Ziekte van Lyme

Gemaakt door Roxanne de Jong

Algemeen

Ziekte van Lyme word veroorzaakt door een bacterie, genaamd Borrelia burgdorferi. Deze bacterie zit in de darm van teken. Als een teek deze bacterie heeft en op een zoogdier, zoals de kat, hecht en bloed zuigt, gaat de bacterie zich verdubbelen en via het speeksel of de darminhoud word deze ziekte overgedragen.


Deze ziekte is een Zoönose. Dit houd in dat het ook bij de mens kan voorkomen.

Teken verwijderen

Een teek die zich vast gehecht heeft in de huid laat zich het best verwijderen door een zogenaamde tekenpen. Zorg ervoor dat de kop van de pen zo dicht mogelijk op de huid zit en draai dan een aantal malen linksom en trek voorzichtig. De teek zal dan los laten. Overtuig jezelf dat de kop ook verwijderd is. Bij een verkeerde handeling kan deze namelijk achter blijven.

Symptomen

Bij katten is het zo, dat wanneer ze gebeten worden door een geïnfecteerde teek, dat ze nooit de ziekte van Lyme zullen krijgen. Helaas kunnen er wèl soms symptomen optreden.


Het eerste wat je ziet is een rode plek rond de teek die langzaam groter word. Maanden tot jaren hierna kan de kat zonder symptomen zijn. De symptomen kunnen zelfs voor de rest van hun leven wegblijven.


Deze symptomen treden vaak pas na jaren op en kunnen bestaan uit ontstekingen van de lymfevaten en de gewrichten, vermoeidheid, koorts en vermindering van de eetlust. Ook nierinfectie en hartspierontsteking kunnen voorkomen, evenals gedragsveranderingen. Deze veranderingen zijn agressiviteit en epileptische aanvallen bijvoorbeeld.


De symptomen kunnen vanzelf weggaan, maar komen dan regelmatig terug.

Diagnose

Omdat de symptomen zo verschillend zijn en de ziekte niet veel voorkomt, is het lastig om een diagnose te stellen. Laboratorium onderzoeken geven geen 100% zekerheid. Vaak zal men proberen andere mogelijke ziektes uit te sluiten alvorens men de diagnose ziekte van Lyme stelt.

Behandeling

De ziekte van Lyme moet behandeld worden met antibiotica.


De ziekte van Lyme kan ervoor zorgen dat er een schade overblijft aan bepaalde organen, zoals het hart en de nieren. Voor de eventuele schade moet een aangepaste therapie gevolgd worden.

Prognose

Afhankelijk van de ernst van de symptomen, word er een prognose opgesteld. Bij katten geeft de ziekte van Lyme vaak geen symptomen maar kan aan de organen toch veel schade aanrichten. De prognose kan van goed tot slecht variëren.

Voorkomen

Er bestaat een vaccin tegen de bacterie die Lyme disease veroorzaakt, maar dit wordt bij katten nooit toegediend.

Er zijn wel pippetten in de handel die vlooien, teken en luizen kunnen doden.

Filmpje!!

Ziekte van Lyme

Vragen

  1. Hoe heet de bacterie waarmee de ziekte van Lyme word veroorzaakt?
  2. Kunnen katten agressief worden als ze de ziekte van Lyme hebben?
  3. Als de symptomen vanzelf weggaan, blijven ze dan weg?
  4. Waarom is het lastig om een diagnose te stellen?
  5. Met welk medicijn behandeld men de ziekte van Lyme?
Big image

Bronnen: