Ik ben Mediawijs!

Eindopdracht Periode 2

Hoe ga ik om met online-informatie?

Om online informatie en foto's te vinden gebruik ik het vaakst: Google, Wikipedia en Pinterest. Meestal zoek ik op verschillende sites naar dezelfde informatie, om een zo breed mogelijk antwoord te krijgen op mijn vragen.

De Webdetective Test

Via webdetective heb ik gekeken of Wikipedia een betrouwbare site is. De uitslag was 30/35. De site heeft dus wat minpunten, maar is wel betrouwbaar.

Hoe ga ik om met online-contacten?

Ik gebruik verschillende social-media accounts om contact te houden met verschillende mensen. Voor elke account heb ik een ander wachtwoord, waardoor ik het gevoel heb dat ik beter beschermt ben. Elke dag gebruik ik het wel, een paar uur per dag (3-4 uur) besteed ik achter mijn laptop of telefoon.

Waarom gebruik ik Social-Media?

Ik gebruik social media vooral om contact te houden met mensen die ik niet zo vaak zie. Op die manier spreek ik ze toch nog. Het is een makkelijke en snelle manier.

Wachtwoorden

Een wachtwoord is de veiligste manier om je gegevens te beveiligen, maar niet alle wachtwoorden zijn even veilig. De veiligste wachtwoorden bevatten kleine letters, hoofdletters, tekens en cijfers. Wachtwoorden moet je altijd voor jezelf houden. via www.jewachtwoord.nl kun je zelf controleren hoe veilig je wachtwoord is.

Mijn eigen wachtwoorden

Mijn wachtwoorden verander ik minimaal 4x per jaar. Na de test blijkt mijn huidige wachtwoord niet snel te kraken te zijn. Mijn wachtwoord laat ik vollopig zo, en over een maand of 3 verander ik mijn wachtwoorden weer opnieuw

Wat plaats ik op internet?

Ik plaats bijna niks op internet. Alleen de basis informatie. En soms verander ik mijn profielfoto. Voor de rest ben ik voorzichtig met het plaatsen van foto's. Ik plaats geen foto's als ik uit ben geweest, of als ik mijn werkkleding aan heb. Ook plaats ik geen foto's van anderen, of ik moet toestemming van ze hebben.

Wat is er over mij te vinden?

Volgens mij is er vrij weinig over mij te vinden op internet. ik probeer zoveel mogelijk prive te houden en beschermd. Ik probeer een beetje op de achtergrond te blijven op social media, mijn mening hou ik daarom ook meestal voor me, en zet ik niet open op internet.

Hoeveel tijd besteed ik aan Social Media?

Ik besteed veel tijd op internet, ongeveer 4 uur per dag ben ik bewust met mijn telefoon en/of laptop bezig. Wel kan ik er zelf controle over houden.

Wanneer heb je een internetverslaving?

Twijfel je of je een internetverslaving hebt? Dat kan je op de volgende website gratis controleren https://testen.jellinek.nl/tests/21/Signaleringstest-internet/

Wat versta ik onder cyberpesten?

Onder cyberpesten versta ik gedrag wat door de internetgebruiker niet leuk gevonden word. Bjvoorbeeld uitschelden, bedreigen, beledigen, enz.

Tips tegen Cyberpesten

1 Praat er met iemand over en vraag om hulp.

2 Blijf rustig en reageer niet op de provocaties.

3 Sla al het bewijs op en maak foto`s of maak er een print screen van.

4 Neem contact op met de politie als het cyberpesten door blijf gaan.

5 Zet NOOIT persoonlijke informatie online.

6 Denk goed na als je foto`s online zet.

7 Verander regelmatig je wachtwoord.

Hoe kun je kinderen mediawijs maken?

Kinderen zijn vaak heel naief. ze zien vaak de gevaren en gevolgen ergens niet van in. Zeker op internet is dit heel gevaarlijk. Daarom is het belangerijk om kinderen voldoende voorlichting te geven over veilig gebruik van internet. Vertel ze dus duidelijk de gevaren van internet, en gebruik filmpjes en andere originele ideeen bij de voorlichting.

Wat te doen bij cyberpesten?

Stel een leerling komt naar je toe, en vertelt dat hij of zij gepest word via internet. Schakel dan de vaste leraar in, vertel het verhaal. En pak het probleem bij de bron aan, al is het ernstig, stel dan ook de ouders van de leerling op de hoogte.