Veilig op internet

Informatie & tips over internetveiligheid

Wat kun je zelf doen om veilig te internetten?

We kunnen makkelijk en overal online. We e-mailen, downloaden, surfen of we doen onze boodschappen op internet. Dat is handig, maar soms ook riskant. En dat terwijl veel online risico’s eenvoudig zijn te voorkomen.

Hier zijn 10 Tips van de website Alert Online:

  • 1. Gebruik je gezond verstand
  • 2. Gebruik sterke wachtwoorden
  • 3. Houd je computer up-to-date
  • 4. Bescherm je computer
  • 5. Wees voorzichtig met onbekende bestanden
  • 6. Reageer nooit op spam
  • 7. E-mail bewust
  • 8. Weet bij wie je je gegevens achterlaat
  • 9. Bedenk goed wat je deelt op internet
  • 10. Surf veilig, ook mobiel

Video: Gedachtenlezer onthult zijn 'gave'

Een gedachtenlezer die allerlei privégegevens achterhaalt en zelfs je bankrekeningnummer... Binnen een week tijd al ruim 4 miljoen keer bekeken op YouTube: een gedachtenlezer toont klanten zijn ware 'gave'. De ene klant reageert nog geschokter dan de ander. Hoe weet hij toch al die privégegevens te achterhalen? http://www.mediawijzer.net

Amazing mind reader reveals his 'gift'

Safer Internet Day: veilig internetgebruik door jongeren

De Safer Internet Day is een jaarlijks terugkerende dag (iedere tweede dinsdag van februari) waarop in meer dan 70 landen in de wereld aandacht wordt gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. Vandaag staat tijdens de Safer Internet Day 2012 het thema ‘connecting generations’ centraal. Hierbij worden alle internetgebruikers aangemoedigd van elkaar te leren en zo samen veilig de digitale wereld te ontdekken.

De Safer Internet Day is een initiatief van de Europese Commissie (Safer Internet Programm, DG Information Society) en wordt gecoördineerd door Insafe, het Europese netwerk van Safer Internet Centers. Er zijn 30 Safer Internet Centers, één in ieder van de 27 lidstaten en ook in IJsland, Noorwegen en Rusland. Deze Safer Internet Centers bestaan uit een Awareness Center, Helpline en Hotline . In Nederland vormen het programma Digivaardig & Digibewust en het Meldpunt Kinderporno op Internet het Safer Internet Center. Zij vragen in Nederland aandacht voor deze dag.

http://www.mediawijzer.net/

Minister lanceert online meldknop voor jongeren

Tijdens het symposium ‘Kinderen, Seks en Internet’ lanceerde minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de website Meldknop.nl. De site biedt jongeren tussen 11 en 16 jaar direct informatie en hulp wanneer er iets vervelends gebeurt op internet. De lancering vond plaats op Safer Internet Day op 7 februari 2012.

Meldknop.nl geeft jongeren advies wanneer zij te maken krijgen met nare online ervaringen, zoals seksuele intimidatie, discriminatie of pesten. Zij kunnen anoniem terecht bij de site. Een team van verschillende deskundigen staat klaar om jongeren te helpen als ze zich per e-mail of telefoon melden. Tijdens de lancering van Meldknop.nl werd ook een letterlijke browerknop gepresenteerd. Deze knop kan in een browser worden gezet. Met een druk op de knop komen jongeren dan terecht op Meldknop.nl.
Download de meldknop

http://www.mediawijzer.net/

Veiliginternettest voor kinderen

Surfen de kinderen van jouw stageklas veilig op internet? Laat ze nu de test maken!

http://www.studiosteps.nl/vista/testjezelf.php

Deze site geeft per vraag aan of het veilig is wat je doet! Super handig.

Hoe anderen toegang krijgen op jouw computer: Malware

Malware, je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het nou eigenlijk? In deze video zie je hoe je Malware kan herkennen en hoe je jezelf tegen Malware kan beschermen. Wil je meer weten over internetveiligheid, kijk dan op onze site: http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/?cid=ext_youtube_...

Internetveiligheid: Malware (Consumentenbond)