Ted van Lieshout

'Spin op sokken'

Biografie Ted van Lieshout

Ted van Lieshout werd geboren op 21 december 1955 in Eindhoven en komt uit een gezin van twaalf kinderen. Hij verloor zijn vader op jonge leeftijd. Ook heeft hij in zijn jeugd een relatie gehad met een volwassen man. Hier vertelt hij over in het boek "Mijn Meneer" en in de documentaire Ik zal uw naam niet noemen. Kort over de relatie met de volwassen man; Ted werkte vroeger, op jonge leeftijd, in een bakkerswinkel. Hij bracht dan de broden naar de klanten toe. 1 van de klanten was dus de man waar Ted een relatie mee kreeg. Vroeger werd er helemaal niet vreemd gedaan over zo een soort relatie, nu is dat wel anders.

Carriere

Op zijn negentiende ging Van Lieshout aan de kunstacademie te Amsterdam studeren. In datzelfde jaar werden er zes van zijn gedichten gepubliceerd in een debutantenbundel. Vijf jaar later ging hij aan de slag als gediplomeerd illustrator en grafisch ontwerper. Zijn werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het ontwerpen van boekomslagen voor uitgeverijen en het maken van tekeningen voor kranten en tijdschriften. In 1984 verschenen zijn eerste gedichten en verhalen in "De Blauw Geruite Kiel", de kinderkrant van Vrij Nederland. Twee jaar later (1986) kwam hij met zijn eerste boeken op de proppen : de jeugdroman “Raafs Reizend Theater” (Van Goor) en de eerste dichtbundel “Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen” bij Leopold. Inmiddels heeft hij meer dan vijftig boeken geschreven, die meerdere malen bekroond werden.Sinds 1984 schrijft Van Lieshout scènes en liedjes voor verschillende televisieprogramma’s zoals Sesamstraat en (van 1988 tot 2008) Het Klokhuis. Voor de NCRV schreef hij het hoorspel “Kabouters bestaan niet, tenzij ze bestaan”. Hij had een belangrijk schrijversaandeel in de NPS-serie "De Mankementenshow" en schreef mee aan de series "Vrienden voor het leven" en "De André van Duinshow". Voorts schreef hij de korte televisiefilms “Ben stout...” en “Toyboy”. Daarnaast schreef en bewerkte hij liedjes voor Jenny Arean, Karin Bloemen en Lenette van Dongen.In 2004 en 2005 was Ted van Lieshout de vijfde Leonardo-hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Deze leerstoel, voor dubbeltalenten, werd eerder bekleed door Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Jan Terlouw en Leo Vroman.In 2006 was hij gastcurator bij het Rotterdamse kindermuseum Villa Zebra, waarvoor hij de tentoonstelling "Bang Bootje" ontwierp.In 2009 werd de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs (60.000 euro) aan hem toegekend voor zijn hele oeuvre.

'Spin op sokken'

Spin op sokken is een gedichtenbundel geschreven door Ted van Lieshout, dat betekent dat de verhalen geschreven zijn op rijm. Kenners zeggen dat de gedichtenbundels van Ted van Lieshout lijkt op die van  Annie M.G. Schmidt, dat is natuurlijk een compliment! Hij kreeg die vergelijking omdat de gedichten in dezelfde tempo en dezelfde humor heeft. Toch is het boek; Spin op sokken bijzonder, je moet het niet alleen lezen maar je moet het ook zien. Natuurlijk is dat omdat de tekeningen van Sieb Posthuma erg mooi zijn, maar ook omdat je anders waarschijnlijk niet in de gaten hebt waar het gedicht over gaat. Hier het gedicht : Een schrijvertje schreef..kringen op het water.. en wilde weten wat.. hij juist geschreven had... Maar hij was vergeten dat.. het de aard is van zijn wezen.. dat hij schrijft.. maar niet kan lézen.  Toen ik dit voor de eerste keer zag wist ik niet wat ik nu precies gelezen had, toen ik eenmaal het plaatje erbij zag snapte ik het. Op het plaatje zie je een insect die met zijn inktvulling op het water schrijft. Dat betekent dus dat hij wel iets opschrijft in zijn gedachten maar dat door het water het inkt gelijk weg stroomt.Naast dit gedicht gaat het ook nog over hoe een geit een ei legt, over een jonge die een nijl- of toch een lui- of toch een zee- paard wil en over een dwarsgolfje dat naar England wil zemmen.
Mijn vader ging (Ted van Lieshout)