Napoleon Bonaparte

Door Jai Laan en Jos de Boer

De jeugd van Napoleon

Napoleon werd geboren 15 augustus 1769 op het eiland Corsica. De familie van Napoleon behoorde tot de adel van Corsica. Napoleon had zijn studiebeurs in Parijs te danken aan zijn ouders, die hadden zich aangesloten bij de regering van Corsica. Napoleon ging naar 2 militaire scholen. hij was tweede luitenant van de Artillerie nadat hij deze scholen verliet, later werd hij bevorderd tot kapitein. Toulon werd onder leinding van Napoleon veroverd van de Engelsen.

De slag bij Waterloo

In Waterloo, een plaats in België, werd Napoleon definitief verslagen door de Engelsen, Hannovers en Nederlanders.De slag bij waterloo was een veldslag in het plaatsje Waterloo, Waterloo ligt in hoe het nu heet België (vroeger heette het de Zuidelijke-Nederlanden). Napoleon keerde na een jaar verbannen te zijn op Elba terug in Frankrijk. Engeland en de Pruisen konden het niet uitstaan dat Napoleon weer keizer was van Frankrijk en ze besloten om op 1 juli 1815 Frankrijk en België binnen te vallen. Napoleon probeerde ze voor te zijn en ging de grens over bij Charleroi. hij hoopte dat de legers zouden splitsen zodat hij ze apart kon verslaan, maar dit plan mislukte.
Big image

De veldtocht door Rusland

Nadat Napoleon veel veldslagen had gewonnen in het westen van Europa, wilde de kleine Fransman ook het grootste land van de wereld veroveren namelijk het land genaamd Rusland. Napoleon trok met een groot leger door de veroverde gebieden van Frankrijk heen en zo kwam hij terecht in Rusland (Het Grootste Land Van De Wereld), maar Napoleon maakte een grote fout want zijn leger was niet gekleed in de juiste kleding, zijn leger had het koud en veel van zijn soldaten die stierven tijdens de tocht naar Rusland in 1812, ze hadden ook geen eten meer daardoor werden ze verslagen door de Russen en trokken ze terug naar Frankrijk. Dezelfde fout die Adolf Hitler maakte in de 2e wereldoorlog, door ook Rusland te gaan aanvallen, maar Adolf Hitler en zijn leger kwamen wel ver, maar toen brak de winter aan in het oosten van Europa en moest het leger ook terugtrekken en werden verslagen, 3 jaar later bij de slag bij Waterloo werd Napoleon verslagen en was zijn heerschappij in Europa over.
Big image
Wie was Napoleon?