Fris en Fruitig op school

Ook gezond eten kun je leren, School is dé plek om te leren!

Gezond eten voor NERDS? Echt niet!

Kies je wit of bruin brood? Cola of Cola light? Frites of een salade? Deze keuze moet je zelf maken maar dat kan soms best lastig zijn. Vaak sta je er niet bij stil of het product dat je eet gezond of ongezond is. Maar zelfs als je er bij stil staat, weet je dan eigenlijk wel wat je eet of drinkt en wat dat product met je lichaam doet?

Veel leerlingen vinden het eten van gezond voedsel iets voor nette keurige nerds, maar wij willen dit beeld compleet van de kaart vegen. Gezond eten is stoer! Van gezond eten en sporten krijg je een fit lichaam en wie wil dat nou niet? Dus wees een trendzetter en eet gezond om te laten zien dat jij wél fit bent!

Big image

De schijf van 5

Veel jongeren weten dat de schijf van 5 iets met gezond eten te maken heeft, maar verder weten ze er weinig van af. Jongeren worden volgens ons te weinig voorgelicht over de gevolgen van slechte eetgewoonten.


iBanana - de Schijf van Vijf!? Watte?

Wéét dat je eet!

Vele mensen kennen de uitroep; "weet wat je eet" van het voedingscentrum al wel. Met deze uitroep wil het voedingscentrum de consumenten duidelijk maken dat ze niet zomaar alles moeten kopen dat er gezond uitziet. Je moet dus weten wat je eigenlijk eet en wat dat met je doet.


Maar niet alleen dit is belangrijk. Wij willen ook een ander belangrijk punt aankaarten. Het is namelijk zo dat er tegenwoordig meer tussendoortjes worden gegeten in het openbaar. Mensen lopen met een zak friet over straat, kopen snel een broodje en eten het op het station op en ga zo maar verder. Dit is niet erg, zolang de mensen maar blijven beseffen dat ze aan het eten zijn. Onderzoek heeft bewezen dat eten uit verveling, en eten zonder er bij na te denken, ervoor zorgt dat mensen sneller dik worden en er niet bij stilstaan dat ze eigenlijk iets ongezonds gegeten hebben. Zo krijgt men ook minder drang om dit te compenseren door bijvoorbeeld te gaan bewegen.

Denk je dat light producten ook light zijn voor je lichaam? Niet dus!

Vele mensen zijn in de veronderstelling dat light producten suikervrije en vetvrije producten zijn. Dat is niet zo.

Het gemiddelde vetgehalte van 100 gram chips zit op 36% en bij light chips zit het vetgehalte op een gemiddelde van 21%. Dat is inderdaad minder vet. Maar het is dus niet compleet zonder vet. Ook maakt dat niet dat er veel minder calorieën in zitten, dit valt ontzettend tegen.

Zo heb je ook coca cola en coca cola light. Vaak wordt er gedacht dat coca cola light gezond is. Ook al maakt coca cola light je niet zo zeer dikker. Dat is een groot verschil met de gewone coca cola, waar echte suikers in zitten. Maar in coca cola light zit een suiker vervanger genaamd "aspertaan" die eigenlijk nog veel slechter is voor je lichaam.