. Op de foto kunnen afwijkingen te zien zijn, terwijl u toch weinig klachten heeft. Omgekeerd kan de foto er goed uitzien, terwijl u veel pijn heeft.

De ruimte tussen twee botuiteinden op de foto zegt iets over de dikte van het kraakbeen. Maar de kwaliteit van dat kraakbeen is op de foto niet te zien.

Bloedonderzoek
Artrose is niet vast te stellen door bloedonderzoek. Uw arts laat vaak wel bloed prikken om andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht ofijzerstapelingsziekte (hemochromatose) zo veel mogelijk uit te sluiten.

therapie

Oefentherapeut
De oefen- of fysiotherapeut kan u helpen uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. Ook leert de therapeut u een goede lichaamshouding aan en kan aan u vertellen hoe u het beste met uw pijn kunt omgaan.

Ergotherapeut
De ergotherapeut leert hoe u zó kunt bewegen, dat u uw gewrichten zo min mogelijk belast bij uw dagelijkse activiteiten. Zoals bij eten, drinken, aan- en uitkleden en het huishouden doen. Ook geeft de ergotherapeut adviezen over hulpmiddelen.

Handtherapeut
Als u door de artrose uw duim niet meer goed kunt bewegen en veel pijn heeft in uw hand, dan kan een operatie door een plastisch chirurg soms uitkomst bieden. Na de operatie helpt de handtherapeut u bij het revalidatieproces. Hij geeft oefeningen mee om de functie en kracht van de hand te verbeteren.

Reumatoloog
De reumatoloog is een medisch specialist met speciale kennis over reumatische ziekten. De reumatoloog is bij uitstek toegerust om reumatische ziekten te behandelen. Zo nodig schakelt de reumatoloog andere specialisten en hulpverleners voor u in.

Neuroloog
De neuroloog heeft veel kennis over het zenuwstelsel van de mens. Hij kan een belangrijke rol spelen in de pijnbestrijding als u veel last heeft van uwreumatische aandoening.

Orthopedisch chirurg
De orthopedisch chirurg richt zich als specialist op behandeling van afwijkingen van het steun- en bewegingsapparaat. Dat zijn de botten, spieren, pezen en gewrichten. De orthopedisch chirurg kan kunstheupen en andere nieuwe gewrichten plaatsen. Ook kan hij uw gewrichtsuiteinden gladder maken of loszittende stukjes bot uit het gewricht verwijderen.

psychosociale gevolgen

bijna geen

toekomst perspectief

artrose is de meest voorkomende chronische gewrichtsziekte. 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Het Reumafonds ondersteunt onderzoekers die als politierechercheurs speuren naar de oorzaken van artrose en die nieuwe behandelingen proberen te ontwikkelen. Het gewrichtskraakbeen is in dit onderzoek natuurlijk de hoofdverdachte.

aandachtspunten

  • Chronische overbelasting of verkeerde belasting door verkeerde houding, belastingsvormen waarbij men snel geneigd is om delen van het lichaam vast te zetten zoals bij fysiek zware arbeid, of intensief sporten.
  • Overgewicht speelt een belangrijke rol bij artrose van knieën, heupen en enkels.
  • Trauma in beschadigde gewrichten bijvoorbeeld door sportletsels kan ook eerder artrose ontstaan.
  • Erfelijkheid; artrose treedt bij iedereen in bepaalde mate op, maar de snelheid waarmee dat gebeurt, is in een bepaalde mate erfelijk.
  • Ontstekingsreactie; artrose ontstaat niet alleen door overmatig gebruik van gewrichten of veroudering maar ook door een lichte ontstekingsreactie van het lichaam. Deze ontstekingsreactie versnelt de afbraak van gewrichtskraakbeen.