Diabetes Mellitus

beter bekend als suikerziekte

Wat is Diabetes Mellitus?

Wat zou jij doen als je geen suiker mag hebben?


Diabetes Mellitus houdt in dat het lichaam geen suikers meer opneemt in de lichaamscellen en er dus teveel in de bloedvaten blijft zitten. Dat komt omdat de insuline in je lichaam niet meer aangemaakt wordt of niet meer werkt. Je hebt 2 types diabetes. Type 1 is van insuline afhankelijk en houdt in dat je altijd moet spuiten. Bij type 2 kun je medicijnen gebruiken en later ook wel moeten spuiten. Type 2 komt veel voor bij ouderen en overgewicht.

Hoe herken je het?

Meestal kom je erachter wanneer je een 'hyper' hebt. Dat betekent teveel suikers in je bloed. Meestal heb je steeds hevige dorst en moet je veel plassen. Ook kun je erg moe zijn.

Wat moet je doen als je Diabetes Mellitus hebt?

Om het suikergehalte goed in balans te houden kun je insuline spuiten. Dit houd in dat je een aantal keren per dag met een kleine spuit bepaalde hoeveelheden insuline spuit. Dit verschilt per persoon en wordt bepaald door een diabetesverpleegkundige.

ouderen en diabetes mellitus

Diabetes komt veel voor bij ouderen. Dit is meestal type 2. De diabetes werkt dan steeds minder en daarom moet dat via medicijnen of insuline bijgevuld worden. In de thuiszorg waar ik stage loop kom ik veel mensen tegen met diabetes. Vrijwel iedereen. Wij als student verpleegkunde beginnen met het oefenen van injecteren. Wij moeten erop letten dat we niet pijnlijk prikken en niet op dezelfde plek. Ook kan diabetes complicaties in het zenuwstelsel en er dus voor zorgen dat je beknelde voeten niet voelt.

praktijk voorbeelden

Voorbeeld 1:

Mevrouw K ligt nog lekker te slapen en dan hoor de deur open gaan. De verpleegkundige is er weer en dat betekent dat ze uit bed moet om gespoten te worden. Ze stapt uit bed en gaat aan de eettafel zitten. De verpleegkundige spuit haar 20 eenheden insuline toe. Dan krijgt ze een schaaltje pap voor. Ze heeft absoluut geen honger, maar moet toch, anders kan ze een hypo krijgen en dat wil ze ook niet. Met lange tanden eet ze de pap op en duikt ze het bed weer in.


Voorbeeld 2:

Mark komt thuis en het eerste wat hij doet is de pak melk uit de koelkast halen en drinken. Hij heeft zo'n erge dorst dat hij een heel pak leeg drinkt. Hij zit bomvol, maar heeft nog meer dorst. Dan moet hij opeens met hoge nood naar de wc. In het weekend drinkt Mark bijna 10 pakken melk leeg. Zijn moeder vindt dit niet normaal en gaat met hem naar de dokter. Uit een test komt dat Mark Diabetes type 1 heeft. Dit komt hard aan, omdat hij nog zo jong is en op en top gezond leeft. Na een jaar is Mark helemaal ingesteld op zijn suikerziekte, maar echt accepteren lukt hem nog niet.