Cavia's

Wat te doen bij jonge moederloze cavia's

Inleiding

Cavia's zijn makkelijk te houden en zeer populair als huisdier. Natuurlijk wordt er dan ook met die cavia's gefokt. Zoals bij ieder dier kan je dan als fokker op het probleem stuitten van moederloze jongen. Wat moet je dan doen? In deze folder kunt u meer informatie vinden over het verzorgen en opvoeden van jonge moederloze cavia's.

Geboorte

Een cavia is een nestvlieder. Dat wil zeggen dat een cavia "compleet" geboren wordt. Hij heeft al een complete vacht, de ogen zijn open en de tanden zijn aanwezig. Bij de geboorte weegt het jong rond de 70-100 gram.

Voeding

Cavia's zijn moeilijke eters en een cavia jong krijgt normaal gesproken melk van de moeder en kan al gauw met de moeder mee eten. Bij een moederloos jong zal je het jong de eerste dag elke 2 á 3 uur (2 keer 's nachts) moeten voeren met een melkmix. Vanaf dag 2-6 kan je aan de melkmix wat Recovery toevoegen en dit tussen ong. 7.00 - 23.00 uur 5 keer voeren, waarbij je ong. 20 gram melk verspreidt voert over deze 5 voerbeurten. Je kan nu ook beginnen met het aanbieden van gras/hooi. In de periode van 7-11 dagen kan je aan de melkmix met recovery Nutrilon Soya toevoegen en dit 3 keer op een dag voeren. Hierbij kan je dan ook beginnen met het aanbieden van korrels en groenvoer. Vanaf dag 12-21 kan je de melkmix weglaten en alleen recovery met Nutrilon Soya verspreidt over 2 voerbeurten geven en korrels en groenvoer aanbieden.

Groei

Een cavia groeit in de eerste drie weken van ong. 60 - 150 gram naar 150 - 280 gram. Dit is enkel een indicatie en het is mogelijk dat dit verschilt. Maar als de cavia niet regelmatig groeit kan het zijn dat er iets mis is en is het aan te raden langs de dierenarts te gaan.

Overige aandachtspunten

Bij het houden en opvoeden van jonge/moederloze cavia's is het belangrijk dat de omgevingstemperatuur niet lager is dan 17 graden Celsius. Ook is het belangrijk dat er vrijwel geen tocht is en dit kan je het beste voorkomen d.m.v. een kunststof kooi. Als je het dier melk voert is het belangrijk dat de melk wat warm aanvoelt (ong. 38 graden), maar niet te heet is!